Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj. Simpozion Internațional online: „Să mergem împreună”: universalitate și incluziune

Publicat

Miercuri 9 iunie și joi, 10 iunie, Arhieparhia Majoră a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj – Napoca, organizează Simpozionul Internațional „Să mergem împreună: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj”.

Evenimentul academic se va desfășura sub înaltul patronaj al Congregației pentru Bisericile Orientale, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major.

Vizita Sfântului Părinte Francisc la Blaj, în data de 2 iunie 2019, a avut un puternic impact asupra Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, dar și asupra vieții sociale, pe plan local și național. Conștiința publică a fost pătrunsă de conceptele cheie ale vizitei: universalitate și incluziune, transmit organizatorii.

La aniversarea a doi ani de la Vizita Apostolică în România, PS Lucian Cardinal Mureșan, a decis organizarea acestui Simpozion Internațional.

În cadrul acestuia, vor lua cuvântul reprezentanți ai Bisericii Catolice, persoane consacrate și teologi, istorici, oficialități și profesori universitari laici, care vor dezbate implicațiile teologice, istorice, ecumenice, diplomatice și de incluziune socială ale primei vizite a unui Pontif al Romei la Blaj.

”Simpozionul se va desfășura în modalitate on-line, înlesnind astfel comuniunea și urmând îndemnul Sfântului Părinte de a utiliza mijloacele media ale secolului al XXI-lea, pentru propovăduirea credinței și a valorilor creștine. Totodată, pentru a facilita participarea, va fi asigurată traducerea simultană a conferințelor care vor fi expuse”, potrivit Arhieparhiei.

Simpozion Internațional on-line „Să mergem împreună”: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj (2019-2021).

Program

(Ora România, Grecia/ – 1h Italia, Elveția)

Miercuri 9 iunie 2021

Deschidere

16:00  Prezentare introductivă

Prof. Cristian BARTA, Decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca;

16:02 Cuvânt de bun venit și rugăciune

Preasfinția Sa Cristian CRIȘAN, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș;

16:05 Film.

16:15 Discursuri de salut.

Preafericirea Sa Lucian Cardinal MUREȘAN, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică;

16:25 Leonardo Card. SANDRI, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Roma;

16:35 Prof. Sergiu NISTOR – Consilier Prezidențial;

16:45 Dr. Victor OPASCHI, Secretar de Stat, Secretariatul de Stat pentru Culte;

16:55 Excelența Sa Mons. Miguel Maury BUENDÍA, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova; Orientalii catolici în magisteriul Papei Francisc.

17:15 Pauză

17:30 Excelența Sa Mons. Benoni AMBĂRUȘ – Episcop auxiliar al Diecezei de Roma; Grija pastorală a migranților: un noi care trăim în casa comună.

17:50 Excelența Sa Mons. Dimitrios SALACHAS – Exarh apostolic emerit în Grecia; Semnificația ecleziologică și canonică a Sfintei Liturghii de beatificare a celor șapte Episcopi Greco-Catolici Martiri, prezidată de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, în România, la 2 iunie 2019.

18:10 Excelența Sa Mons. Manuel NIN – Exarh apostolic în Grecia; Dumnezeiasca Liturghie bizantină prezidată de Sfântul Părinte la Blaj pe 2 iunie 2019: Semnificație liturgică.

18:30 Discuții

18:50 Mulțumiri

Joi, 10 iunie 2021

10:30 Prof. Astrid KAPTIJN – Președinte „Society for the Law of the Eastern Churches”, Universitatea din Freiburg (Elveția): Ce structuri pentru viitorul catolicilor orientali din diaspora?

10:50 Prof. Pablo GEFAELL – Universitatea Pontificală Sfânta Cruce, Roma; Dumnezeiasca Euharistie și unitatea Bisericii Române cu Pontiful Roman.

11:10 Prof. Ciprian GHIȘA – Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai”; Imaginea papei de la Roma așa cum a fost prezentată în discursul identitar greco-catolic până în 1948.

11:30 Pauză

11:45 Prof. Alexandru BUZALIC – Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai”; Beatificarea Episcopilor români uniți în lumina teologiei martiriului.

12:05 Prof. Cristian BARTA – Decan Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea  „Babeș-Bolyai”; Semnificații ecleziologice ale martiriului în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, în perioada comunismului.

12:25 Pr. Vasile MAN – Postulator al cauzei de beatificare, Roma; Beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici din România: specificitatea cauzei și metodologia Positio super martyrio.

12:45 Prof. William A. BLEIZIFFER – Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai”; Cultul Servilor lui Dumnezeu Episcopi Martiri Români: între drept canonic și liturghie.

13:05 Pauză

15:00 Maica Eliane POIROT – Schitul Sfânta Cruce, Stânceni; Alegerea lui Israel și universalismul creștin.

15:20 Prof. Michelina TENACE – Universitatea Pontificală Gregoriana, Roma; Să mergem împreună spre noile Rusalii.

15:40 Pr. Adrian DANCĂ – Radio Vatican, Roma; Papa Francisc la Blaj: lumină și speranță.

16:00 Mons. Ionuț STREJAC – Secretariatul de Stat, Vatican; Vizita apostolică în România din perspectiva diplomației pontificale.

16:20 Pauză

16:40 Don Giovanni  DE ROBERTIS  – Director general Fondazione Migrantes CEI; Evanghelia printre rromi.

17:00 Pr. Gabor BALINT: Provocările pastorației poporului rrom în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

17:20 Pr. Ion HOCA  – Paroh Parohia rrom Barbu Lăutaru’, Blaj: Mărturie. Cum l-am întâmpinat pe Sfântul Părinte în parohia mea.

17:30 – 18:00 Discuții și concluzii.

18:00 Preasfinția Sa Cristian CRIȘAN, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș: Cuvânt de încheiere.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Un minor din Alba Iulia, bătut de un tânăr: Unde s-a petrecut incidentul. De câte zile de îngrijiri medicale are nevoie copilul

Publicat

Un minor de 17 ani a fost bătut, de un tânăr de 20 de ani, într-un parc din Alba Iulia. Mai exact, incidentul s-a petrecut, în data de 27 iulie, într-un parc din apropierea Liceului Sportiv din oraș. 

Agresorul a fost reținut pentru 24 de ore și este cercetat pentru lovire sau alte violențe.

Potrivit IPJ Alba, la data de 05 iulie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 20 de ani, din Alba Iulia, care este cercetat pentru lovire sau alte violențe.

În seara zilei de 27 iulie 2022, în jurul orei 19,00, în timp ce se afla în apropierea unui parc din Alba Iulia, tânărul ar fi agresat un minor de 17 ani, provocându-i leziuni corporale care necesită, pentru vindecare, 25-30 de zile de îngrijiri medicale.

În cursul zilei de azi, 6 iulie, persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accident pe DN67 C Transalpina. Un bărbat din Polonia s-a răsturnat cu motocicleta în afara șoselei

Publicat

a

Un cetățean polonez a fost rănit într-un accident rutier petrecut pe DN 67 C Transalpina, între Obârșia Lotrului și Șugag. S-a răsturnat cu o motocicletă în afara șoselei.

Potrivit IPJ Alba, marți, 5 iulie, în jurul orei 17.00, polițiștii rutieri din Sebeș au intervenit pentru soluționarea unui accident rutier, produs pe DN 67 C, între Obârșia Lotrului și Șugag, la kilometrul 69 + 900 de metri.

Din primele cercetări, a rezultat că un bărbat de 57 de ani, din Polonia, în timp ce conducea o motocicletă, a pierdut controlul asupra acesteia și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Explozie de cazuri COVID în Alba: Numărul infectărilor a crescut de șase ori în 24 de ore. Ce spune directorul DSP Alba

Publicat

Numărul infectărilor a crescut în județ miercuri, 6 iulie: 26 de cazuri COVID au fost descoperite după testările de marți, din județul Alba.

Majoritatea cazurilor noi se înregistrează în municipiul Alba Iulia, potrivit testărilor realizate de DSP Alba. În doar 24 de ore, numărul cazurilor a crescut de șase ori, față de ziua precedentă. Mai exact, dacă marți au fost declarate 4 cazuri, miercuri au fost comunicate de către DSP, 26 de noi cazuri. 

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat pentru alba24.ro, că numărul crescut de cazuri înregistrat în ultimele 24 de ore nu este un motiv de îngrijorare. Acesta a precizat că nu se pune problema de măsuri restrictive, dar că cetățenii pot fi prudenți în următoarea perioadă.

Sinea a mai declarat că toate unitățile medicale din județ sunt pregătite pentru a face față unui nou val de infectări.

Mai mult de atât, acesta a precizat că la spital trebuie să ajungă doar cazurile grave, iar cele ușoare pot fi tratate la domiciliu. Un număr mai crescut de cazuri a fost observat în toată Europa, situația fiind în strânsă legătură cu perioada vacanței și a concediilor.

În județul Alba, o parte dintre cei testați pozitiv, în ultimele zile au precizat că s-au întors din concendii, din țări europene, unde deja se înregistrau mai multe cazuri de COVID-19.

”Din fericire este vorba despre o formă ușoară, o subvariantă Omnicrom”, a mai precizat Alexandru Sinea.

În total, în județ sunt 81 de cazuri active.

Cazuri Covid în Alba (24 cazuri noi, 2 cazuri reinfectare)

Cazuri noi: Zona rurală

Ciugud – 2 cazuri

Cut – 1 caz

Cazuri noi: Zona urbană

Aiud- 2 cazuri

Alba Iulia – 15 cazuri

Blaj – 1 caz

Sebeș – 3 cazuri

Reinfectare

Mihalț- 1 caz- zona rurală

Alba Iulia – 1 caz- zona urbană

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 54.061 cazuri confirmate, 52.690 persoane vindecate, 1.290 decese.

În același interval au fost procesate 474.336 teste, din care 359.441 PCR și 114.895 rapide.

În ultimele 24 de ore, în județ, au fost făcute 224 testări: 53 PCR (27 la DSP și 26 la spitalul județean) și 117 teste rapide.

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,22 (anterior 0.21).

Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Rata incidenței Cazuri
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.65 50
BISTRA 0.45 2
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.44 6
METEŞ 0.37 1
VINŢU DE JOS 0.36 2
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.24 8
ŞONA 0.23 1
MUNICIPIUL BLAJ 0.19 4
IGHIU 0.14 1
ORAŞ CÂMPENI 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 0.08 2
ORAŞ CUGIR 0.08 2
ALBAC 0 0
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
AVRAM IANCU 0 0
BERGHIN 0 0
BLANDIANA 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0 0
BUCIUM 0 0
CÂLNIC 0 0

sursa foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații pe râuri din ALBA și în alte zone din țară, până joi după-amiaza

Publicat

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) a actualizat atenționările de inundații valabile pentru județul Alba și alte zone din țară. Este Cod Galben până joi la ora 16.00.

COD GALBEN: până joi, 7 iulie, ora 16.00

pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj)
 • Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Mureş, Alba, Sibiu şi Braşov)
 • Mureş – bazin amonte S.H. Glodeni (judeţele: Harghita şi Mureş)
 • Mureş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Glodeni – amonte confluenţă cu râul Arieş (judeţele: Mureş şi Bistriţa Năsăud)

 • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud)
 • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Olt – bazin amonte S.H. Micfalău, Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Micfalău – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea şi Argeş)
 • Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeş, Olt şi Teleorman)
 • Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov)
 • Ialomiţa – bazin amonte S.H. Moroeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov)
 • Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Buzău)
 • Buzău – bazin amonte Ac. Siriu şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Siriu – amonte S.H. Baniţa (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova)
 • Suceava – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Suceava)
 • Moldova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava şi Neamţ)
 • Bistriţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău)
 • Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Neamţ, Bacău, Harghita, Covasna şi Vrancea)
 • Putna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Vrancea)
 • Râmnicu Sărat – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Buzău şi Vrancea)
 • Bârlad – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău şi Vrancea)
 • Siret – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Siret – amonte confluenţă cu râul Putna (judeţele: Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vrancea)
 • Jijia – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax