Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENT: Program nou pentru magazine la incidență de peste 6 la mie și peste 7,5 la mie. Reguli noi și pentru nunți și botezuri

Publicat

CNSU a decis noi reguli pentru magazine. Acestea se vor închide la ora 22.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică dacă incidența Covid-19 în localitate depășește pragul de 6 la mia de locuitori și tot la aceeași oră și în restul săptămânii dacă rata de infectare în localitate este mai mare de 7,5 la mie, a decis joi seară Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

După ora 22.00 pot activa doar operatorii economici care efectuează livrări la domiciliu.

Vezi și CNSU: Masca obligatorie pe stradă în localitățile cu incidență mai mare de 6 la mie. Mai puține restricții pentru vaccinați

„Se propune ca programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, să se desfășoare doar în intervalul orar 5.00-22.00.

Vezi și CNSU: Școlile rămân deschise și la o incidență de peste 6 la mie. Teste din salivă aprobate. LISTA noilor măsuri

În intervalul orar 22.00-5.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu” – se arată în decizia CNSU.

Documentul CNSU: document-2021-09-30-25072929-0-hotarare-cnsu-30-septembrie-2021

Noi conditii pentru restaurante și sali de sport

Restaurantele, cinematografele, sălile de sport rămân deschise la incidență de peste 6 la mie, doar pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală.

Restaurantele, cinematografele, barurile, cluburile, instituțiile de spectacol sau sălile de sport rămân deschise până la 50% din capacitatea maximă, în localitățile cu rată de infectare cu peste 6 la mie, doar pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală.

Condiții pentru nunți și botezuri

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) la interior sau exterior, poate fi realizată doar în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane și doar dacă acestea sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180- a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Organizarea de mitinguri și demonstrații poate fi realizată, în intervalul orar 5,00-24,00, cu un număr de participanți de maximum 100 de participanți, doar dacă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARSCoV-2 și sunt asigurate măsuri pentru purtarea măștii de protecție.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România, în TOP 5 țări din Uniunea Europeană după numărul de tineri fermieri

Publicat

teren agricol

România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în topul agriculturii practicate de tineri fermieri, de până în 25 de ani, arată datele Eurostat.

Numărul tinerilor a crescut de aproape patru ori în cinci ani, astfel că în 2020 la nivel naţional activau 155.740 de tineri, agricultura românească devenind la fel de atractivă precum cea din Spania, cea din Franţa sau cea din Italia.

„Creşterea numărului de tineri din agricultură, în primul rând, a fost stimulată de infuzia de fonduri euro­pene, în special cele derulate prin AFIR . Pe lângă ajuto­rul acesta financiar, nerambursabil, mai există şi compo­nenta de schimb intergeneraţional din agricultură. Multe afaceri de familie pornite de părinţi sau bunici transferă acum rolul copiilor. În egală măsură mai există un factor şi anume conştientizarea relevanţei acestui domeniu, pentru că vorbim de satisfacerea unei nevoi fiziologice: de hrană. (…) Mai putem vorbi şi de agricultura digitală, agricultura viitorului, care a atras tinerii“, spune Horaţiu Buzgău, un tânăr de 25 de ani, care deţine compania Holiv Ecoplant, care se ocupă cu producţia de alune.

El adaugă că intarea tinerilor în agricultură ar putea fi şi o tendinţă care va duce la echilibrarea balanţei comerciale cu produse agroalimentare. „Nu e uşor, nu se poate face de azi pe mâine, e mult de muncă, de multe resurse, un fenomen complex, care are nevoie de timp, dar când tragem linie efectele pot fi vizibile.”

sursa: mediafax.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șase centre comunitare integrate, finanțate în Alba. Vor asigura servicii medicale, sociale şi educaţionale în mediul rural

Publicat

Șase primării din Alba sunt eligibile pentru înființarea unor centre comunitare integrate, cu finanțare din PNRR. 

Acestea vor asigura servicii medicale, sociale şi educaţionale, în special pentru grupurile identificate aparţinând populaţiei vulnerabile preponderent din mediul rural.

”În calitatea mea de director executiv al DSP Alba am semnat azi primele 3 protocoale de colaborare, dintr-un total de 6, cu primării din județ care, în urma selecției efectuate de către Ministerul Sănătății, sunt eligibile pentru a accesa fonduri în vederea înființării, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de Centre Comunitare Integrate.

Este vorba despre primăriile Horea, Roșia de Secaș și Sâncel, urmând ca în zilele următoare să fie semnate protocoalele de colaborare și cu primăriile Cergău, Jidvei și Râmeț” a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Semnarea acestor protocoale reprezintă o etapă obligatorie în demersul comunităților locale de accesare a fondurilor puse la dispoziție de către Ministerul Sănătății prin PNRR, fiecare primărie urmând să primească circa 140.000 de euro pentru înființarea unui Centru Comunitar Integrat, bani pentru dotări și construcție.

”DSP Alba garantează astfel susținerea pe care o va acorda primăriilor în ceea ce privește consultanța și demersurile concrete în vederea înființării și apoi a finanțării posturilor de asistenți comunitari ce vor activa în cadrul centrelor comunitare integrate.

Reamintesc că, la nivel național se prevede înființarea a 200 de centre comunitare integrate până în anul 2025 care vor asigura servicii medicale, sociale și educaționale, în special pentru grupurile identificate aparținând populației vulnerabile prepoderent din mediul rural” a adăugat Sinea.

Pentru ce se pot folosi banii

Investiția are un buget național total de 40.200.000 €.

70% din buget (peste 28.000.000 €) va reprezenta un grant financiar la dispoziția celor 200 de beneficiari preselectați pentru construcții noi sau renovări. Restul de 30% (puțin peste 12.000.000 €) presupune selectarea dintr-o listă de echipamente și dotări a pozițiilor care prezintă interes pentru beneficiar.

Bugetul unui proiect va fi compus din:

– Echipamente și dotări selectate dintr-o listă predefinită cu o valoare maximă de 60.300 €;

– Grant financiar la dispoziția beneficiarului pentru realizarea lucrărilor de construcție sau renovare a Centrelor Comunitare Integrate în valoare de 140.700 €;

Data deschiderii platformei pentru încărcarea dosarelor este 30 septembrie 2022.

Data limită încărcare dosare (primii 200 de beneficiari): 15 noiembrie 2023, ora 16:00 (ora României).

Dată limită semnare 200 de contracte: 30 decembrie 2022.

Data limită de implementare a proiectelor: 30 iunie 2025.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Răsfățații sistemului de învățământ medical din România: venituri lunare din 12 surse, meditații și sute de mii de euro pe an

Publicat

Sistemul de învățământ medical are răsfățații lui. Meditații, salarii gigant și multe alte surse de venit sunt modurile prin care aceștia reușesc să strângă sunte de mii de euro anual. 

Un medic lucrează și în spital, și la UMF, și în Senatul României, și la Colegiul Medicilor din județ. Altul are venituri din 12 locuri (din care 10 salarii) iar altul declară câștiguri enorme din meditații.

Sunt constatările jurnaliștilor de la Liberatatea, care au făcut un top detaliat al celor mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri.

1. ADRIAN COVIC, Iași, prorectorul cu 10 salarii: 18.600 de euro pe lună

Adrian Covic este unul dintre prorectorii Universității de Medicină și Farmacie din Iași. El ia bani din douăsprezece surse, dintre care 10 sunt salarii.

Are trei salarii declarate de la UMF Iași, unul ca medic la Spitalul Clinic Parhon din Iași, dar și salarii de la Fresenius Nephrocare, Nefrocare, plus venituri de la Academia de Științe Medicale, Academia Oamenilor de Știință, UEFISCDI, clinica Almedra.

Ultimele venituri nu vin din salarii, ci din profesii libere independente și activități independente profesioniste, care nu sunt defalcate.

 • salariu la UMF Iași: 163.667 de lei
 • alt salariu UMF: 7208 lei
 • alt salariu UMF: 1.971 de lei
 • medic la Spitalul Clinic Parhon Iași: 93.231 de lei
 • salariu la Fresenius Nephrocare: 418.290 de lei
 • salariu la Nefrocare SRL: 72.806 lei
 • Academia de Științe Medicale: 19.200 de lei
 • Academia Oamenilor de Știință: 14.134 de lei
 • UEFISCDI: 10.026 de lei
 • clinica Almedra SRL: 13.784 de lei
 • profesii libere independente: 209.552 de lei activități independente profesioniste: 78.723 de lei
 • Veniturile lunare sunt de aproximativ 92.000 de lei, echivalentul a 18.600 de euro

Sunat de Libertatea, medicul Covic a cerut să fie contactat prin SMS. Apoi, a menționat că, din cauza programului aglomerat, nu poate discuta până săptămâna viitoare, când ar putea programa o întâlnire cu jurnaliștii Libertatea.

În luna august 2022, Ziarul de Iași a scris că un dosar în care Covic era acuzat de evaziune fiscală, conflict de interese şi fals în declaraţii a fost redeschis, după ce fusese inițial clasat.

2. LEONARD AZAMFIREI, Tg.Mureș (senator, rector, medic, autor, vicepreședinte al Colegiului Medicilor): 10.400 de euro pe lună

3. CĂTĂLIN CÎRSTOIU, București (decan și medic): 10.000 de euro pe lună

4. GEORGE CĂLIN DINDELEGAN, Cluj (chirurg, profesor și prorector): 9.600 de euro pe lună

5. RODICA BĂLAȘA, Tg. Mureș (prorector, profesor, neurolog): 9.100 de euro pe lună

6. FLORENTINA FURTUNESCU, București (prorector UMF și director la INSP):  9.000 de euro pe lună

7. OVIDIU SIMION COTOI (decan, medic patolog, profesor): 8.400 de euro pe lună

8. BOGDAN OVIDIU POPESCU, București (prorector, medic, cercetător): 8.000 de euro pe lună

9. CRISTIAN OANCEA, Timișoara  (prorector și manager de spital): 8.000 de euro pe lună

10. DAN-IONUȚ GHEONEA, Craiova (rector,  medic, profesor): 7.800 de euro pe lună

Articol complet pe Libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Peste 40 de polițiști de la IPJ Alba, avansați în grad, înaintea îndeplinirii stagiului minim, de Ziua Națională

Publicat

Peste 40 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au fost înaintați în gradul profesional următor, înaintea îndeplinirii stagiului minim, cu ocazia Zilei Naționale.

Ședința festivă s-a derulat luni, 5 decembrie, la sediul inspectoratului.

Conducerea inspectoratului le-a adresat felicitări celor 43 de polițiști, pentru rezultatele deosebite obținute în activitatea profesională și le-a urat succes în continuare, potrivit IPJ Alba.

Polițiștii avansați în grad:

În gradul de comisar șef de poliție a fost înaintat comisar de poliție Mădălin Ciortea.

În gradul de comisar de poliție au fost înaintați:

 • subcomisar de poliție Ramona-Elisabeta Belgrădean
 • subcomisar de poliție Ioan-George Moșneag
 • subcomisar de poliție Nicolae-Cristian Pietricele
 • subcomisar de poliție Marius Simion.

În gradul de subcomisar de poliție au fost înaintați:

 • inspector principal de poliție Valeriu-Ioan Cucea
 • inspector principal de poliție Ioan-Florin Dobre
 • inspector principal de poliție Radu Gavrilă
 • inspector principal de poliție Victoria-Ileana Păcurar.

În gradul de inspector principal de poliție au fost înaintați:

 • inspector de poliție Daniel-Vasile Bolog
 • inspector de poliție Horea Hendrea
 • inspector de poliție Constantin-Cătălin Novăcean
 • inspector de poliție Alexandra-Anamaria Titilincu.

În gradul de inspector de poliție au fost înaintați:

 • subinspector de poliție Dan-Tudor Alexe
 • subinspector de poliție Darius-Andrei Bordea
 • subinspector de poliție Mihaela Morcan
 • subinspector de poliție Bogdan-Daniel Pasc
 • subinspector de poliție Cătălin Potinteu
 • subinspector de poliție Mălina-Maria Zwiru.

În gradul de agent şef principal de poliție au fost înaintați:

 • agent șef de poliție Daniel-Constantin-Simion Gherman
 • agent șef de poliție Marius-Ștefan Ignat
 • agent șef de poliție Constantin-Liviu Moga
 • agent șef de poliție Gabriel-Alin Moldovan
 • agent șef de poliție Aurel-Cristian Muntean
 • agent șef de poliție Camelia-Rodica Sinea
 • agent șef de poliție Ioan-Dan Slimnicean
 • agent șef de poliție Timar Levente
 • agent șef de poliție Ovidiu-Cristian Văsian.

În gradul de agent şef de poliție au fost înaintați:

 • agent șef adjunct de poliție Daniel Crețu
 • agent șef adjunct de poliție Răzvan-Dionisie Mocan
 • agent șef adjunct de poliție Marius-Dorin Mocanu
 • gent șef adjunct de poliție Alexandru Popescu.

În gradul de agent şef adjunct de poliție au fost înaintați:

 • agent principal de poliție Andrei-Daniel Bota
 • agent principal de poliție Petru Florian Olariu.

În gradul de agent principal de poliție au fost înaintați:

 • agent de poliție Ionuț-Cătălin Băbău
 • agent de poliție Dinu-George Bucur
 • agent de poliție Ionuț-Marius Coc
 • agent de poliție Kinga Cordea
 • agent de poliție Dalius-Gabriel Galdău
 • agent de poliție Ana-Maria Limbășanu
 • agent de poliție Călin-Ioan Poșa
 • agent de poliție Camelia-Ioana Vlăzan
 • agent de poliție Alexandru Vulturar.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax