Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

DNA a obţinut reluarea umăririi penale a fostului şef DIICOT Alba Iulia. Alți doi procurori, suspectaţi că l-au favorizat pe patronul POMPONIO

Publicat


procuror ioan muresan diicotÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea urmăririi penale împotriva procurorului suspendat Ioan Mureşan, fost şef la structura DIICOT Alba Iulia, precum şi împotriva procurorului în funcţie Costel Chirilă. Decizia a fost luată joi, 2 aprilie 2014, de un judecător de cameră preliminară de la instanţa supremă şi este definitivă. Vineri, un alt complet a confirmat redeschiderea urmăririi penale pentru alți patru inculpați printre care și un fostul procuror DIICOT Alba- Nicolae Cean, omul de afaceri italian Luca Anversa – acționarul majoritar al companiei Pomponio, Grancea Traian și administratorul unei asociații de vânătoare din zona Zlatna – Cristian Opruța.

Decizia de redeschidere a urmăririi penale în cadrul celor doi era luată deja de procurori de la DNA Bucureşti, însă, potrivit noului Cod de procedură penală, trebuia confirmată de un judecător.
Mureşan şi Chirilă au mai fost cercetaţi în 2011 de structura DNA Alba Iulia, însă atunci s-a hotărât neînceperea urmăririi penale. Cercetările în dosarul probelor fabricate împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu au adus indicii noi cauzei şi, astfel, s-a hotărât reluarea investigaţiei.
luca-anversa-Dacă suspiciunile procurorilor se confirmă, procurorul Costel Chirilă va fi suspendat din funcţia pe care o deţine în cadrul DIICOT Alba Iulia.
De menţionat că şi Ioan Mureşan este, în prezent, procuror suspendat din funcţie. Deocamdată, cei doi au calitatea de ”făptuitor” şi sunt suspectaţi că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Luca Anversa, patronul companiei de construcţii ”Pomponio”, în dosarele în care a fost cercetat la DIICOT Alba.
Anversa a scăpat de închisoare cu executare, el primind condamnări cu suspendare de 1 an, respectiv 3 ani în cele două dosare. Deciziile au fost luate de instanţele de fond şi nu au mai fost contestate de DIICOT. Potrivit DNA, pentru a beneficia de clemenţa procurorilor, Anversa ar fi sponsorizat cu 100.000 de lei o asociaţie de vânătoare din zona Zlatna, administrată de Cristian Opruţa, un apropiat al lui Ioan Mureşan.
Sponsorizarea şi circuitul banilor, despre care procurorii DNA au suspiciuni că ar fi ajuns în final la procurori, fac obiectul unui nou dosar pentru care s-a hotărât redeschiderea urmăririi penale. Şi în acest caz s-a solicitat confirmarea deciziei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorul de cameră preliminară a pronunțat hotărârea de începere a urmăririi penale, vineri, 3 aprilie 2015. În această cauză sunt ”inculpaţi” Opruţa Cristian, ex-procurorul Nicolaie Cean, Luca Anversa şi Grancea Traian.

Decizia de redeschidere a urmăririi penale în cadrul celor șase era luată deja de procurori de la DNA Bucureşti, însă, potrivit noului Cod de procedură penală, trebuia confirmată de judecători. Mureşan şi Chirilă au mai fost cercetaţi în 2011 de structura DNA Alba Iulia, însă atunci s-a hotărât neînceperea urmăririi penale. Cercetările în dosarul probelor fabricate împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu au adus indicii noi cauzei şi, astfel, s-a hotărât reluarea investigaţiei. Dacă suspiciunile procurorilor se confirmă, procurorul Costel Chirilă va fi suspendat din funcţia pe care o deţine în cadrul DIICOT Alba Iulia. De menţionat că şi Ioan Mureşan este, în prezent, procuror suspendat din funcţie.

Deocamdată, cei doi au calitatea de ”făptuitor” şi sunt suspectaţi că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Luca Anversa, patronul companiei de construcţii ”Pomponio”, în dosarele în care a fost cercetat la DIICOT Alba. Anversa a scăpat de închisoare cu executare, el primind condamnări cu suspendare de 1 an, respectiv 3 ani în cele două dosare. Deciziile au fost luate de instanţele de fond şi nu au mai fost contestate de DIICOT.
În dosarul care s-a judecat în 2 aprilie s-a solicitat confirmarea redeschiderii urmăririi penale pentru Ioan Mureşan şi Costel Chirilă. În cauza cu termen în 3 aprilie, procurorii DNA Bucureşti a solicitat acelaşi lucru pentru Traian Grancea, Opruţa Cristian, Luca Anversa şi Cean Nicolaie.

Cercetările în aceste dosare au fost efectuate în 2010 şi 2011 la DNA Alba Iulia, unde s-a decis neînceperea urmăririi penale împotriva procurorilor şi a oamenilor de afaceri. Noile indicii au apărut după cercetările efectuate de DNA în dosarul în care magistraţi din cadrul structurii centrale au decis trimiterea în judecată a ex-procurorilor Mureşan şi Cean pentru fabricarea de probe împotriva comisarului Traian Berbeceanu.

Potrivit rechizitoriului DNA prin care au fost trimişi în judecată Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean, în data de 1 noiembrie 2010, SC Pomponio SA, reprezentată de Luca Anversa, a încheiat un contract de sponsorizare cu AVPS Bendis Zlatna, reprezentată de Opruţa Cristian, asociaţia fiind sponsorizată cu suma de 100.000 lei. Evenimentul avea loc la două zile după luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă Luca Anversa de către procurorul Chirilă Costel în dosar nr. 6D/P/2010, cunopscut opiniei publicei sub denumirea de ”Prostituate pentru VIP-uri”. În acest dosar s-au efectuat cercetări faţă de Luca Anversa, reţinându-se că acesta ar fi instigat o grupare infracţională la exercitarea unor acte de violenţă pentru recuperarea în mod injust a unor datorii de la diverşi debitori, iar după recuperare, i-ar fi recompensat pe membrii grupării cu sume de bani.

Cauza a fost instrumentată de procurorul Chirilă Costel, care, la 28.10.2010, a dispus faţă de Luca Anversa măsura obligării de a nu părăsi ţara, prelungită succesiv până la 24.02.2011, iar faţă de Luigi Saviato (partener de afaceri cu Luca Anversa – n.r.) a dispus o măsură similară, cu precizarea că 13 dintre inculpaţii cercetaţi în cauză au fost reţinuţi şi apoi arestaţi preventiv. Prin sentinţa penală nr. 449/07.12.2011, Tribunalul Alba a hotărât condamnarea inculpatului Luca Anversa la pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, DIICOT neexercitând cale de atac împotriva acestei sentinţe (procuror şef serviciu era de la 28.11.2011, inculpat Mureşan Ioan). Suma de 100.000 de lei cu care a fost sponsorizată asociaţia de vânătoare a fost ridicată în numerar de Opruţa Cristian şi utilizată pentru efectuarea unor plăţi.

Potrivit procurorilor, au existat indicii în sensul că, în fapt, suma respectivă era destinată unor procurori DIICOT, pentru uşurarea situaţiei juridice a lui Luca Anversa, fiind remisă acestora prin intermediul lui Opruţa Cristian şi a inculpatului Cean Nicolaie, procuror DIICOT (aflat în relaţii de prietenie cu cel dintâi, dar şi în bune relaţii cu Luca Anversa).

La DNA – ST Alba Iulia a fost înregistrat, ca urmare, dosarul nr. 21/P/2012, în care au fost efectuate cercetări faţă de Cean Nicolaie pentru trafic de influenţă, faţă de Luca Anversa pentru cumpărare de influenţă, precum şi faţă de Opruţa Cristian pentru complicitate la cumpărare de influenţă. De asemenea, în urma unui denunţ, s-a format la DNA – ST Alba Iulia, dos. nr. 54/P/2013, în care au fost efectuate cercetări faţă de Mureşan Ioan şi Chirilă Costel pentru luare de mită, precum şi faţă de Luca Anversa pentru dare de mită.

”Deşi, iniţial, în aceste dosare s-au dispus soluţii de neurmărire penală, din actele efectuate atât în acele dosare, cât şi în prezenta cauză, au rezultat o serie de aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea anchetelor întreprinse de procurorii DIICOT Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. Cean Nicolaie se afla în relaţii amicale cu Luca Anversa şi Opruţa Cristian, fiind totodată coleg cu Mureşan Ioan şi Chirilă Costel. Inc. Mureşan Ioan are ca hobby vânătoarea, acesta mergând în repetate rânduri pe domeniul de vânătoare al AVPS Bendis, împreună cu persoanele anterior amintite (cu excepţia lui Chirilă Costel). Inclusiv în luna decembrie 2013, inc. Mureşan Ioan a participat la o vânătoare împreună cu Opruţa Cristian (rezultă din interceptările autorizate ale convorbirilor telefonice ale inc. Mureşan Ioan). Relaţia amicală dintre inc. Mureşan Ioan şi numitul Opruţa Cristian a fost confirmată de martorul Geogean Sebastian, ofiţer de poliţie, precum şi de martora Solomon Maria, grefier şef la DIICOT ST Alba, care a arătat că Opruţa Cristian venea în vizită la Mureşan Ioan, la biroul acestuia din DIICOT”, se afirmă în rechizitoriu.

Alte date din rechizitoriul DNA: Deşi s-a precizat că suma de 100.000 lei a fost folosită pentru plata unui avans la o cabană de vânătoare, cu privire la care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare cu un cetăţean german, suma a fost retrasă în numerar de Opruţa Cristian la 01.11.2010, iar plata s-ar fi efectuat la 02.01.2011 prin dispoziţie de plată, aşadar la două luni după retragerea banilor şi într-o modalitate nepermisă de lege. În dosarul nr. 21/P/2012 al DNA – ST Alba Iulia, au fost autorizate de instanţă interceptări şi înregistrări audio-video. S-a constatat că, în timpul instrumentării de către DNA a cauzei penale, inc. Cean Nicolaie a avut mai multe întâlniri cu Opruţa Cristian, purtând discuţii în legătură cu dosarul penal, din cuprinsul cărora a rezultat că, în fapt, antecontractul de vânzare-cumpărare ar fi fost constituit ulterior, după începerea cercetărilor, pentru a masca destinaţia reală a sumei de 100.000 lei. Cean Nicolaie şi Opruţa Cristian s-au întâlnit de mai multe ori în perioada februarie – aprilie 2012.

muresan casa de vacanta de 100.000 euromuresan teren 100.000 euroTotodată, din examinarea declaraţiilor de avere ale inc. Mureşan Ioan pe anii 2009, 2010 şi 2011, reies următoarele: în 2009 inculpatul a ipotecat o casă de vacanţă din zona Intregalde, până la vânzarea unui imobil, pentru obţinerea sumei de 100.000 euro, reprezentând contravaloarea unor finisaje la locuinţă.

Situaţia se menţine şi în 2010. În 2011, inc. Mureşan Ioan a vândut un teren de cca 700 mp din localitatea Micești numitului Mihalcea Marcel, constructor, în baza convenţiei de dare în plată nr. 155/2011, pentru suma de 100.000 euro, rezultând un preț pe metru pătrat de 142 euro, existând indicii (din piaţa imobiliară) că în fapt terenul avea o valoare mult mai mică, iar diferenţa până la 100.000 euro ar fi provenit din surse nelegale. De altfel, acest teren este în stare de paragină în prezent, motiv pentru care se poate aprecia că nici nu a fost util cumpărătorului. (…) Acestea au constituit împrejurări de fapt care au condus la întocmirea de către procurorul de caz a unor solicitări de redeschidere a urmăririi penale în dos. nr. 21/P/2012 şi nr. 54/P/2013, conform art. 335 C.p.p. De asemenea, Inspecţia Judiciară a iniţiat cercetarea disciplinară în lucrarea nr. 864/IJ/228/DIP/2014.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nela

    marți, 14.04.2015 la 07:49

    In sfarsit il vede cineva si pe costel chirils!ar trebui luate la purecat nenumarate dosare instrumentate de el. A fost omul lui muresan sau prostul lui?vina este la fel e mare si consecintele la fel de nefasta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Angajatori sancționați cu amenzi și avertismente. Controale la zeci de firme din județ

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 7000 de lei și 9 avertismente în urma verificărilor la zeci de angajatori din județ, săptămâna trecută. Potrivit ITM Alba, în perioada 17-21 februarie, în domeniul relaţiilor de muncă au fost verificate 36 de firme cu un număr total de 596 de angajați. Inspectorii de muncă au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat de 60 de ani din Aiudul de Sus, suspect de tentativă de omor. A lovit cu briceagul un alt bărbat, în zona inimii

Publicat

cutit, briceag, atac

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, la data de 22.02.2020, punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de un inculpat în vârstă de 60 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la omor, portul fără drept de obiecte periculoase şi folosirea fără drept de obiecte periculoase. Potrivit reprezentanților Parchetului, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: A plouat cu gheață pe A1 Sebeș-Sibiu și pe DN 1. Atenționările polițiștilor

Publicat

A fost grindină pe Autostrada A1 Sebeș-Sibiu și s-a circulat în condiții grele, luni dimineața, și pe DN1 (Sibiu), iar Poliția a atenționat șoferii să manifeste prudență mărită în trafic. Fenomene meteo extreme mai sunt posibile, astăzi, cel puțin până la ora 18.00. Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliției Române a atenționat, luni dimineața, […]

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

Localități din Alba, fără apă potabilă din cauza furtunii. Stațiile de pompare au rămas fără curent

Publicat

Reprezentanții SC Apa CTTA SA Alba, Sucursala Blaj, au transmis că din cauza vântului puternic din noaptea de 23 spre 24 februarie, mai multe localități au rămas fără apă potabilă. Este vorba despre Iclod, Șona, Biia, Sînmiclăuș, Jidvei, Feisa și Veseuș. Sistarea furnizării apei potabile este cauzată de avariile produse la rețeaua electrică, astfel stațiile […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate