Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DNA Alba Iulia: comisar de poliție din Hunedoara, anchetat pentru fraude cu fonduri europene. Prejudiciu de sute de mii de euro

Publicat

DNA Alba Iulia a dispus urmărirea penală a unui comisar de poliție din județul Hunedoara, bănuit de fraude cu fonduri europene prin plăți APIA. Procurorii au mari reținut și afaceri incompatibile cu funcția, dar și omiterea declarării unor automobile de lux.

În dosar sunt menționate fapte ce ar fi fost comise în perioada 2019-2024, de către comisar de poliție George Alexandru Zeriu.

Potrivit DNA Alba Iulia, ”procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 26 septembrie 2024, față de:

George – Alexandru Zeriu, la data faptelor comisar de poliție, cu aviz de poliție judiciară în cadrul Poliției orașului Simeria, județul Hunedoara, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • instigare la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținere de fonduri europene (21 acte materiale)
  • complicitate la instigare la fals intelectual, în formă continuată (17 acte materiale)
  • instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite
  • efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale
  • fals în declarații, în formă continuată (șase acte materiale).

DNA Alba Iulia, despre dosar: ilegalități pentru plăți APIA, afaceri cu animale, mașini de lux

DNA Alba Iulia a comunucat că ”în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2019-2023, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane fizice să depună, în nume propriu, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul Județean Hunedoara și Centrul Local Brad mai multe cereri unice de plată, la care ar fi fost atașate documente false,

potrivit cărora persoanele fizice respective utilizau diferite suprafețe de teren și dețineau animale, iar unele dintre aceste persoane nu îndeplineau calitatea de fermier, primind pentru acest lucru subvenții.

În fapt, inculpatul Zeriu George – Alexandru ar fi fost beneficiarul real al plăților A.P.I.A., având ca rezultat producerea unui prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare totală de 2.462.495 lei (aprox. 493.000 euro).

În același timp, inculpatul ar fi ajutat persoanele în numele cărora erau depuse cererile pentru plățile A.P.I.A. să obțină adeverințe din care să rezulte că terenurile sunt utilizate de ele, deși contractele de arendare au fost încheiate de inculpat, dar pe numele altor persoane.

Totodată, în perioada 2017-2024, în calitate de ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, George Alexandru Zeriu, cu încălcarea interdicțiilor legale, ar fi efectuat, direct, activități de comerț cu animale și produse, folosindu-se de abatorul unei societăți comerciale pe care o administra în fapt.

În plus, în perioada 2019-2024, în cadrul declarațiilor anuale de avere și interese, inculpatul nu a menținat o serie de bunuri mobile achiziționate pe numele altor persoane, dar utilizate de acesta (autoutilitară Toyota Hilux, autoturism Porsche Cayenne, autoutilitară Mercedes Benz Vito, autoutilitară Ford Transit, autoturism Audi A5)”.

Alte persoane cercetate în dosar

Bărbatul a fost plasat sub control judiciar. În această perioadăm nu are voie să exercite profesia de polițist, să părăsească teritoriul țării sau să comunice cu persoanele implicateîn dosar.

În caz contrar, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

”În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alți suspecți, pentru infracțiuni de fraudare a fondurilor europene (autorat sau complicitate), fals intelectual (instigare și complicitate), fals informatic.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a mai anunțat DNA Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate