Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Directorii de școli interimari, numiți de consiliile de administrație ale unităților de învățământ. Proiect adoptat în Parlament

Publicat

Senat

Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea legii Educaţiei Naţionale semnată de un grup de parlamentari USR PLUS, UDMR şi PSD a înregistrat 75 voturi pentru, 37 contra şi 10 abţineri.

Proiectul de act normativ a fost susţinut de senatorii USR PLUS, PSD şi UDMR, cei ai AUR s-au abţinut, iar liberalii s-au pronunţat împotrivă.

Consiliile de administraţie al şcolilor vor avea şi atribuţia de a desemna cadrul didactic pentru funcţia vacantă de director adjunct, prevede proiectul de lege.

În cazul vacantării funcţiei de director sau director adjunct, conducerea interimară este preluată de un cadru didactic titular, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de finalul anului şcolar.

Senatorii au mai stabilit că, în cazul unităţilor de învăţământ cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale, directorul are obligaţia cunoaşterii limbii respective.

„În cazul unităţilor de învăţământ cu secţii de predare în limbile minorităţilor naţionale, unul dintre directori are obligaţia cunoaşterii limbii respective”, mai prevede textul adoptat.

În aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizaţiei care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. În cazul liceelor şi seminariilor teologice, consultarea se face şi cu reprezentanţii cultului respectiv. În ambele cazuri, în urma consultării, este necesar avizul scris, respectiv avizul/binecuvântarea în cazul cultelor, se mai precizează în text.

Preşedintele Comisiei de învăţământ, Monica Anisie, a explicat că deşi propunerea legislativă în ansamblu este „una bună”, ar mai trebui analizată în comisie pentru că timpul alocat dezbaterii a fost foarte scurt.

Potrivit senatorului PSD Ionel Cristescu, PNL îşi doreşte să îşi numească directorii de şcoli, iar liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, a menţionat că „actul de învăţământ nu mai trebuie politizat”.

Liderul grupului PNL din Senat, Virgil Guran, a solicitat retrimiterea la comisie a propunerii legislative, cererea fiind însă respinsă de plen.

„PSD spune că vrem să ne numim directorii de şcoli. E greu. Ştiţi de ce? Îi au ei, cei de la PSD (…) Consiliul de administraţie îl face primarul localităţii. (…) Dacă vrem să depolitizăm cu adevărat, atunci trebuie să se desfăşoare un concurs şi să se termine cu numirea de interimari de către Consiliul de administraţie, care e subiectiv prin natura lui. Atât timp cât majoritatea oamenilor din Consiliu aparţin unei formaţiuni, este clar că este subiectiv. Dacă un concurs este organizat de cineva neutru, atunci avem şansa să avem cei mai buni directori. (…) Aşa cum este proiectul asta, va avea următorul efect: cine are mai mulţi primari în ţară, acela va avea cei mai mulţi directori din ţară. Gândiţi-vă bine ce facem!”, a spus Guran.

Senatorul USR Ştefan Pălărie susţine că prezentul act normativ nu interferează cu concursul organizat de Ministerul Educaţiei pentru ocuparea posturilor de directori în şcoli.

„Principalul beneficiar al legii – comunitatea şcolară, pe care trebuie să o lăsăm să îşi facă treaba, şi directorul, pe care să il lăsăm să demonstreze cu rezultate că poate fi învestit cu încrederea de a continua. (…) Ce propunem noi aici nu interferează cu concursul. Dimpotrivă! Acolo unde nimeni nu se va înscrie la concurs, prin numirea interimarilor de comunităţile şcolare, trebuie să motiveze ministerul să ţină noile concursuri cât mai repede”, a spus Pălărie..

Senatorul Rodica Boancă a explicat votul de abţinere al AUR prin faptul că se continuă aceeaşi atitudine „excesiv de politizantă” în şcoli.

Liderul grupului UDMR, Lorand Turos, şi-a exprimat susţinerea pentru propunerea legislativă adoptată de Senat.

sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax