Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Directorul ADR Centru demontează acuzaţiile lui Pereş: „Activitatea politică o desfăşor în timpul liber”

Publicat

Simion Creţu, director ADR Centru

Directorul ADR Centru, Simion Creţu reacţionează la acuzaţiile senatorului Alexandru Pereş, referitoare la o posibilă depunctare a proiectelor derulate de administraţiile locale din Zlatna şi Blaj şi de o acordare a fondurilor europene „pe criterii de coloratură politică”. Creţu asigură că „nu este vorba de nicio imixtiune a activității politice în gestionarea la nivel regional a Programului Operațional Regional și, în general, a întregii activități a ADR Centru şi că activitatea politică o desfășor în timpul liber și nu are alt scop decât dezvoltarea județului Alba”.

Vă prezentăm integral punctul de vedere al directorului ADR Centru vizavi de acuzaţiile lansate de Pereş în conferinţa de presă a PDL Alba:

Referitor la declarațiile domnului senator Alexandru Pereș, din data de 23.03.2012, doresc să informez publicul larg, precum și pe domnia sa, că în niciun caz proiectele implementate prin Programul Operațional Regional în localitățile Zlatna și Blaj nu sunt <depunctate pe criterii de coloratură politică>.

  • Consider că domnul senator Alexandru Pereș ar fi avut posibilitatea să se documenteze mult mai bine asupra modului cum sunt derulate procedurile în cadrul proiectelor cu finanțare europeană din județul Alba. Acest lucru îl poate face și acum, solicitând fie Autorității de Management a Programului Operațional Regional, fie beneficiarilor de fonduri nominalizați, detalii exacte despre corecțiile financiare – și nu depunctări – asupra proiectelor implementate. În plus, dânsul are inclusiv posibilitatea de a solicita un punct de vedere al Organismului Intermediar din cadrul ADR Centru, care are rolul de a implementa Programul Operațional Regional în Regiunea Centru, asupra aspectelor pe care le-a identificat.
  • De aceea, nu este vorba de nicio imixtiune a activității politice în gestionarea la nivel regional a Programului Operațional Regional și, în general, a întregii activități a ADR Centru. Activitatea politică o desfășor în timpul liber și nu are alt scop decât dezvoltarea județului Alba. În nici un caz nu se poate vorbi despre a <păta politic> activitatea de atragere a fondurilor europene, deoarece este un aspect prea important județul Alba.
  • Precizez că OUG nr. 66, din 29 iunie 2011, privind prevenirea, constatarea şi sancţionarea neregulilor apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora reglementează activităţile de prevenire, de constatare a neregulilor, de stabilire şi de recuperare a creanţelor bugetare rezultate din neregulile apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora, precum şi de raportare a neregulilor către Comisia Europeană sau către alţi donatori internaţionali.
  • Ca atare, procedurile de implementare a proiectelor cu finanțare europeană includ și verificările privind procedurile de achiziții publice derulate de beneficiarii de fonduri în proiectele pe care le implementează. Aceste verificări sunt realizate ca urmare a constatării unor nereguli, dar și în urma verificării cheltuielilor efectuate în proiecte la nivel național.
  • Constatarea oricărei nereguli este sesizată Direcției de Control și Verificare a utilizării fondurilor comunitare din cadrul MDRT. Această direcție efectuează verificări asupra procedurilor de achiziții publice derulate de beneficiarii de fonduri nerambursabile, le solicită acestora clarificări asupra celor sesizate și, la final, întocmește o Notă de Constatare, în care se precizează atât neregula constatată, cât și propunerea de corecție financiară, conform limitelor stabilite de OUG 66/2011. Nota de constatare este aprobată de către ministrul de resort.
  • Îi reamintesc domnului senator că dispoziţiile ordonanţei de urgenţă se aplică autorităţilor cu competenţe în gestionarea fondurilor europene şi oricăror alte instituţii publice care au atribuţii privind prevenirea, constatarea unei nereguli, stabilirea şi urmărirea încasării creanţelor bugetare rezultate din nereguli apărute în obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a fondurilor publice naţionale aferente acestora, beneficiarilor de fonduri europene şi/sau fonduri publice naţionale aferente acestora, precum şi oricăror alţi operatori economici cu capital public sau privat care desfăşoară activităţi finanţate din fonduri europene în baza unor acte juridice. De aceea nu numai proiectele din Blaj și Zlatna au suportat corecții financiare, ci și altele, în care au fost sesizate nereguli, atât în cadrul celor finanțate prin Programul Operațional Regional, cât și alte proiecte, finanțate prin celelalte programe europene”.


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ionescu

    vineri, 23.03.2012 at 15:53

    Cred ca Cretu il ia prea in serios pe Peres care a inceput cam devreme campania electorala. Daca Cretu nu isi vedea de treaba la ADR zbura demult de acolo avand in vedere ca e liberal.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax