Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Directorul DSP Alba, Horea Timiş: Apel către autorităţile locale să respecte activitatea asistenţilor medicali comunitari

Publicat

În această săptămână, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Alba a avut loc o întâlnire cu asistenţii medicali comunitari din judeţul Alba, în vederea eficientizării şi promovării activităţii acestora. Asistenţii medicali comunitari sunt angajaţi ai primăriilor din judeţ, în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi sunt plătiţi de către Ministerul Sănătăţii. Aceştia nu au pregătire medicală şi se ocupă cu oferirea de informaţii şi educaţie pentru sănătate în vederea schimbării atitudinii populaţiei faţă de propria sănătate.

Întâlnirea a fost coordonată de directorul executiv al DSP Alba, Horea Timiş şi a avut ca scop eficientizarea şi creşterea calităţii serviciilor de asistenţă comunitară în parteneriat cu autorităţile publice locale către care au fost transferaţi asistenţii comunitari.

Au participat 32 de asistenţi comunitari şi 3 mediatori sanitari. Aceştia au primit informaţii legate de planul de activităţi de promovare a sănătăţii în acest an precum şi instrumentele de lucru necesare activităţii lor (fişe deplanificare a activităţilor, fişe de raportare, catalogul de intervenţii în comunitate, manualul asistentului comunitar).

Activitatea asistenţilor medicali comunitari se găseşte la intersecţia dintre administraţie locală, medicină de familie şi asistenţă socială. Aceştia se ocupă în principal de anchete sociale, depistarea  cazurilor cu nevoi speciale, mame minore, persoane cu diverse probleme de sănătate şi/sau sociale şi informarea cu privire la starea lor de sănătate şi supravegherea acesteia.

Potrivit directorului DSP Alba, Horea Timiş, o treime din primăriile din judeţul Alba nu respectă fişa postului asistenţilor medicali comunitari şi îi copleşesc pe aceştia cu o mulţime de alte activităţi. Prin urmare, Horea Timiş a lansat un apel către autorităţile publice locale de a respecta şi a sprijini activităţile asistenţilor medicali comunitari: „Facem un apel către autorităţile publice locale să sprijine activităţile reglementate de un set de acte normative (OUG 162/2008, Norma metodologică din 29 ianuarie 2009 de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 162/2008 şi H.G. nr. 459/2010) la nivelul sistemului de sănătate şi de standardul ocupaţional la nivel profesional”.

Actele normative stabilesc beneficiarii activităţilor de asistenţă medicală comunitară, principalele activităţi derulate de asistentul medical comunitar precum şi norma de activitate pentru un asistent medical comunitar.

Standardul ocupaţional descrie activităţile şi sarcinile profesionale ale asistentului medical comunitar precum şi reperele calitative asociate îndeplinirii cu succes a acestora.

Citiţi aici mai multe despre asistenţii medicali comunitari şi îndatoririle acestora.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax