Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DNA cere ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a miniștrilor Sănătății din perioada pandemiei. Acuzațiile aduse

Publicat

Direcția Națională Anticorupție (DNA) solicită ridicarea imunității fostului prim-ministru, Florin Cîțu, precum și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru achiziția unui număr prea mare de vaccinuri anti-Covid, în timpul pandemiei.

Potrivit DNA, aceștia ar fi provocat astfel statului un prejudiciu de peste un miliard de euro. Este vorba de peste 52,8 milioane de doze, suplimentar față de cele care ar fi fost necesare pentru întreaga populație a României.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție susțin că cei trei au decis achiziția unei cantității suplimentare de 52,8 milioane de doze de vaccin, în valoare totală de peste un miliard euro, la care se adaugă TVA, în condițiile în care dozele de vaccin contractate până la acea dată (37,5 milioane) erau suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.

Potrivit DNA, achiziția nu era necesară, în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Florin Cîțu a fost prim-ministru al României timp de aproape un an, între decembrie 2020 și noiembrie 2021.

Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății din decembrie 2020, după învestirea Guvernului Cîțu, până în aprilie 2021. Acesta a fost urmat de Ioana Mihăilă, care a condus ministerul Sănătății până în septembrie 2021.

Comunicatul DNA

„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

52,8 milioane de doze de vaccin în plus, în valoare de peste un miliard de euro

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Radu

  joi, 23.11.2023 at 16:36

  Ar fi minuta dar nu cred… Are ” spate” prea puternic… Dar ar fi ffff bine…. Și r mai fi bine sa ne spună și nouă, fraierilor plătitori, ce a făcut cu banii din atitea împrumuturi… Dar ar fi prea frumos sa fie adevărat…

 2. pilu

  joi, 23.11.2023 at 19:02

  Având în vedere că Voiculescu stă liniştit, s-ar părea că enigma este în şedinţa secretă de la Guvern din acea vreme. S-ar putea pune batista pe ţambal după o vreme.

 3. Dany

  vineri, 24.11.2023 at 06:54

  Și aliniați….Arafat, Gheorghiță, Cercel,Rafila și toată gașca de nenorociți care si-au bătut joc de o tara întreaga cine și când ii trage la răspundere?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax