Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DOCUMENT: Programul celor 100.000 de români veniți la Alba Iulia acum 95 de ani. Traseul stabilit pentru a ajunge pe ”Câmpul lui Horea”

Publicat

1 decembrie 1918

Programul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918 a fost stabilit de un „comitet aranjator“ . Organizatorii au acordat o atenție sporită traseului pe care trebuiau să-l urmeze  miile de români pentru a ajunge pe  așa numitul „câmp al lui Horea“, actualul platou din fața Catedralei Încoronării.

„Programul marei adunari constituante a românilor din Transilvania și Ungaria, care se va ținea Dumnecă, 1. Dec. st.n (18 Novembre st.v.) 1918“ a cuprins trei puncte. Partricipanții erau anunțați că „serviciul divin va începe la orele 7 dimineața“. Descinderea Adunării Naționale era planificată pentru ora 10, în casina militară din Cetate, actuala Sală a Unirii. Cel mai important punct din program era „cetirea rezoluțiunei votată și propusă de conferința prealabilă a marelui sfat național“. Ultimul puct presupunea dezbaterea articolelor Hotărârii de Unire,

Fără banchete și mese comune

Organizatorii au acordat o atenție sporită organizării miilor de oameni ce erau așteptați să se „reverse în Cetatea Bălgradului“. Reprezentanții fiecărei comune erau sfătuiți să aibă la purtător un steag tricolor și o tablă cu numele localității din care veneau.

Localnicii, dar și cei din satele învecinate erau îndemnați să-și pună în traistă „alimentele de lipsă“. Iar, ca să fie lucrurile și mai clare se spunea că „banchete și mese comune nu vor fi“. Regula avea o excepție pentru cei veniți de departe, pentru care „s-a făcut tot posibilul ca să fie provăzuți cu alimente, în restaurantele din loc, în parte, și la găzduitori“.

„Locul cel mai istoric al neamului vă așteaptă“

Participanții erau anunțați că intrarea în Cetate se făcea pe porți și că locul de întâlnire era pe așa numitul „câmp al lui Horea“, actualul platou din fața Catedralei Încoronării.

Programul se încheia cu o invitație: „ Locul cel mai istoric al neamului vă așteaptă cu brațele deschise. Veniți deci și-l atingeți cu pasul vostru, ca sa simtiți fiorul ce l-a mișcat odată pe marele voivod cu numele de arhanghel, pe martirii Horea, Cloșca și Crișan, pe craiul munților Avram Iancu, și pe toți cei care au început și lucrat la realizarea visului de veacuri, pe care noi cei de azi îl vedem și salutăm, ca pe răsătitul cel mai strălucit, al celei mai senine zile a neamului românesc“.

La Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de acum 95 de ani, care a decis Unirea Transilvaniei cu România, au venit 100.000 de români.

Nicu NEAG

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax