Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: Interlopii secolului trecut, din Alba. Cine erau bandiții care terorizau județul, ce făceau și cum au fost prinși

Publicat

alba iulia vechi

Un articol din ziarul Alba Iulia, din 1930, vorbește despre prinderea unor interlopi celebri ai acelor vremuri și despre jandarmii care au făcut legământ că nu se vor întoarce fără ei. 

Articolul a fost făcut public de Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Alba și are informații despre crime, jafuri și alte fărădelegi comise de banditul Ilie Avrămuț și complicii săi.

Banditul Avrămuț Ilie a fost dezertor al Regimentului 5 Vânători de Munte. A fost prins de 3 ori, dar a reușit să fugă de fiecare dată.

În 1924 a împușcat mortal un jandarm la Poiana Ampoiului și de acolo, împreună cu o întreagă bandă de răufăcători, a început o serie întreagă de crime, furturi de animale și spargeri în tot județul.

Alți doi complici ai acestuia, Nistor Teodor și Damian Ion zis Beligă erau pe lista neagră a jandarmilor.

Jandarmii Buna Mihai, Barabaș Ion, Boghina Gheorghe, Ioachim Vasile, Jovin Ion și Oprea Ilie sunt cei care au plecat noaptea să îi caute pe bandiți, scrie ziarul de acum 93 de ani.

Ei au făcut un legământ să nu se întoarcă fără ei. Pe rând, i-au prins pe complicii Beligă și Ilia Pădurii și au rămas pe urmele lor până într-o seară când, după un chef, bandiții s-au retras într-una dintre casele cătunului Gura Cuțului de la Inuri (aproape de Alba Iulia).

Jandarmii ”au dat asalt asupra casei și somând pe bandiți (cari erau: Beligă în grajd cu fata proprietarului despoind un miel, iar Avrămuț cu o femeie în casă) să se predea aceștia au răspuns cu focuri de armă”.

S-a încins lupta, în care a fost ucisă de Avrămuț fata găzduitorului. Bandiții au fost răniți și prinși și duși la Închisoarea de la Aiud, mai precizează articolul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Stanciu

    joi, 11.05.2023 at 11:38

    Și acum sunt interlopi în primărie 😉

    taie iarbă la câinii , și primesc salarii mari. și vor taxe mărite 🤬

  2. pilu

    joi, 11.05.2023 at 12:25

    STANCIULE,dacă nu le nimereşti le ghiceşti. Iarba o taie alţii, care o lasă acolo, dar Primăria plăteşte.

  3. ionel

    luni, 15.05.2023 at 08:27

    tu sti in ce secl esti?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax