Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Documentar: 15 ani de la moartea cardinalului Alexandru Todea, Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș, Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma


Publicat

Mormantul_Cardinalului_Alexandru_TodeaPe 22 mai se împlinesc 15 ani de la moartea cardinalului Alexandru Todea, Arhiepiscop de Alba Iulia și Făgăraș, Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma.

Alexandru Todea s-a născut la 5 iunie 1912 în comuna Teleac, județul Mureș, fiind al 13-lea copil din cei 16 ai familiei Gheorghe și Maria Todea. A urmat clasele gimnaziale la Reghin, iar cele superioare la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj. Cardinalul Alexandru Todea a murit la 22 mai 2002, fiind îngropat în Catedrala mitropolitană „Sf. Treime” din Blaj.

Alexandru Todea s-a născut la 5 iunie 1912, la Teleac, al 13-lea din cei 16 copii ai familiei de țărani a lui Gheorghe și Maria Todea. Studiile primare le-a urmat în satul natal și la Căcuci, iar clasele gimnaziale la Reghin. Clasele superioare le-a urmat la Liceul de băieți român unit „Sfântul Vasile cel Mare” de la Blaj. În anul 1933, în sesiunea iunie, a promovat examenul de bacalaureat.

În toamna anului 1933 a fost admis student în anul I la Academia de Teologie din Blaj. După un an de studii universitare urmate la Blaj, în toamna anului 1934, mitropolitul Vasile Suciu l-a trimis pentru studii teologice superioare la Roma, la Colegiul „De Propaganda Fide”. Întrucât în anul universitar precedent urmase (și promovase) anul I la Academia de Teologie de la Blaj, în Cetatea Eternă a fost admis direct în anul al II-lea de Filosofie, iar apoi a urmat încă cinci ani de Teologie. În acest timp a primit ordurile sacre, celibatar fiind.

După ce Alexandru Todea a terminat studiile superioare de teologie, și-a susținut teza de doctorat cu titlul De doctrina milenaria, tractatus exegetico-dogmaticus, în anul 1940, fiind promovat doctor în Teologie.

Activitatea pastorală

Primit în clerul tânăr al Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Mitropolitul Vasile Suciu l-a trimis pentru studii teologice superioare la Roma, unde a urmat Filosofia şi Teologia la Institutul de „Propaganda Fide” şi de unde, după studii strălucite şi promovarea titlului de doctor, în 1940 s-a întors în ţară.

Între 1940-1945 a fost utilizat în diferite funcţii în Centrul Mitropolitan. Pe timpul mitropolitului Alexandru Nicolescu (+ 1941) a fost secretar mitropolitan şi apoi profesor de religie, de limba latină şi limba italiană la şcolile secundare din Blaj.

Alexandru Todea a făcut parte din grupul de preoţi tineri, apărut spre sfârşitul deceniului al patrulea, reprezentat de episcopul Ioan Suciu şi de preotul Nicolae Pura, care a adus un nou suflu în viaţa Bisericii, elemente „dedicate cu tot elanul lor tineresc idealului formării unei elite catolice. Puritatea vieţii lor, farmecul lor personal, dar mai ales zelul lor au trezit idealuri generoase în conştiinţele multor tineri… Apar lucrări importante, nu ca volum, dar novatoare în conţinut, atât din pana celor de mai sus, cât şi a celor din curentul născut odată cu începutul activităţii lor: Educaţia curăţeniei, Spre lumină, Acela pe care voi nu-l ştiţi, Meditaţii pentru preoţi, de Nicolae Pura; Eroism, Tinereţe şi o traducere a biografiei lui Pier-Giorgio Frassati de Cojazzi, de I. Suciu; Formarea morală şi intelectuală pentru viaţă, tradusă de Alexandru Nicula după Louis Riboulet; Înfruntă viaţa, tradusă de Tit Liviu Chinezu după Raoul Plus; Pentru tine apostolă învăţătoare, Cascada Tinereţii, Rugăciunea tineretului, de Alexandru Todea; precum şi o serie de articole scrise de autorii de mai sus, printre care trebuie amintit şi Iuliu Hirţea”.

Între 14 octombrie 1945-14 octombrie 1948, Alexandru Todea a funcţionat ca paroh şi protopop districtual la Reghin, judeţul Mureş. În această perioadă a fost arestat de mai multe ori. Trei din aceste arestări au fost de mai scurtă durată, pe motivul că a vorbit împotriva abuzurilor săvârşite de guvernanţii comunişti. A patra arestare a durat o lună, fiind dus la Ministerul de Interne. Motivul celei de a cincea a fost protestul public împotriva înlăturării regelui. A şasea arestare s-a produs la 14 octombrie 1948. Evadat de la securitatea din Reghin, a petrecut ascuns trei ani şi trei luni, în care timp, la 19 noiembrie 1950, a fost consacrat episcop titular de Cezaropolis, în fapt auxiliar al Episcopului Ioan Suciu, Administrator Apostolic al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş. Consacrarea a fost săvârşită clandestin prin punerea mâinilor episcopului romano-catolic Iosif Schubert din Bucureşti, în capela baptisteriu, a catedralei „Sfântul Iosif”, în asistenţa singurului prezent, preotul George Guţiu.

La 31 ianuarie 1951 a fost arestat din nou şi dus iarăşi la Ministerul de Interne, unde a fost anchetat timp de 13 luni, după care a urmat procesul din 1952, în care procurorul i-a cerut condamnarea la moarte, cu menţiunea „periculos pentru societate”. Tribunalul Militar din Bucureşti l-a condamnat la muncă silnică pe viaţă. În august 1964 a fost graţiat.

După eliberarea din închisoare, aşezat la Reghin, a păstorit clandestin miile de credincioşi din părţile locului şi a rezolvat problemele bisericeşti ale Arhidiecezei.

La 14 martie 1986 a fost ales de către Conferinţa Episcopilor şi Ordinarilor diecezelor mitropolitane, Mitropolit al Bisericii Române Unite (Greco-Catolice), alegere comunicată Sfântului Scaun Apostolic.

La 31 iulie 1987 a preluat, interimar, jurisdicţia eparhiei de Cluj-Gherla, pe care o va preda la 17 iunie 1991 noului episcop titular al acestei eparhii, George Guţiu, odată cu consacrarea acestuia.

După data de 22 decembrie 1989, data victoriei revoluţiei anticomuniste din România, Mitropolitul Al. Todea şi-a continuat laborioasa sa activitate, dar de acum în deplină libertate. La 12 martie 1990, Sfântul Scaun l-a dezlegat de titlul formal de episcop de Cezaropolis şi, ţinând cont de preferinţele Conferinţei episcopatului din 14 martie 1986, l-a numit Arhiepiscop de Alba Iulia şi Făgăraş şi l-a confirmat ca Mitropolit al Bisericii Române Unite. A fost recunoscut prin Decret al Preşedintelui României, Ion Iliescu. A fost instalat cu mare solemnitate la Blaj, printr-o Liturghie arhierească celebrată pe Câmpia Libertăţii, la 7 octombrie 1990 şi i s-a predat o parte din reşedinţa mitropolitană, dar nu şi catedrala înălţată de episcopul greco-catolic Inochentie Micu Clain, terminată şi împodobită de urmaşii săi în scaun.

Mitropolitul dr. Alexandru Todea (Cardinal) conduce, în continuare, Biserica Română Unită în lupta neviolentă pentru redobândirea lăcaşurilor de cult, caselor parohiale, instituţiilor monahale şi de binefacere, a întregului patrimoniu, acaparate în 1948 şi împărţite între stat şi Biserica Ortodoxă Română.

Activitatea fără răgaz în fruntea episcopatului român-unit, cu memorii, dialoguri purtate cu Puterea politică, cu ierarhia Bisericii Ortodoxe Române, cuvântări ocazionate de diferite prilejuri, publicistică şi interviuri etc., sunt zbateri epuizante, o mare cruce pe care Înaltul ierarh s-a angajat să o poarte până la Golgota biruinţei. Posteritatea va consemna zbuciumul şi deplina dăruire, închinate unui legământ şi unui ideal, lui Hristos şi Bisericii Sale.

Cardinalul Alexandru Todea a murit la 22 mai 2002. A fost îngropat în Catedrala mitropolitană „Sf. Treime” din Blaj.

sursa: bru.ro, ro.wikipedia.orgDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 40 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore. Alba Iulia a ajuns la incidență de 2,05. Situația pe localități din județ

Publicat

Au fost înregistrate 40 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba vineri, 7 mai.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.843 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea, 19633 de persoane  au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 633 decese.

Joi, în Alba au fost prelucrate 511 probe (226 la DSP si 285 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 206122.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (25 cazuri noi)

Alba Iulia – 13

Blaj – 5

Ocna Mureș – 3

Zlatna – 2

Sebeș – 1

Teiuș – 1

Rural (15 cazuri noi)

Cenade – 2

Cergău – 2

Galda de Jos – 2

Cetatea de Baltă – 1

Ciugud – 1

Crăciunelu de Jos – 1

Gârbova – 1

Jidvei – 1

Lupșa – 1

Mihalț – 1

Poiana Vadului – 1

Șibot – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 1,57 (anterior 1,73):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Blaj – 85 cazuri – 4,09 (anterior 4,09)

Câmpeni – 19 cazuri – 2,59 (anterior 2,73)

Alba Iulia – 157 cazuri – 2,05 (anterior 2,45)

Aiud – 37 cazuri – 1,46 (anterior 1,54)

Ocna Mureș – 20 cazuri – 1,43 (anterior 1,65)

Teiuș – 10 cazuri – 1,38 (anterior 1,80)

Baia de Arieș – 5 cazuri – 1,31 (anterior 1,31)

Cugir – 32 cazuri – 1,25 (anterior 1,32)

Abrud – 6 cazuri – 1,15 (anterior 1,53)

Sebeș – 35 cazuri – 1,06 (anterior 1,22)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Stremț – 9 cazuri – 3,68 (anterior 4,50)

Sohodol – 6 cazuri – 3,60 (anterior 3,60)

Noșlac – 6 cazuri – 3,31 (anterior 3,31)

Vidra – 5 cazuri – 3,23 (anterior 3,23)

Arieșeni – 5 cazuri – 3,08 (anterior 3,08)

Ciugud – 10 cazuri – 3,08

Cergău – 5 cazuri – 3,06

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, îl amenință pe prefectul Nicolae Albu cu plângere penală pentru abuz în serviciu

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a declarat într-o conferință de presă susținută vineri, 7 mai, că are intenția de a depune o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele prefectului de Alba, pe care l-a numit ”Mircea” Albu în loc de Nicolae.

Motivul pentru care senatorul vrea să depună plângerea penală ar fi că, în viziunea acestuia, Nicolae Albu ar fi încălcat legea prin menținerea restricțiilor în Alba Iulia, în timp ce incidența cazurilor de COVID la mia de locuitori era în scădere. 

Menținerea restricțiilor la Alba Iulia a fost și subiectul principal al conferinței de presă susținută la sediul partidului, unde și Dana Nanu, consilier local PSD, a criticat hotărârile luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

”Eu și împreună cu colegii mei consilieri și am mai cerut sprijin și din țară, analizăm ca să depunem o plângere penală împotriva prefectului Mircea Albu (n.r. numele prefectului de Alba la care senatorul Matieș face referire este Nicolae Albu) pentru abuz în serviciu, pentru că ceea ce a făcut dânsul la Alba Iulia nu poate fi acceptat”, a declarat senatorul PSD de Alba, Călin Matieș în timpul conferinței de presă.

De asemenea, și Dana Nanu, ca reprezentant HoReCa, a declarat că aceștia sunt dispuși să îl acționeze în instanță pe prefectul Albu, însă nu a precizat în ce mod.

Aceasta a spus că este vorba de principii și de a nu se crea un precedent și că pentru o posibilă acțiune în instanță a discutat deja cu trei avocați, iar cu unul s-ar afla în discuții mai avansate.

”Depinde ce ne sfătuiește avocatul, poate pe prefect, poate instituția, asta o să vedem”, a declarat Dana Nanu, cu privire la o posibilă acțiune în instanță.

Problema restricțiilor neridicate

În urmă cu două zile, prefectul județului Alba și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Nicolae Albu, a făcut o serie de precizări alba24.ro cu privire la rămânerea municipiului Alba Iulia în scenariul roșu, deși incidența este în scădere de mai bine de o săptămână.

”Măsura (n.r. rămânerea municipiului în scenariul roșu) a fost stabilită în data de 24 aprilie și va expira în data de 8 mai. Conform hotărârii care prelungeste starea de alertă (Hotărârea 432), măsura se ia pe 14 zile, iar la articolul 15 alin. 2, se specifică foarte clar că măsura este luată pe 14 zile de către CJSU în urma analizelor DSP și va fi reanalizată la finalul acestora”, a precizat Nicolae Albu.

Mai exact, după ce DSP Alba a realizat incidența la 14 zile, în data de 24 aprilie, CJSU Alba a luat hotărârea ca Alba Iulia să rămână în scenariul roșu pentru încă 14 zile, măsura ce va expira pe data de 8 mai.

Între timp, datorită numărului de cazuri scăzute confirmate zilnic, incidența a scăzut, însă hotărârea de rămânere într-un scenariu sau trecerea în altul se ia după incidența la 14 zile.

Odată cu trendul descendent al incidenței, CJSU Alba a avut întâlniri zilnice pentru a analiza situația.

Nicolae Albu a mai declarat pentru alba24.ro că au fost făcute adrese către DSU și DSP prin care s-au cerut puncte de vedere referitoare la schimbarea scenariului, iar răspunsul a fost că măsura este luată din punct de vedere medical și că recomandarea specialiștilor a fost ca schimbarea scenariului să se realizeze după recalcularea incidenței la 14 zile.

Incidența va fi una scăzută pentru o bună perioadă de timp, iar acesta se va situa sub scenariul roșu, a precizat prefectul județului Alba, Nicolae Albu.

Restricții la Alba Iulia: Controverse între instituții

Situația a generat o serie de controverse în spațiul public. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a făcut miercuri o serie de precizări pe contul său de Facebook.

”Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba încă din data de 27 aprilie înscrierea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre conform analizei incidenței pe baza căreia se stabilesc scenariile UAT-urilor.

Potrivit documentului transmis la acea dată, incidența în municipiului Alba Iulia era de 2,96 la mie, a transmis directorul DSP Alba”, Alexandru Sinea.

Precizările DSP:

”Încă din data de 27.04.2021, DSP Alba a solicitat CJSU înscrierea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre conform analizei incidenței transmise la acea dată, când Alba Iulia era la 2,96/1000 de locuitori conform adresei anexate.

Convocarea CJSU nu intră în atribuțiile DSP.

Interpretarea Hotărârilor de Guvern nu face parte din obiectul instituției noastre.

Trecerea dintr-un scenariu în altul a unei localități se face prin hotărâre CJSU în baza analizei incidenței transmisă de DSP, analiza transmisă zilnic cu celeritate.

Nu accept și nu voi accepta vreodată ca instituția pe care vremelnic o conduc sau colegii din DSP să fie implicați în scandaluri mediatice pentru chestiuni care nu țin de obiectul activității specifice, mai ales că DSP se concentrează să își îndeplinească atribuțiile proprii cu profesionalism în interesul sănătății publice”, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Restricții la Alba Iulia: Ce spune CJSU

Reprezentanții CJSU Alba au transmis un punct de vedere. Aceștia explică modul în care se stabiliește incidența cumulată la 14 zile.

”Precizăm că actul normativ prevede în mod expres acest termen de 14 zile pentru ca măsurile respective, odată adoptate, să-și producă efecte și să atingă scopul pentru care au fost dispuse, schimbările ulterioare fiind generate de o nouă analiză a factorilor de risc întocmită de specialiștii DSP la încheierea perioadei de 14 zile” se arată în informarea CJSU Alba.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Galda de Jos, reținut de polițiști după ce și-a agresat soția. S-a ales cu dosar penal

Publicat

pixabay free

Un bărbat din comuna Galda de Jos a fost reținut de către polițiști după ce și-a agresat soția.

Asupra acestuia a fost emis și un ordin de protecție pe o perioadă de 5 zile.

Potrivit IPJ Alba, la data de 6 mai 2021, în jurul orei 21.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au intervenit pe raza localității Benic, unde a fost semnalată o faptă de violență în familie.

Pe fondul consumului de alcool și a unor discuții contradictorii, un bărbat de 62 de ani și-ar fi împins soția și ar fi lovit-o, cu pumnul, în zona feței.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare a riscului și, în urma interpretării acestuia, au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Ulterior, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar bărbatul a fost reținut, pentru 24 de ore și dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cel mai mare Centru de Management al Deșeurilor din Transilvania, construit la Galda de Jos, a devenit funcțional, de vineri

Publicat

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos a devenit de vineri funcțional, anunță Consiliul Județean Alba.

Depozitul de la Galda era finalizat ”la cheie” de câțiva ani, gata să preia și să proceseze la norme UE gunoiul menajer din toate localitățile județului Alba.

Autoritățile județene nu au reușit însă să finalizeze concesiunea, din cauza unor procese în instanță care au durat ani buni.

Citește și: FOTO LIVE VIDEO: Vizită de lucru la Centrul de management al deșeurilor de la Galda de Jos, care ar trebui deschis în luna mai

Comunicatul CJ Alba:

Sistemul este operat de către ASOCIEREA SC RER VEST SA și SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, în baza contractului nr. 3026/248/09.02.2021 încheiat cu Consiliul Județean Alba, ca are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba, respectiv:

 • transferul deșeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale, cu excepția celor cu regim special, prin stațiile de transfer Tărtăria și Blaj;
 • sortarea deșeurilor municipale și asimilabile prin Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos;
 • organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării deșeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale prin Stația de Tratare Mecano-Biologică din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos;
 • depozitarea controlată a deșeurilor municipale în Depozitul ecologic de deșeuri Galda de Jos;
  stocarea temporară în cadrul CMID Galda de Jos/Stația de trasfer Tărtăria/Stația de transfer Blaj, valorificarea/eliminarea deșeurilor voluminoase provenite de la populație și agenți economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deșeuri de echipamente electrice și electronice etc.);
 • stocarea temporară în cadrul CMID Galda de Jos/Stația de trasfer Tărtăria/Stația de transfer Blaj, eliminarea deșeurilor periculoase din deșeurile municipale rezultate din îngrijiri medicale acordate la domiciliu pacientului sau cele rezultate din activitatea de îngrijiri medicale acordate în cabinete medicale amplasate în condominii, cu același regim cu cel al deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, conform reglementărilor legale specifice;
 • stocarea temporară , valorificarea/eliminarea DEEE-urilor provenite de la populație și de la agenții economici.

Durata contractului este de 6 ani, iar obiective propuse sunt:

 • îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației;
 • susținerea dezvoltării economico-sociale a localităților;
 • promovarea calității și eficienței Serviciului;
 • gestionarea Serviciului pe criterii de transparență, competitivitate și eficiență;
 • protecția și conservarea mediului înconjurător și a sănătății populației;
 • respectarea cerințelor din legislația privind protecția mediului referitoare la salubrizarea localităților.

Centrul de la Galda de Jos este parte componentă a Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, care reprezintă infrastructura de deşeuri la nivelul judeţului, cu două componente: colectarea la nivelul populaţiei, operată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Salubris pe 4 zone ale judeţului şi sistemul de depozitare, ce are în componență:

– 3 staţii de sortare la Aiud, Zlatna şi Baia de Arieş, realizate pe fonduri PHARE şi un program pilot de reabilitare a zonelor Zlatna şi Copşa Mică şi staţia de transfer de la Abrud

– Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos (depozit ecologic cu o durată medie de viaţă de 6,5 ani, staţie de sortare şi staţie de tartare mecano-biologică) şi 2 staţii de transfer la Blaj şi Tărtăria.

Proiectul, în valoare totală de aprox. 47 milioane de euro, din care granturi UE de aproximativ 37 mil. euro, a impus realizarea de instalaţii noi şi integrarea celor existente, precum şi închiderea a 7 depozite neconforme, lucrări realizate până la sfârşitul anului 2017.

Proiectul a avut 2 faze, în cadrul a 2 exerciţii financiare – POS Mediu 2007-2013 şi POIM 2014-2020, cu valori aproximativ egale – aproximativ 23, 9 mil. euro şi 23,2 milioane euro.

Tarifele vor putea fi stabilite după cel puţin o lună de la implementare.

Acestea trebuie să se încadreze, conform contractului de finanţare, în nivelul de suportabilitate al populaţiei (conform decilei 1 referitoare la zona cea mai săracă a judeţului), iar orice majorare de tarif se poate face numai prin hotărâre a CJ și trebuie să fie bine fundamentată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate