Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Documentul obligatoriu pentru persoanele care vând o mașină. Ce date va conține RAR Auto Pass și cât va costa. Precizări oficiale

Publicat

Registrul Auto Român a dat detalii despre documentul obligatoriu pe care vor trebui să-l obțină, contracost, persoanele care vând mașini.

Este vorba despre certificatul ”RAR Auto Pass”, ce va fi emis începând cu data de 1 decembrie 2024.

Documentul va fi eliberat la vânzarea mașinii pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform Legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024. Se adresează mașinilor deja înmatriculate în România, precizează RAR, într-un comunicat.

RAR Auto Pass. Ce date conține documentul

RAR Auto Pass va conține informații esențiale despre

  • istoricul kilometrajului
  • istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului.

”În certificat se vor regăsi date complexe despre

  • istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului
  • data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat
  • detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție
  • precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft etc.,)”, se arată în comunicatul RAR.

RAR Auto Pass. Cât va costa eliberarea documentului

Certificatul RAR Auto Pass va costa în jur de 50 de lei, menționează instituția.

Pentru a obține documentul, nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR.

”La sfârșitul lunii mai 2024, aplicația RAR AUTO PASS va fi gata din punct de vedere al platformei digitale (conform termenului legal) și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta, datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass.

Este vorba despre service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producătorii de vehicule rutiere.

Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni.

Prin urmare începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto Pass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției”, transmite RAR.

Dacă, în momentul interogării aplicației nu este găsită nicio informație despre un anumitvehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare.

RAR Auto Pass. De ce este obligatoriu

Legea 142/24 mai 2023 prevede că:

  • ”RAR eliberează contra cost, la cerere, deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune – autoturisme, un certificat denumit RAR Auto-Pass”.

Ordinul MTI nr. 210/2024, pentru punerea în aplicare a legii menționate prevede:

  • ”RAR eliberează contra cost, la cerere, pentru autoturisme şi autovehicule utilitare uşoare, certificatul „RAR Auto-Pass” în format electronic, în conformitate cu modelul prevăzut la anexa nr. 2.

 

  • În acest scop, solicitantul va transmite către RAR o cerere al cărei model este publicat într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea sa în scopul completării în format electronic, pe pagina proprie de internet a regiei. Cererea va fi însoţită de copia actului de identitate, în format electronic.
  • În cerere se vor preciza numărul de identificare şi seria cărţii de identitate a vehiculului ale autoturismului sau ale autovehiculului utilitar uşor.

”RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca, prin activitățile pe care le desfășoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță”, spune Mihai Alecu, director general, Registrul Auto Român.

Acesta spune că documentul va putea fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției.

În ceea ce privește obligativitatea actului, Alecu spune că ”este prevăzut de lege ca acesta să fie pus la dispoziția cumpărătorului la momentul vânzării. Este de bun augur ca și cumpărătorul să poată să facă o verificare, dacă este cu adevărat interesat”.

Alternative

”Chiar și cu acest certificat RAR Auto-Pass, vânzătorul poate să fraudeze, așa cum fraudează și kilometrajul sau face tot felul de modificări pentru a vinde o mașină care nu este conformă în realitate. Cumpărătorul poate să verifice și pe site-ul nostru, fără a prezenta autovehiculul, doar online, contra cost.

Estimăm la momentul actual ca și costuri un tarif de circa 50 de lei pe care va trebui să-l plătească vânzătorul care va efectua tranzacția.

Recomandarea noastră este ca și cumpărătorul să poată să facă o verificare dacă e interesat”, precizează directorul RAR.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax