Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doar 100 de persoane din Alba care s-au vindecat de COVID-19 au donat plasmă. Centrul de transfuzie: Situația este critică

Publicat

100. Este numărul de persoane din Alba care au avut coronavirus și au donat plasmă pentru ai ajuta pe cei din spitale aflați în stare gravă din cauza infectării cu COVID-19. 

Potrivit datelor transmise de DSP Alba, de la începutul pandemiei și până în prezent, 6.373 de persoane din județ au fost infectate și s-au vindecat.

Însă, din luna iunie, mai exact din data de 12, când a avut loc prima donare de plasmă din județ, doar 128 de posibili donatori au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba. 

Din cei 128 de donatori, doar 100 au donat, potrivit datelor transmise luni, 23 noiembrie, de reprezentanții centrului, pentru Alba24.ro.

Însă din cele 100 de unități donate, doar un sfert dintre ele au trecut testele de laborator și au ajuns să fie administrate pacienților critici infectați cu COVID-19.

Situația este critică, au spus reprezentanții Centrului de Transfuzie Alba. Un număr mic de oameni vin săptămânal și donează sânge, dar unul și mai mic donează plasmă, în condițiile în care este mare nevoie de aceasta, în spitalele care tratează cazurile grave de COVID-19.

De la centrul din Alba Iulia, plasma recoltată până în prezent și care a trecut toate testele a fost trimisă către secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, dar și către alte unități medicale din țară care au avut nevoie urgentă de plasmă.

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba fac un apel către pacienții vindecați de coronavirus să meargă și să doneze plasmă, deoarece tratamentul cu aceasta poate salva viața unui pacient în stare critică.

Cum poți să donezi plasmă dacă ai avut COVID-19 și acte necesare:

1. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR); se poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării (RT-PCR-Negativ)

sau

2. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR), cu menționarea perioadei de izolare ulterioară externării; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

3. Test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS Cov-2 și un document eliberat de DSP ce atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

4. Test RT-PCR  pozitiv, pentru infecția cu SARS -Cov-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile, în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența DSP; se poate dona la minimum 28 zile de la efectuarea testului.

sau

5. Rezultat pozitiv la o testare serologică (cantitativă) de anticorpi anti-SARS CoV-2 Ig G, efectuata voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv. Se poate dona la minimum 14 zile de la efectuarea testului.

Pentru a dona plasmă, persoanele vindecate de COVID-19 trebuie să îndeplinească și condițiile donării de sânge obișnuite.

Cele mai importante dintre condițiile cerute: să fie persoane sănătoase (fără afecțiuni acute sau cronice), care nu fac tratament medicamentos, grupa de vârstă 18-60 ani; fără intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing, acupunctură – în ultimele 6 luni; greutate minimă – femei 57 kg; bărbați 60 kg.

Program: Luni – vineri orele 7.30 – 12.00

Informații la telefon: 0258.834.050

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax