Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Discuţii privind reducerea ratei de abandon şcolar în rândul elevilor romi, la Instituţia Prefectului Alba

Publicat

poza Marți, la sediul Instituției Prefectului Alba a  avut loc o întâlnire pe tema ”Realitatea unei diagnoze privind incluziunea rromilor la nivelul Regiunii Centru cu accent pe educație și legalizarea așezărilor, a terenurilor și a locuințelor în care trăiesc membrii minorității romilor”. Scopul întâlnirii a fost acela de a depăşi dezavantajele din contextul educaţional existent pentru populaţia romă în comparaţie cu restul populaţiei din Uniunea Europeană. Se doreşte promovarea succesului elevilor romi, în special prin garantarea finanţării cel puţin a educaţiei primare, precum şi prin reducerea ratelor de abandon şcolar cu cel puţin 10%.

Problemele privind educaţia şi cele privind comunitatea romă au căpătat o relevanţă fără precedent pe plan politic, atât la nivel naţional, cât şi european. Există un consens general privind necesitatea de a stabili acţiuni specifice, integrate şi eficiente pentru a compensa inegalităţile şi dezavantajele structurale cu care populaţia romă se confruntă în Europa.

Printre factorii multipli care afectează această situaţie, un loc important îl ocupă familia, dată fiind importanţa ei ca unul din factorii primari de socializare în procesele educaţionale şi în dezvoltarea indivizilor împreună cu alţi actori sociali.

„ Tocmai de aceea este important să creştem gradul de conştientizare printre familiile rome privind consecinţele asupra copiilor lor care abandonează şcoala la o vârstă fragedă, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea lor personală, cât şi viitoarea lor integrare economică şi socială. În multe familii rome nu există modele de referinţă de rude care au terminat studiile primare, şi cu atât mai puţin de membri care au absolvit mai mult decât studiile obligatorii.

Acest aspect trebuie luat cu precădere în considerare, oferind sprijin familiilor astfel încât tot mai mulţi elevi romi să-şi completeze studiile şi să devină modele de referinţă în cadrul comunităţilor lor”. a precizat subprefectul Cornel Murg.

La întrunire au fost prezenţi preşedintele Agenţiei Naţionale a Romilor, Daniel Vasile, secretar de stat, membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Alexandru Vasile, reprezentanţi din cadrul inspectoratelor şcolare judeţene şi ai birourilor judeţene pentru romi din judeţele Alba, Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna şi Mureş.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax