Actualitate
Document de arhivă: Câți turiști s-au cazat în luna septembrie 1943 la unul dintre cele două hoteluri din Alba Iulia
Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale a prezentat recent un tabel cu numărul de turiști cazați în luna septembrie 1943 la unul dintre cele două hoteluri din Alba Iulia.
Potrivit documentului, în urmă cu 78 de ani, la Hotelul „Dacia” (fostul Hotel Hungaria) au fost cazați în luna septembrie 816 turiști, printre care 165 militari, 135 funcționari, 108 comercianți, 42 studenți, 30 ingineri, 19 medici și 9 avocați.
Cei mai mulți dintre turiști (810) au stat până în 5 zile, iar cinci dintre aceștia au stat până în 15 zile. Doar un singur turist a stat până în 21 de zile.
Primele hoteluri din Alba Iulia
Istoria hotelurilor din Alba Iulia este marcată, la începuturile sale, de nume celebre. Axente Sever, fost prefect al revoluţiei române de la 1848 din Transilvania, s-a stabilit un timp la Cricău, lângă Alba Iulia, unde a luat în arendă o moşie a statului. Din dorinţa de a-şi rotunji veniturile, într-o perioadă în care situaţia sa materială nu era strălucită, Axente Sever a înfiinţat un hotel la Alba Iulia. Să nu ne închipuim că era vorba de un edificiu mare, etajat. El cumpărase sau închiriase o clădire potrivită, cu câteva camere, în care îi găzduia pe cei care stăteau de azi pe mâine în oraş. În 1874, a avut satisfacţia de a-i oferi ospitalitate în hotelul său marelui istoric Bogdan Petriceicu Hasdeu, al cărui turneu documentar prin Transilvania cuprindea şi colecţiile Bibliotecii Batthyaneum. Cam în acelaşi timp au fost înălţate în Alba Iulia două stabilimente care îşi meritau denumirea de hoteluri, fără a impresiona totuşi prin dimensiuni.
Primul era situat pe strada Promenadei, numită din 1922 strada General Constantin Coandă, iar astăzi, spre derutarea celor mai mulţi dintre trecători, Frédéric Mistral. Este vorba de Hotelul Europa, care se înfăţişa în vremurile sale bune ca o bijuterie arhitectonică a neogoticului transilvănean. Clădirea sa a fost înălţată pe locul Hanului „La Istrătoaie”, unde a tras Mihai Eminescu în august 1866, când a venit la Alba Iulia pentru a participa la adunarea generală a „Astrei”. Rolul său nu a fost doar acela de a oferi loc de odihnă călătorilor. Ca şi reduta oraşului, situată vizavi, în parc, salonul Hotelului Europa, ca şi cele ale Hotelului Hungaria, au găzduit adesea conferinţe, reprezentaţii muzicale şi teatrale. De prin anii 20, în Hotel Europa se afla sediul comitetului judeţean Alba al Partidului Naţional Liberal, nu departe de locuinţa preşedintelui acestuia, avocatul Camil Velican.
„În anii celui de-al Doilea Război Mondial, acolo îşi avea sediul Chestura Poliţiei. După război s-au instalat în acelaşi loc prăvălii şi birouri. Prin 1960, hazardul furiei demolărilor comuniste, care abia se prefigura, s-a îndreptat spre delicata structură a Hotelului Europa. Pe latura vestică a zonei denumite Hunyaditér (Piaţa Huniade), azi Piaţa Iuliu Maniu, a fost înălţată în 1887 cea mai impozantă clădire de până atunci din oraşul de jos. Este vorba de Hotelul Hungaria, expresie arhitectonică reuşită a stilului neoclasic. Restaurantul hotelului cuprindea salonul mare, cafeneaua şi sala oglinzilor, spaţiu mai elegant rezervat persoanelor şi evenimentelor mai speciale. Cazinoul civil din oraşul de jos Momentul în care existenţa Hotelului Hungaria s-a intersectat cu istoria mare a fost ziua de 30 noiembrie 1918. Aici şi-a stabilit sediul Comisia de verificare a Marii Adunări Naţionale, care a validat credenţionalele (mandatele) deputaţilor. În salonul hotelului a avut loc, tot la 30 noiembrie, conferinţa la care au participat lideri ai celor două grupări politice româneşti, Partidul Naţional Român şi Partidul Social Democrat, care au ajuns, în urma unor dezbateri aprinse, la forma general-acceptată a Rezoluţiei Unirii, care a fost votată a doua zi, la 1 decembrie 1918”, mai afirmă istoricul de la Muzeul Unirii.
Dacă la Europa, se întruneau liberalii, Hotelul Hungaria, devenit Hotel Dacia, a fost locul în care îşi ţinea adunările comitetul judeţean Alba al Partidului Naţional Român, din 1926 al Partidului Naţional Ţărănesc, prezidat de avocatul Ioan C. Pop.
Într-o zi tristă a anului 1988, hotelul, care purta acum numele de Apulum, a fost demolat. Comuniştii români, cei din capitală şi cei din Alba Iulia, au dovedit că pot să radă de pe faţa pământului fără remuşcări un monument al Unirii, eveniment pe care, de altfel, nu osteneau să-l aniverseze şi să-l preamărească.
sursa: edu.kindergraf.ro/BBB, Arhive Alba
credite foto: Muzeul Unirii/Arthur Bach
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 06.11.2021 at 18:15
Acei comunisti romani erau un fost sef de post si un inginer ratat de prin Cluj, impreuna cu un arhitect detasat de la Bucuresti, Cristache sau asa ceva, care impreuna cu Bolog, care nu stia sa faca decat blocuri din pereti prefabricati si-au batut joc de centrul orasului, care nici viziunea unui primar molcom de acum, nu are sanse sa se schimbe.
In schimb pe unul din blocurile cu zece etaje a desenat-o pe Mama Natura, iar mai jos este o placuta cu ceea ce reprezinta. Si acum bomba, este tiparita si in sistemul Braille, alfabetul nevazatorilor ! Noaptea mintii si a primarului care a semnat asa ceva.