Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

DOCUMENT: Crește valoarea tichetelor de creșă. Părinții vor primi mai mulți bani, începând din octombrie

Publicat

Părinții din România vor putea beneficia de o majorare a tichetelor de creșă de la 1 octombrie 2023. Creșterea valorii tichetelor de creșă a fost stabilită printr-un proiect de ordin aflat în dezbatere publică pe siteul Ministerului Muncii.

De la 1 octombrie 2023, valoarea tichetului de creșă va fi majorată de la 600 la 620 de lei, conform unui proiect de ordin aflat în dezbatere publică la Ministerul Muncii. Valoarea tichetelor de creșă a crescut la 600 lei în aprilie 023, de la 570 lei.

Astfel, pentru semestrul II al acestui an începând cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub forma de tichete de creșă este de 620 lei. Această valoare se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2024, respectiv februarie 2024 și martie 2024.

Ce sunt tichetele de creșă

Tichetele de creșă sunt o modalitate prin care angajatorii pot oferi suport financiar angajaților care au copii la creșă sau la bone autorizate.

Documentul propus de Ministerul Muncii stabilește că, pentru semestrul II al anului 2023, valoarea sumei lunare acordată sub formă de tichete de creșă este de 620 de lei, conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018. Această valoare va fi aplicată până la sfârșitul anului și în primele două luni din 2024, potrivit avocatnet.ro

Tichetele de creșă sunt un avantaj suplimentar pe care angajatorii îl pot oferi. Ele sunt acordate lunar, bazându-se pe o documentație legală și nu sunt supuse contribuțiilor sociale obligatorii. Valoarea maximă a tichetelor acordate nu poate depăși suma stabilită de minister pentru fiecare copil aflat la creșă.

Recent, Ministerul Finanțelor a actualizat lista emitenților de tichete pe suport electronic. Actualmente, două companii – UP România și Edenred – emit tichete de creșă pe suport electronic. Acest lucru vine în urma unei situații anterioare în care niciun emitent nu oferea acest serviciu.

Lege pentru acordarea contravalorii în bani a tichetelor de creșă

În Camera Deputaților se află un proiect adoptat deja de Senat cu privire la tichetele de creșă. Este vorba despre acordarea contravalorii acestora în bani.

Potrivit formei adoptată de Senat, „în situația în care tichetele de creșă nu pot fi emise pe suport electronic, contravaloarea acestora este achitată în mod direct de către angajator creselor sau entităților asimilate acestora în care angajații au copii înscriși”

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax