Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doar 100 de persoane din Alba care s-au vindecat de COVID-19 au donat plasmă. Centrul de transfuzie: Situația este critică


Publicat

100. Este numărul de persoane din Alba care au avut coronavirus și au donat plasmă pentru ai ajuta pe cei din spitale aflați în stare gravă din cauza infectării cu COVID-19. 

Potrivit datelor transmise de DSP Alba, de la începutul pandemiei și până în prezent, 6.373 de persoane din județ au fost infectate și s-au vindecat.

Însă, din luna iunie, mai exact din data de 12, când a avut loc prima donare de plasmă din județ, doar 128 de posibili donatori au trecut pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba. 

Din cei 128 de donatori, doar 100 au donat, potrivit datelor transmise luni, 23 noiembrie, de reprezentanții centrului, pentru Alba24.ro.

Însă din cele 100 de unități donate, doar un sfert dintre ele au trecut testele de laborator și au ajuns să fie administrate pacienților critici infectați cu COVID-19.

Situația este critică, au spus reprezentanții Centrului de Transfuzie Alba. Un număr mic de oameni vin săptămânal și donează sânge, dar unul și mai mic donează plasmă, în condițiile în care este mare nevoie de aceasta, în spitalele care tratează cazurile grave de COVID-19.

De la centrul din Alba Iulia, plasma recoltată până în prezent și care a trecut toate testele a fost trimisă către secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, dar și către alte unități medicale din țară care au avut nevoie urgentă de plasmă.

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba fac un apel către pacienții vindecați de coronavirus să meargă și să doneze plasmă, deoarece tratamentul cu aceasta poate salva viața unui pacient în stare critică.

Cum poți să donezi plasmă dacă ai avut COVID-19 și acte necesare:

1. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR); se poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării (RT-PCR-Negativ)

sau

2. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR), cu menționarea perioadei de izolare ulterioară externării; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

3. Test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS Cov-2 și un document eliberat de DSP ce atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

4. Test RT-PCR  pozitiv, pentru infecția cu SARS -Cov-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile, în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența DSP; se poate dona la minimum 28 zile de la efectuarea testului.

sau

5. Rezultat pozitiv la o testare serologică (cantitativă) de anticorpi anti-SARS CoV-2 Ig G, efectuata voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv. Se poate dona la minimum 14 zile de la efectuarea testului.

Pentru a dona plasmă, persoanele vindecate de COVID-19 trebuie să îndeplinească și condițiile donării de sânge obișnuite.

Cele mai importante dintre condițiile cerute: să fie persoane sănătoase (fără afecțiuni acute sau cronice), care nu fac tratament medicamentos, grupa de vârstă 18-60 ani; fără intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing, acupunctură – în ultimele 6 luni; greutate minimă – femei 57 kg; bărbați 60 kg.

Program: Luni – vineri orele 7.30 – 12.00

Informații la telefon: 0258.834.050



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

ANUNȚ Lansarea proiectului ”Dotarea Spitalului Municipal Sebeș în vederea creșterii capacității de gestionare a crizei Covid-19”

Publicat

SPITALUL MUNICIPAL SEBEȘ, în calitate de beneficiar, implementează proiectul ”Dotarea Spitalului Municipal Sebeș în vederea creșterii capacității de gestionare a crizei Covid-19”, cod SMIS 141804, proiect desfășurat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 10.

“Protejarea sănătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie”, Obiectivul specific 10.1 “Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale”.

Obiectivul general al proiectului vizează consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivelul Spitalului Municipal Sebeș, prin dotarea cu echipamente medicale si de protecție personală, necesare pentru asigurarea unui tratament corespunzator pacienților infectați cu COVID – 19, pentru diminuarea riscului de contaminare a personalului si a pacienților din cadrul spitalului și pentru limitarea răspândirii virusului, precum și a efectelor extrem de grave ale acestuia asupra populației.

Rezultatul proiectului:

1 unitate medicală dotată cu echipamente medicale;
1 unitate medicală dotată cu echipamente de protecție;
1 serviciu de informare si publicitate;
1 serviciu de audit financiar;
1 serviciu de consultanță proiect.

Valoarea totală a proiectului este de 16.058.188,49 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională este de 16.058.188,49 lei.

Data începerii proiectului: 03.03.2020.

Data finalizării proiectului: 31-12-2022.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin PROGRAMUL OPERAȚIONAL INFRASTRUCTURĂ MARE 2014-2020.

Datele de contact ale beneficiarului:

SPITALUL MUNICIPAL SEBEȘ

Municipiul Sebeș, România, Str. Șurianu nr. 41, județul Alba, cod postal 515800

Telefon/Fax: 0258-731.712/ 0258-731.705

Adresa e-mail: spitalul_sebes@yahoo.com

AICI, anunțul în format PDF.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Obiecte de lux ale elitei romane din Apulum și Ampelum, expuse în premieră. Ceramică unicat în Dacia Romană

Publicat

La fel ca și în vremurile noastre, cei din antichitate erau în căutarea luxului, iar locuitorii din provincia romană Dacia nu faceau excepție. Pe lângă bijuteriile din aur sau alte podoabe, cei care au locuit în vechiul Apulum, dar și în Ampelum (actualul oraș Zlatna) au avut parte de un set de produse extrem de rare. 

Vorbim despre o ceramică rară, numită ceramica glazurată. Momentan, în România, în urma săpăturilor arheologice, doar pe teritoriul județului Alba au fost descoperite obiecte din ceramică glazurată, care la vremea respectivă se aflau în casele celor bogați din provincia Dacia. 

În mare parte, obiectele descoperite erau de uz practic: opaițe, platouri de servit masa sau cupe de băut. Nu oricine și le permitea, deoarece tehnica era foarte rară și ceramica în sine trebuia să treacă printr-un proces complex pentru a fi realizată.

Vineri, 26 noiembrie, în subsolul Sălii Marii Uniri din Alba Iulia, reprezentanții Muzeului Național al Unirii au deschis oficial o expoziție de ceramică glazurată.

Restauratorul muzeului, dr. Dan Anghel și cel care s-a ocupat de proiect, a explicat în linii mari, pentru cititorii alba24.ro, motivele pentru care ceramica glazurată era atât rară în perioada romană și considerată un obiect de lux.

A fost descoperită în Asia Mică

Undeva la sfârșitul secolului I înainte de Cristos, în Asia Mică, a fost dezvoltată o nouă tehnologie. Ceramica glazurată era cunoscută încă din Mesopotamia și Egipt, dar se folosea, pentru obținerea stratului glazurat, o tehnică diferită.

La un moment dat, olarii din Asia Mică descoperă că adăugarea unui oxid de plumb va obține același efect, dar cu o ardere la o temperatură mai mică.

Cel mai important este că vasele arse prin această tehnică devin impermeabile.

Din Asia Mică, tehnologia se răspândește în bazinul mediteranean și prin secolul I ajunge în Europa și odată cu legiunile romane, prin secolul II, ajunge în Dacia.

Obiectele de lux din Apulum și Ampelum

Primele descoperiri pe teritoriul județului Alba au fost făcute în Zlatna, în urma unor săpături din anii 80, în anticul Ampelum. Atunci a fost descoperit un atelier al unui olar pe nume Caius Ivlivus Proclus.

Acesta s-a remarcat prin marea varietate de materiale pe care le-a produs. În urma cercetărilor au fost descoperite și colectate mai multe piese de ceramică glazurată.

În special, din situl anticului Ampelum au fost scoase la suprafață obiecte de de uz casnic, servicii de masă, opaițe, parte din ele făcute din ceramică glazurată.

Piesele descoperite sunt extrem de rare în imperiul roman.

Spre exemplu, un opaiț descoperit în Partoș, un opaiț cu două guri, de dimensiuni foarte mari, de altfel cel mai mare obiect de acest gen descoperit la Apulum, este făcut din ceramică glazurată.

Încă de atunci erau piese extrem de valoroase și doar elita societății romane din Dacia avea acces la ele.

Erau considerate obiecte de lux și chiar Cicero la un moment dat îi trimite o scrisoare unui prieten, în care îi amintește de vasele din ceramică glazurată, pe vremea când era detașat de imperiul roman, în Asia Mică.

Mare parte din obiectele de ceramică glazurată descoperite în Alba sunt piese pentru masă: boluri, platouri și farfurii.

De asemenea, au fost descoperite și cupe de diferite forme, cu un decor elaborat și care necesitau o mare atenție când erau făcute.

Olarul Caius Ivlivus Proclus

Atelierul unui olar, Caius Ivlivus Proclus, ajuns în Dacia alături de legiunile romane, este singurul atelier descoperit în regiune în care se producea ceramică glazurată.

În timpul săpăturilor din anii 80 au fost descoperite trei cuptoare de ars ceramica, iar printre piesele descoperite în ele se aflau și piese de ceramică glazurată.

Potrivit istoricilor din Alba, o serie de piese erau însemnate cu inițialele G.I.P, ce evocă numele acestuia. Inventarul descoperit de arheologi indică faptul că acesta realiza în altelierul său atât obiecte de uz casnic, cât și figurine, vase zoomorfe sau ornamente aplicate.

Până la ora actuală, în provincia Dacia nu a fost identificat nici un alt atelier de olărit care să conțină indicii că s-a mai produs un număr așa mare de obiecte din ceramică glazurată, mai susțin istoricii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN: Ninsori viscolite la munte în ALBA și în alte zone din țară. Intensificări ale vântului, până sâmbătă

Publicat

Meteorologii au emis atenționare Cod Galben de vânt puternic și ninsori, valabilă pentru zona montană din partea de sud a județului Alba și în alte regiuni din țară.

COD GALBEN: de vineri, 26 noiembrie, ora 12.00 până sâmbătă 27 noiembrie, ora 2.00 – intensificări ale vântului, ninsoare viscolită în Carpații Meridionali la altitudini de peste 1700 m.

În intervalul menționat, în Banat, iar în cursul nopții și pe litoral, vor fi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 60-80 km/h.

În Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 90-100 km/h și temporar va ninge viscolit.

Informare meteo: de vineri, 26 noiembrie, ora 10.00 până sâmbătă 27 noiembrie, ora 8.00 – intensificări temporare ale vântului

În intervalul menționat vor fi intensificări ale vântului în regiunile vestice și estice ale țării, unde local și temporar vor fi rafale în general de 50-60 km/h. În zona de munte, mai ales la altitudini mari, viteza vântului va depăși 70-80 km/h și trecător va ninge.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

26 noiembrie: 1.958 cazuri COVID și 115 decese raportate în România, în ultimele 24 de ore. Bilanțul parțial

Publicat

Au fost înregistrate 1.958 cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise vineri, 26 noiembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

Au fost confirmate 160 decese, din care 45 anterioare (față de 177 în 24 de ore, cu o zi în urmă). 

Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 2.104 cazuri în 24 de ore.

”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 26 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.958 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2.

De asemenea, au fost raportate 160 decese dintre care 45 anterioare”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi actualizate la ora 13.00. Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate