Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doar 55% din școlile din Alba au primit autorizarea sanitară în urma inspecției DSP Alba. Vezi motivele și situația întregului județ


Publicat

La mai puțin de o săptămână până la începerea anului școlar, elevii din aproximativ 13% din școlile din Alba vor învăţa în unităţi neautorizate sanitar, iar 32% nu sunt încă siguri dacă vor păși într-o unitate autorizată din acest punct de vedere. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Alba (DSP), Horea Timiș, în județul Alba au fost controlate 560 de școli, pentru 75 dintre acestea, inspectorii au respins autorizarea, iar alte 177 nu au obţinut-o din cauză că nu şi-au depus documentaţia la timp.

Un număr de 75 de școli din județul Alba nu corespund normelor sanitare impuse de DSP, drept pentru care autorizarea acestora a fost respinsă de către inspectori. Motivul este nerespectarea normelor de igienă esențială. „Inspectorii au constatat deficiențe majore, cum ar fi lipsa apei potabile, lipsa circuitelor funcționale, circuite comune între grădiniță și școală, în timp ce acestea trebuie să fie separate. 177 de școli nu și-au depus documentația necesară autorizării”, a precizat dr. Cristina Galoș, purtător de cuvânt al DSP. Fără a dezvălui ce școli sunt în această situație, aceasta a spus că este vorba despre școli din mediul rural, în general din Munții Apuseni.

„La ora aceasta, din 560 de școli câte avem noi înregistrate, 308 sunt autorizate, 75 de dosare au fost respinse , iar diferența continuă și la această oră să fie evaluate. Conform Ordinului 1030/2009, multe școli sunt autorizate, dar trebuie redepusă documentația, iar, după ce avem clar documentația depusă și investigată, pe vineri vom avea cifra corectă. Timp este, multe școli continuă să depună documentația la noi, am avut și astăzi o întâlnire cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba și suntem în grafic”, a declarat Horea Timiș.

Vă prezentăm comunicatul transmis de Instituția Prefectului Alba, despre controlul efectuat în unităţile şcolare:

„Prefectul Dan Coriolan Simedru şi subprefectul Cornel Murg au lansat astăzi acţiunea de control la unităţile de învăţământ din judeţul Alba, pentru verificarea modului în care acestea sunt pregătite pentru începerea anului şcolar 2012-2013.

În baza ordinului emis de prefect, echipele mixte de control sunt formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Poliţiei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Alba. Controlul va fi efectuat pe 3 trasee: Blaj – Teiuş – Aiud – Ocna Mureş, Zlatna – Abrud – Cîmpeni – Baia de Arieş şi Alba Iulia – Sebeş – Cugir.

„Sunt convins că nici directorii unităţilor de învăţământ, nici consiliile locale nu se află pentru prima dată în faţa unui nou an şcolar şi, deci, sunt conştienţi de responsabilităţile pe care le-au avut de îndeplinit până acum, pentru ca anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii pentru toţi elevii din judeţul Alba. În ciuda dificultăţilor financiare cu care se confruntă toată lumea şi, chiar dacă anul acesta pregătirea spaţiilor pentru clasa zero a necesitat mai multe eforturi, am încrederea că, pentru toţi factorii responsabili, asigurarea condiţiilor propice de studiu pentru elevii noştri este o prioritate. Am demarat acest control, pentru că vrem să vedem cum începe noul an şcolar”, a precizat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.

Acţiunea de control este coordonată de către subprefectul Cornel Murg şi are ca obiective verificarea modului de îndeplinire a condiţiilor sanitare, a celor de studiu, precum şi siguranţa în şcoli. Atât prefectul, cât şi subprefectul judeţului Alba consideră că autorizaţiile sanitare de funcţionare ale unităţilor de învăţământ sunt esenţiale, pentru că igiena în şcoli este o prioritate.

„Asigurarea celor mai bune condiţii de igienă posibile în şcoli este, în opinia mea, o situaţie de urgenţă, sens în care, în urma controlului pe care îl vom finaliza vineri, 14 septembrie 2012, voi convoca, dacă se va impune, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea stabilirii unor măsuri, acolo unde va fi cazul, de modernizare a dotărilor unităţilor de învăţământ, întrucât, acolo unde există alimentare cu energie electrică, condiţiile de igienă pot fi îmbunătăţite. Voi avea o discuţie şi cu Consiliul Judeţean Alba, în vederea alocării de fonduri pentru aceste lucrări, dacă se vor dovedi necesare şi sustenabile, în funcţie şi de adresabilitatea şcolilor şi sunt sigur că vor putea fi, în viitorul apropiat, identificate fonduri care să fie alocate acestui scop. Cred că investiţia în educaţie nu este perisabilă, ci trebuie să ne preocupe în permanenţă pe toţi şi în egală măsură”, a adăugat prefectul Dan Coriolan Simedru.



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  Lasă un comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


  Publicitate

  EVENIMENT

  Un alegător VA PUTEA VOTA la alegerile locale, chiar dacă sistemul informatic semnalează că a mai votat o dată. Decizie a BEC

  Publicat

  Noi reglemetări care complică procesul electoral. Biroul Electoral Central (BEC) a decis că o persoană poate vota, chiar dacă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

  Potrivit unei hotărâri a BEC, informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.

  Vezi și TOATE școlile vor fi închise timp de trei zile, înainte și după alegeri. Cursurile se fac online, părinții pot cere zile libere plătite

  Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nici o semnătură, acesta este lăsat să voteze.

  Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

  BEC a decis, vineri, care este procedura care trebuie urmată în cazul unui alegător în dreptul căruia apare o semnalare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

  Dacă în momentul în care se introduce CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

  În cazul în care alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă.

  Dacă preşedintele secţiei de votare unde apare că ar mai fi votat alegptorul respectiv afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.

  Surse: G4Media.ro, News.ro

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  Primele temperaturi cu ”minus” înregistrate în această toamnă în România. Sâmbătă dimineața au fost – 2,9 grade Celsius

  Publicat

  Pentru prima dată în această toamnă s-au înregistrat temperaturi sub zero grade Celsius în România. Mercurul termometrelor a scăzut, sâmbătă dimineaţa, la Miercurea Ciuc, până la minus 2,9 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

  La Alba Iulia s-au înregistrat minime de 8 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar la Oașa de 3 grade Celsius. Astăzi, maximele la Alba Iulia vor fi de 23 de grade Celsius, cu cer predominant senin.

  Meteorogul de serviciu de la Centrul Meteorologi Regional Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru AGERPRES că scăderea de temperatură s-a produs pe un fond de cer degajat, cu presiune ridicată şi în urma pătrunderii de aer rece din sector nordic.

  Sursa citată a mai precizat că temperaturi negative s-au mai înregistrat şi în alte localităţi din Harghita, respectiv minus 1 grad Celsius la Topliţa şi minus 0,6 grade Celsius la Joseni.

  La toate staţiile meteo unde temperaturile au fost negative s-a înregistrat şi brumă. Meteorologul Cristina Blaga a mai precizat că minima înregistrată la Miercurea Ciuc este mai scăzută decât normalul perioadei, dar au mai fost ani când, în aceeaşi zi, mercurul termometrelor a înregistrat valori chiar şi de minus 5 grade Celsius. AGERPRES

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  Un bărbat din Alba Iulia strânge rechizite pentru copiii nevoiași din câteva sate. Banalități pentru unii, lux pentru alții

  Publicat

  Robert Marian, un bărbat din Alba Iulia strânge, împreună cu prietenii săi, rechizite pentru copiii nevoiași din mai multe sate ale județului Alba. Acesta a lansat un apel pe contul său de Facebook, către cei care pot dona alături de el. 

  ”Cum stați cu rechizitele pentru școală? Caut ajutor să strâng cât mai multe din rechizitele prezentate în poze pentru copiii din familile nevoiașe din satele Tău, Secășel , Colibi, Roșia de Secaș, Ohaba etc.

  Orice ajutor e bine venit. Vă mulțumesc” este mesajul lui Robert Marian.

  Acesta spune că a fost la o familie cu trei copii cu ajutoare și așa a aflat că listele solicitate de școli și grădinițe, banale pentru unii, sunt o povară pentru alții.

  ”Aveau de ales între rechizite și medicamente. Este un lux pentru ei. Să nu mai vorbim de măști și dezinfectant. Vreau să strâng împreună cu prietenii mei ceva ce poate sa facă diferența” a spus Robert.

  Cine vrea să îl ajute pe Robert să strângă rechizite pentru copiii săraci, o poate face contactându-l pe contul său de Facebook, AICI.

  Citeste mai mult
  Publicitate

  EVENIMENT

  Strângere de semnături împotriva purtării măștilor de către elevi, organizată în fața Prefecturii Alba

  Publicat

  Pe mai multe grupuri de Facebook a apărut o invitație la strângerea de semnături împotriva utilizării măștilor în unitățile de învățământ, care se va desfășura la Alba Iulia. 

  Evenimentul va avea loc sâmbătă de la ora 16.00, în fața sediului Instituției Prefectului Alba și a fost denumit ”Părinți împotriva Școlilor de Corecție”. Organizatorii evenimentului nu apar pe afișul postat online, dar este cel mai probabil vorba despre un grup de părinți.

  Un protest similar a avut loc la Alba Iulia și la începutul săptămânii. Un grup de părinți din Alba Iulia au participat, luni seara, la o acțiune menită să atragă atenția asupra faptului că nu sunt de acord cu purtarea măștilor de către copii în școli.

  Citește și: VIDEO: Acțiune împotriva purtării măștilor la școală, organizată de un grup de părinți din Alba Iulia

  Premierul Ludovic Orban s-a arătat consternat de acest fel de proteste, apărute în toată țara.

  ”Când vezi o sută de cetăţeni români cum ies cu copiii la protest fără mască, aproape nu înţelegi cum e posibil aşa ceva în România, să existe astfel de oameni care nu numai că nu respectă regulile, dar le transmit şi copiilor să nu respecte. O spun limpede şi clar: regula portului măştii în şcoală este o regulă pe care am stabilit-o pentru a-i feri pe copii. Copiii trebuie protejaţi, ăsta este motivul pentru care am decis obligativitatea portului măştii la şcoală. Copiii dacă se duc la şcoală sunt în siguranţă” a spus Orban

  Citeste mai mult
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate
  Publicitate