Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DOCUMENTE desecretizate din arhiva CIA: De ce considerau americanii că OZN-urile erau un pericol la adresa securității naționale

Publicat

Ambasada SUA la București a semnalat miercuri o serie de documente desecretizate din arhiva CIA, inclusiv fotografii, legate de fenomenul OZN.

Unul dintre documente, consultat de Alba24, relevă că CIA avea două motive temeinice pentru a le considera un risc pentru securitatea națională.

”Cu ani în urmă, CIA a desecretizat sute de documente care detaliau investigațiile Agenției asupra obiectelor zburătoare neidentificate (OZN-uri).

Pentru a ajuta la navigarea prin volumul uriaș de date puse la dispoziția publicului, CIA a decis să evidențieze câteva documente pe care atât scepticii, cât și suporterii OZN-urilor le vor găsi interesante” au scris pe Facebook, reprezentanții ambasadei.

Potrivit acestora, în documente sunt și argumente care ar putea susține existența activității extraterestre cât și documente care arată mai degrabă că există o explicație științifică pentru apariția OZN-urilor.

De ce CIA a considerat OZN-urile un pericol la adresa securității naționale

Un document datat 2 octombrie 1952, adresat directorului de atunci al agenției, trata problema OZN în grila unui potențial pericol la adresa securității naționale.

Două elemente de pericol au fost identificate: unul psihologic și unul care privea securitatea spațiului aerian.

Raportul atrăgea atenția că în presa sovietică nu existau articole despre acest subiect, nici măcar comentarii satirice.

”Cu o presă de stat controlată, asta ar putea fi exclusiv rezultatul unei decizii politice” spune documentul.

Întrebarea pe care și-o puneau agenții CIA, în aceste condiții, era dacă aceste apariții semnalate ale unor OZN-uri puteau fi controlate, prezis sau puteau fi utilizate într-un război spihologic ofensiv sau defensiv.

Vulnerabilitatea aeriană a SUA era cea de-a doua problemă identificată.

”URSS este creditată cu capabilitatea de a ataca aerian Statele Unite, oricând (…)

În orice moment al atacului, suntem în poziția în care nu putem distinge instant elementele reale de cele fantomă așa că pe măsură ce tensiunile cresc vom avea de a face cu un risc crescut de alerte false și cu riscul și mai mare de a considera în mod fals ceea ce este un atac real ca fiind unul fantomă” este traducerea aproximativă a unei părți din document.

În continuarea documentului, americanii stabileau o serie de măsuri, printre care să identifice o ramură a științei care să ofere răspunsuri, dar și măsuri pentru a preîntâmpina panica generată de un eventual atac psihologic din partea rușilor.

Documentul mai vorbește despre limitarea informațiilor care să fie transmise publicului și discutarea problemei în Consiliul Național de Securitate, ceea ce arată importanța ei.

Mai multe documente pot fi accesate în arhiva CIA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax