Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT Ce pregătește guvernul pentru bugetari: salarii înghețate, achizițiile de mașini și formarea profesionala, interzise

Publicat

bugetari

Guvernul vrea să reducă serios cheltuielile bugetarilor și are în lucru un proiect de ordonanță de urgentă prin care sunt prevăzute măsuri de economisire atât la instituțiile bugetare cât și la companiile de stat.

În document sunt prevăzute pe lângă înghețarea salariilor si a cheltuielilor din instituțiile publice și companiile de stat și alte măsuri cum ar fi interzicerea participării la cursuri de formare profesională și interzicerea achizițiilor de mașini, birotică și mobilier, precum și alte măsuri de austeritate.

Documentul integral poate fi văzut aici:Proiect OUG economii buget

Un proiect de ordonanță de urgență ce vizează măsurile prin care Guvernul Ciucă vrea să facă economii la buget a fost publicat în exclusivitate de G4Media

Bugetul de stat se confruntă cu o lipsă de venituri de 4,7 miliarde de lei în primele trei luni ale anului, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei.

În acest context, proiectul de ordonanță prevede măsuri de economisire ce vizează atât instituțiile bugetare, cât și companiile cu capital de stat.

Printre acestea se numără înghețarea cheltuielilor de personal și de funcționare la nivelul din 2022, interzicerea achiziționării de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, precum și oprirea angajărilor la instituțiile publice centrale și locale și în firmele de stat.

De asemenea, persoanele care dețin un titlu științific de doctor vor beneficia de o indemnizație lunară de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dar această indemnizație nu va fi luată în calcul la determinarea limitelor sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.

În plus, instituțiile vor pierde fondurile necheltuite în primul trimestru, iar cursurile de formare profesională vor fi interzise în anul 2023.

De asemenea, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice vor putea exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României.

În document sunt prevăzute următoarele măsuri:

Salariile personalului, înghețate la nivelul anului 2022

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023, să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%.

Cheltuielile de funcționare ale instituțiilor și companiilor de stat îngheață la nivelul din 2022

Interzis la cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică

Sunt interzise angajările la instituții publice centrale și locale și în firmele de stat

În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din:

a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare;

b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

E interzis cumulul pensie-salariu la stat, cu excepția educației și sănătății

– Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor care ocupă funcții didactice de predare din unitățile de învățământ și funcții de specialitate medico-sanitară din unitățile sanitare.

– Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și beneficiarilor de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale.

Condiții suplimentare pentru angajații la stat care iau sporuri pentru că au doctorat:

”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.

Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.”

Instituțiile pierd fondurile necheltuite în primul trimestru

Cursurile de formare profesională și team-building-urile sunt interzise

O persoană poate fi membru în maximum două consilii de administrație

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Gunder Victoria

    vineri, 21.04.2023 at 17:20

    Corect

  2. pilu

    vineri, 21.04.2023 at 18:28

    Măi neputincioşilor, nu ne mai aburiţi, că nu vă mai crede nimeni, toată lumea şi-a dat seama că au de a face cu nişte prosti dezorientaţi şi lipsiţi perspectivă.

  3. Cel ce vede

    sâmbătă, 22.04.2023 at 07:37

    dar despre faptul că statul plătește ratele bancare la propriile case ale polițiștilor ,M.a.n.,penitenciare ,asta pe langa chirii ,nu se poate vb?nu este moral acest lucru în aceste vremuri .a calculat cineva câtă economie se face din eliminarea acestor mocaciuni .

  4. ANCA

    sâmbătă, 22.04.2023 at 09:32

    De ce nu reduceti cheltuielile bugetare la deplasarile presedintelui, nu mai achizitionati tot ce va impune UE. Incasati taxele de la marii contribuabili. Vedeti de bunastarea poporului nostru. Romanii sa primeasca salarii decente, nu va mai legati de salariile bugetarilor.

  5. Viorel George

    sâmbătă, 22.04.2023 at 19:26

    Ați aruncat pe piață blocarea angajărilor,salarii înghețate, doar vom uita problema pensiilor speciale,care a rămas în coadă de pește, fiind doar o idee de de propagandă electorală . Oricum nu se va rezolva nimic, nici cu criza, nici cu pensiile speciale

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax