Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT: Modificări la Rabla pentru Electrocasnice 2022. Ce produse sunt propuse sunt scoase din lista echipamentelor eligibile

Publicat

Ministerul Mediului vrea să aducă mai multe modificări în Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 și să elimine din lista de echipamente acceptate câteva produse. Astfel sunt eliminate televizoarele, iar perioada de utilizare a voucherelor a fost redusă de la 15 zile la 7 zile.

”Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic este un program de interes naţional, iar în urma sesiunilor din 2021 s-a decis modificarea ghidului de finanţare, în sensul introducerii unor prevederi mai restrictive în ceea ce priveşte utilizarea voucherelor, pentru a stimula nu doar generarea acestora, cât şi utilizarea efectivă”, se arată în Referatul care însoţeşte modificarea propusă pentru Programul Rabla pentru electrocasnice.

Modificări în Programul Rabla pentru electrocasnice 2022

O modificare priveşte reducerea termenului de utilizare la comercianţi a voucherului de la 15 zile la 7 zile, astfel încât să fie posibilă organizarea mai multor sesiuni anuale şi implicit creşterea succesului Programului şi a gradului de utilizare a bugetului alocat.

Toate modificările propuse pot fi văzute aici: Proiect Ordin modificare Ghid Rabla pentru electrocasnice

”Totodată, au fost eliminate televizoarele din categoria echipamentelor eligibile, având în vedere faptul că în ultimi ani, au fost înlăturate din piaţă majoritatea televizoarelor, mari consumatoare de energie, iar programul gestionat de AFM a fost principalul catalizator în acest sens.

Drept pentru care, prin această modificare se concentrează resursele alocate în anul 2022 pentru acest program către eficientizarea energetică şi în cazul celorlalte tipuri de echipamente, nu doar către piaţa de televizoare”, arată Ministerul Mediului.

Programul Rabla pentru electrocasnice 2022 – ce se poate achiziționa

Programul va viza achiziţia de maşini de spălat rufe/vase, uscătoare de rufe, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, aspiratoare, laptopuri şi tablete.

Modificarea Ghidului de finanţare a fost supusă dezbaterii publice.

Proiectul de act normativ,  are termen de consultare 10 zile pentru primirea propunerilor/observațiilor, în vederea respectării prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, precum și pentru avizare și aprobare,. Documentul a fost pus în dezbatere publică în 14 februarie.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate