Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dobânda Robor la trei luni a ajuns la un minim istoric. Ce se va întâmpla cu ratele în lei, de la începutul primăverii

Publicat

bani la banca Românii cu credite în lei ar putea avea rate mai mici, din luna martie. Dobânda Robor la trei luni, referinţa pentru costul creditelor în lei, a ajuns miercuri, 6 decembrie, la un minim istoric de 0,98%.

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut miercuri, 6 decembrie, la 0,98%, fiind pentru prima oară în istoria post-decembristă a sectorului bancar când costul leilor intră sub pragul psihologic de 1% pe an.

Dacă tendinţa de scădere continuă, cine a luat împrumut lei din bănci vor avea o surpiză plăcută la începutul primăverii, când se face actualizarea trimestrială a ratelor. Se creează astfel condiţii pentru ieftinirea creditelor în lei din luna martie, când majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobândă variabilă.

robor Robor a deschis prima şedinţă din 2016 la nivelul de 1% iar ulterior, miercuri, în a treia şedinţă să bată un nou record.

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an, astfel că scăderea costului leilor a fost anul trecut de 40%. În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%.

Cu toate acestea, faţă de 1,02 la sută sau 1,1 la sută, valori pe care le aveam acum câteva săptămâni, câştigul este total nesemificativ. Şi cel mai probabil că nici nu va ţine acest nivel mult o revenire e probabilă. E un context special în care a apărut această scădere a Robor. Piaţa monetară e plină de bani. Am avut decembrie ca ultima lună a execuţiei bugetare şi probabil că statul a facturat la greu, după ce la final de noeimbrie încă era pe excedent. Apoi a fost luna consumului, la comercianţi au acumulat mai mulţi bani decât într-o lună normala și toți banii aceștia se varsă, cel puțin scriptic, in piață.

sursa: digi24.ro, bnr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax