Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTAR Alba24: Ion Gavrilă Ogoranu din Galtiu, ”fantoma” vânată de securitate timp de 29 de ani. Portret de erou


Publicat

În ciuda celor patru condamnari la moarte pronunțate de tribunalele staliniste, Ion Gavrilă Ogoranu a trăit până la 83 de ani. A reușit să înfrunte cu arma în mână regimul instalat de ruși România și când acest lucru nu a mai fost posibil, a reușit să se ascundă.

Zeci de ani, Gavrilă Ogoranu a fost pentru Securitate o fantomă și o sperietoare, principalul inamic al statului… un ”bandit”, cum îl numeau birocrații aparatului de represiune, în documentele pe care le întocmeau.

A fost grațiat la insistența președintelui american Nixon și a secretarului de stat Kissinger și a trăit în continuare la Galtiu, cu femeia care l-a ascuns și care l-a iubit o viață.

Pentru aparatul de represiune al statului comunist, cazul ”Ion Gavrilă Ogoranu” era simbolul unui eșec și arăta că, de fapt, Securitatea nu era chiar atotputernică dacă n-a reușit să-l găsească pe liderul partizanilor din Munții Făgăraș, timp de 29 de ani. Un mesaj riscant, care, așa cum rezultă din documentele CNSAS, nu trebuia să ajungă la populație.

Dar să începem povestea celui mai important erou modern din județul Alba, cu începutul. Ion Gavrilă Ogoranu s-a născut la 1 ianuarie 1923 la Gura Văii, Județul Făgăraș, într-o familie cu trei copii. Nimeni nu ar fi bănuit că băiețelul născut în acea primă zi din an va trebui să-și lipească destinul de lupta cu un balaur a cărui existență nu era încă bănuită: comunismul, mai bine zis stalinismul.

A învățat la Liceul ”Radu Negru” din Făgăraș și a urmat cursurile Facultății de Agronomie din Cluj. Acestea au fost momentele în care s-a alăturat Frăției de Cruce ”Negoiul” și Mișcării Legionare. Din păcate, pentru multă lume ”bună” din România, aceste două apartenențe sunt suficiente pentru a-i șterge lui Ogoranu orice merite.

Prost înțeleasă, apartenența sa la organizația legionară în face ”nefrecventabil de către politicieni”. De exemplu, la Alba, autoritățile județene nu vor să aibă de-a face cu acest subiect de frică să nu fie acuzate de asociere cu mișcarea. Cu mici și insignifiante excepții (o conferință), nu-i sunt dedicate evenimente publice, autoritățile preferând, în general, evenimente festiviste care amintesc mai degrabă de perioada comunistă.

În realitate, toată lupta sa din munți și toată opoziția pe care a făcut-o regimului comunist, nu era lupta unui legionar întârziat și îndoctrinat ci lupta unui patriot lucid, pasionat de ceea ce se întâmpla cu țara în care supraviețuia.

”Radicalizarea” sa s-a produs în facultate, la Cluj, când viața sa a intrat pentru totdeauna pe calea luptei anticomuniste. Așa a ajuns în Rezistența armată anticomunistă din România, conducând șapte ani Grupul Carpatin Făgărășan.

Din acest motiv a fost condamnat de un tribunal din Sibiu, în contumacie, la moarte. Timp de 29 de ani, organele Securității nu au putut să-l captureze, până în 1976. A fost salvat de la execuție cu ajutorul soției sale Ana Gavrilă Ogoranu, văduva unui fost camarad. Aceasta l-a ascuns mulți ani și când a fost prins a cerut în scris intervenția directă a președintelui american, Nixon.

Președintele cunoștea deja cazul său, după ce profesorul său de religie din facultate, Mircea Toderici, a transmis în secret informații despre acesta, administrației americane, prin niște cunoscuți.

Ogoranu a scăpat de execuție și datorită faptului că Ceaușescu încerca să arate lumii, în acea perioadă, că România nu mai are deținuți politici în închisori, o iluzie pe care încerca să o construiască cu un oarecare succes.

Oprit să intre la televiziune, în zilele Revoluției

În zilele Revoluției, Ion Gavrilă Ogoranu s-a dus la București, entuziasmat. A vrut să intre în televiziunea liberă și să le vorbească oamenilor, dar a fost recunoscut de ”cadrele de la triaj” și n-a fost lăsat. După Revoluție a scris o mulțime de cărți în care și-a spus povestea, confruntând-și de multe ori amintirile cu rapoartele din arhivele Securității.

09-Bon-Copy-672x372

De multe ori, ceea ce era prezentat acolo ca ”lupte aprige cu bandiții” erau de fapt niște întâlniri întâmplătoare, de la distanță, cu trupele de securitate. Ogoranu a povestit că niciodată partizanii nu au vrut să ucidă soldați români, deși ar fi putut de multe ori, cunoscând mai bine terenul și pozițiile. Uneori le lăsau bilete acestora, în care le spuneau cum i-au cruțat în diferite locuri din zona Munților Făgăraș, unde i-au avut în bătaia puștii.

Am aflat pentru prima dată despre el de la bunica mea, care l-a cunoscut în Spitalul Județean Alba. Mi-a spus atunci că a cunoscut unul dintre cei mai interesanți oameni din viața ei și m-a rugat să-i aduc ”Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, celebra sa carte în mai multe volume. După câțiva ani, l-am întâlnit personal la sediul fostei Securități din Sebeș și am venit împreună cu mașina. Pe drum, tulburat de întâlnirea de la Sebeș, la care partipaseră și alți dizidenți, mi-a vorbit despre multe lucruri din trecutul său. La acea dată știam puține lucruri despre marele luptător anticomunist, dar cunoșteam suficient cât să recunosc în el liderul care fusese odată, printre oamenii care își găsiseră un drum de foc pe crestele munților. Am înțeles mai târziu că nu spiritul tineresc de aventură l-a împins să ia arma în mână, ci apartenența sa la valorile creștine și, mai ales, iubirea față de o lume a respectului, a curajului și a bunul simț, pe care o vedea dispărând cu forța sub noua ”realitate” politică.

Fragment din testamentul grupului din Făgăraș

„Pe potecile munților acest grup de tineri n-a purtat numai arme. Alături de onoarea, mândria si conștiința libertății neamului nostru, alături de durerea ceasului de față, în inima și crezul nostru am purtat ca o povară scumpă, visuri, doruri și gânduri izvorâte și călite în dragostea pentru neamul nostru, pentru vremurile ce vor sa vie.”

Surse foto: Fundația Ogoranu, alba24ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zeci de locuințe ale unor persoane aflate în risc de sărăcie, din comuna Câlnic, reabilitate de primărie

Publicat

60 de locuințe ale unor persoane din comunitățile marginalizate de pe raza comunei Câlnic vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 350.000 de lei. 

Primăria Câlnic a lansat la sfârșitul lunii iunie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare la un număr de 60 de gospodării ale persoanelor din comunitățile marginalizate de pe raza comunei, aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.

Valoarea totală estimată a contractului este de 352.941,18 lei, fără TVA. Sursa de finanțare o reprezintă fondurile europene – Programul Operational Capital Uman – POCU. 

Interventia asupra locuințelor vizează lucrări de tencuieli interioare și exterioare, lucrări de zugrăveli (vopsitorii interioare și exterioare ale clădirilor), lucrări de execuție și montaj tâmplărie tip PVC.

Potrivit documentației, fiecare locuință selectată pentru aceste măsuri a fost evaluată tehnic și va beneficia de lucrări specifice în funcție de necesități (deviz individual pentru fiecare gospodărie). Devizele de lucrări diferă ca și cantități de la o gospodărie la alta, în funcție de necesitățile descoperite la fiecare locuință în parte, astfel că valoarea devizului ofertat/gospodărie poate să fie diferit, dar să nu depășească valoarea de 5.882,35 lei fără TVA/gospodărie, iar valoarea totală a devizelor să nu depășească valoarea estimată a contractului.

Proiectul urmărește îmbunătățirea condițiilor de locuit și creșterea calității vieții persoanelor ce fac parte comunitațile marginalizate în care există populație aparținând minorității rome.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape trei sferturi dintre angajații români nu au planuri de concediu în acest an. Studiu realizat de o platformă de recrutare

Publicat

Aproape 75% dintre angajaţii români nu şi-au luat concediu de odihnă în anul 2020 până acum, dar 42% dintre ei intenţionează să o facă în curând, arată datele unui sondaj publicat luni de platforma de recrutare BestJobs.

„Îngrijoraţi mai ales că lumea s-a relaxat prea mult şi nu mai respectă regulile de igienă şi distanţare socială (42%), dar şi că vine un nou val de epidemie şi, implicit, noi restricţii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanţă (23%), peste 80% dintre ei rămân în ţară şi au în plan să îşi petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasă (24,8%)”, rezultă din datele sondajului BestJobs.

Dintre cei care plănuiesc să plece anul acesta în vacanţă, 34,2% se aşteaptă să cheltuiască un buget similar celui planificat înainte de izbucnirea pandemiei, iar puţin peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% faţă de anul trecut, având în vedere incertitudinile actuale, rezultă din datele sondajului.

Când vine vorba de cazare, 50% dintre respondenţii la sondajul BestJobs preferă hotelul sau pensiunea, şi doar 12% iau în calcul posibilitatea de a-şi petrece concediul într-un apartament închiriat în regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul, pentru a elimina orice risc în ceea ce priveşte distanţarea socială.

Când se vor întoarce din concediu, 29% dintre angajaţii chestionaţi spun că revin direct la birou, fără vreo măsură de prevenţie pentru siguranţa colegilor lor, alţi 28% declară că vor lucra prin telemuncă până la sfârşitul anului, în timp ce 21% vor lucra de acasă 14 zile, pentru a-i proteja pe ceilalţi în cazul în care au fost expuşi la coronavirus. 18% au însă de gând chiar să-şi facă analize şi testul Covid-19, rezultă din răspunsurile oferite realizatorilor studiului.

În ceea ce priveşte călătoriile în interes de serviciu, 88% dintre angajaţii intervievaţi spun că nu pleacă nicăieri anul acesta şi doar 10% au programate deplasări de afaceri în ţară, iar alţi mai puţin de 3% în străinătate.

Majoritatea angajaţilor (74%) nu au fost informaţi despre politica firmei pentru care lucrează privind călătoriile de afaceri din perioada următoare, în timp ce alţii spun că angajatorul a optat să anuleze orice deplasare de serviciu anul acesta (12%), permite călătorii doar în ţară şi doar managementului (15%) sau impune izolare după întoarcere pentru o perioadă de 14 zile şi testare Covid-19 (5%), a revelat sondajul citat.

Criza sanitară le-a adus multor angajaţi români, pe lângă temeri din cauza bolii, şi o scădere bruscă a veniturilor, a mai arătat studiul Bestjobs.

‘Doar 36% dintre participanţii la sondaj au reuşit să-şi păstreze intact bugetul familial, în timp ce 25% au declarat că în lunile de restricţii veniturile familiei au scăzut cu până la 25%, iar 24,5% susţin că scăderile depăşesc chiar şi 50%’, arată datele colectate.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 15-25 iunie 2020, pe un eşantion de 804 utilizatori de internet din România.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Noul iPhone 12 ar putea veni în cutie cu mai puține accesorii ca de obicei. Un analist explică de ce

Publicat

Apple ar putea include mai puţine accesorii în cutia în care va livra noile iPhone 12, pentru a reduce cheltuielile şi a încuraja achiziţionarea separată a acestora, susține Ming-chi Kuo, un analist celebru din domeniul tehnologiei.

Analistul este convins că, anul acesta, din cutia cu care va fi livrat noul iPhone, vor lipsi două piese importante, care au însoţit mereu smartphone-urile Apple până acum.

Astfel, compania americană nu va mai include în pachet căştile EarPods. Este o decizie strategică din partea Apple, care încearcă astfel să crească vânzările de AirPods, sperând că utilizatorii se vor îndrepta către unul din modelele de căşti fără fir ale companiei.

De asemenea, iPhone-urile de anul acesta nu vor veni împreună cu adaptorul necesar încărcării, ca până acum, ci doar cu cablul pe care utilizatorii îl pot folosi pentru a alimenta telefonul de la un PC sau o priză cu USB. Ori pot cumpăra separat un încărcător, adăugând alţi bani la preţul de achiziţie al smartphone-ului.

La fel ca în cazul căştilor, Apple îşi poate rotunji veniturile prin vânzarea separată a încărcătoarelor.

Prin eliminarea celor două accesorii, pachetul va deveni mai mic şi mai uşor, iar în acelaşi transport vor avea loc mai multe telefoane. Astfel, Apple poate reduce costurile de livrare pentru noile iPhone-uri. Potrivit analistului Chinez, decizia Apple are la bază creşterea costurilor de producţie generată de trecerea la 5G. iPhone-urile de anul acesta vor şi primele cu noul standard.

sursa, foto: macrumors.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Sebeș cumpără piatră și balast de 843.000 de lei pentru repararea drumurilor nemodernizate. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

Administrația locală din Sebeș cumpără piatră concasată și balast în valoare de maxim 843.000 de lei, pentru repararea drumurilor nemodernizate de pe raza municipiului. 

Serviciul Public de Administrare a Patrimoniului Sebeș a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziţia de piatră concasată şi balast. Valoarea totală estimată este între 205.500 și 843.000 de lei, fără TVA. 

„Ținând cont de traficul intens din municipiul Sebeș, atât ziua cât și noaptea, datorită condițiilor meteorologice a ploilor, înghețului, dezghețului, precum și a traficului greu, străzile nemodernizate s-au deteriorat formându-se gropi care afectează structura de rezistență a drumului.

Această situație a dus la îngreunarea traficului și la deteriorarea mijloacelor de transport. În acest sens este necesar a se acționa pe aceste drumuri prin aplicarea de piatră concasată și balast”, se precizează în caietul de sarcini.

Reprezentanții administrației locale doresc încheierea un acord cadru de furnizare pe o perioadă de 2 ani cu un furnizor care deține punct de lucru pe raza județului Alba.

Produsele solicitate și operațiunile necesar a fi realizate:

  • piatră concasată de carieră 0 – 30 mm, minim 1.000 tone, maxim 2.000 tone, cu transport inclus
  • piatră concasată de carieră 0 – 63 m, minim 2.000 tone, maxim 12.000 tone, cu transport inclus
  • balast sortat 0 – 63 mm, minim 1.000 tone, maxim 2.000 tone, cu transport inclus

Transportul agregatelor va fi asigurat de către furnizor la locațiile indicate de autoritatea contractantă.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate