Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doar 55% din școlile din Alba au primit autorizarea sanitară în urma inspecției DSP Alba. Vezi motivele și situația întregului județ

Publicat

La mai puțin de o săptămână până la începerea anului școlar, elevii din aproximativ 13% din școlile din Alba vor învăţa în unităţi neautorizate sanitar, iar 32% nu sunt încă siguri dacă vor păși într-o unitate autorizată din acest punct de vedere. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Alba (DSP), Horea Timiș, în județul Alba au fost controlate 560 de școli, pentru 75 dintre acestea, inspectorii au respins autorizarea, iar alte 177 nu au obţinut-o din cauză că nu şi-au depus documentaţia la timp.

Un număr de 75 de școli din județul Alba nu corespund normelor sanitare impuse de DSP, drept pentru care autorizarea acestora a fost respinsă de către inspectori. Motivul este nerespectarea normelor de igienă esențială. „Inspectorii au constatat deficiențe majore, cum ar fi lipsa apei potabile, lipsa circuitelor funcționale, circuite comune între grădiniță și școală, în timp ce acestea trebuie să fie separate. 177 de școli nu și-au depus documentația necesară autorizării”, a precizat dr. Cristina Galoș, purtător de cuvânt al DSP. Fără a dezvălui ce școli sunt în această situație, aceasta a spus că este vorba despre școli din mediul rural, în general din Munții Apuseni.

„La ora aceasta, din 560 de școli câte avem noi înregistrate, 308 sunt autorizate, 75 de dosare au fost respinse , iar diferența continuă și la această oră să fie evaluate. Conform Ordinului 1030/2009, multe școli sunt autorizate, dar trebuie redepusă documentația, iar, după ce avem clar documentația depusă și investigată, pe vineri vom avea cifra corectă. Timp este, multe școli continuă să depună documentația la noi, am avut și astăzi o întâlnire cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba și suntem în grafic”, a declarat Horea Timiș.

Vă prezentăm comunicatul transmis de Instituția Prefectului Alba, despre controlul efectuat în unităţile şcolare:

„Prefectul Dan Coriolan Simedru şi subprefectul Cornel Murg au lansat astăzi acţiunea de control la unităţile de învăţământ din judeţul Alba, pentru verificarea modului în care acestea sunt pregătite pentru începerea anului şcolar 2012-2013.

În baza ordinului emis de prefect, echipele mixte de control sunt formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Poliţiei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Alba. Controlul va fi efectuat pe 3 trasee: Blaj – Teiuş – Aiud – Ocna Mureş, Zlatna – Abrud – Cîmpeni – Baia de Arieş şi Alba Iulia – Sebeş – Cugir.

„Sunt convins că nici directorii unităţilor de învăţământ, nici consiliile locale nu se află pentru prima dată în faţa unui nou an şcolar şi, deci, sunt conştienţi de responsabilităţile pe care le-au avut de îndeplinit până acum, pentru ca anul şcolar să înceapă în cele mai bune condiţii pentru toţi elevii din judeţul Alba. În ciuda dificultăţilor financiare cu care se confruntă toată lumea şi, chiar dacă anul acesta pregătirea spaţiilor pentru clasa zero a necesitat mai multe eforturi, am încrederea că, pentru toţi factorii responsabili, asigurarea condiţiilor propice de studiu pentru elevii noştri este o prioritate. Am demarat acest control, pentru că vrem să vedem cum începe noul an şcolar”, a precizat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.

Acţiunea de control este coordonată de către subprefectul Cornel Murg şi are ca obiective verificarea modului de îndeplinire a condiţiilor sanitare, a celor de studiu, precum şi siguranţa în şcoli. Atât prefectul, cât şi subprefectul judeţului Alba consideră că autorizaţiile sanitare de funcţionare ale unităţilor de învăţământ sunt esenţiale, pentru că igiena în şcoli este o prioritate.

„Asigurarea celor mai bune condiţii de igienă posibile în şcoli este, în opinia mea, o situaţie de urgenţă, sens în care, în urma controlului pe care îl vom finaliza vineri, 14 septembrie 2012, voi convoca, dacă se va impune, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea stabilirii unor măsuri, acolo unde va fi cazul, de modernizare a dotărilor unităţilor de învăţământ, întrucât, acolo unde există alimentare cu energie electrică, condiţiile de igienă pot fi îmbunătăţite. Voi avea o discuţie şi cu Consiliul Judeţean Alba, în vederea alocării de fonduri pentru aceste lucrări, dacă se vor dovedi necesare şi sustenabile, în funcţie şi de adresabilitatea şcolilor şi sunt sigur că vor putea fi, în viitorul apropiat, identificate fonduri care să fie alocate acestui scop. Cred că investiţia în educaţie nu este perisabilă, ci trebuie să ne preocupe în permanenţă pe toţi şi în egală măsură”, a adăugat prefectul Dan Coriolan Simedru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. mircea

    miercuri, 12.09.2012 at 16:40

    eu ca agent economic sunt amendat, suspendat, inchis…..e legea lege ? .. mai ales ca la scoli e vorba de COPIIIIII ! = viitorul nostru!!

  2. Nicolae Fer

    joi, 13.09.2012 at 11:15

    La Abrud NU AU ASISTENTA MEDICALA LA GRADINITA si nici la SC GENERALA (Ceea ce e OBLIGATORIU in conformitate cu LEGEA)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax