Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj. Simpozion Internațional online: „Să mergem împreună”: universalitate și incluziune


Publicat

Miercuri 9 iunie și joi, 10 iunie, Arhieparhia Majoră a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj – Napoca, organizează Simpozionul Internațional „Să mergem împreună: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj”.

Evenimentul academic se va desfășura sub înaltul patronaj al Congregației pentru Bisericile Orientale, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major.

Vizita Sfântului Părinte Francisc la Blaj, în data de 2 iunie 2019, a avut un puternic impact asupra Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, dar și asupra vieții sociale, pe plan local și național. Conștiința publică a fost pătrunsă de conceptele cheie ale vizitei: universalitate și incluziune, transmit organizatorii.

La aniversarea a doi ani de la Vizita Apostolică în România, PS Lucian Cardinal Mureșan, a decis organizarea acestui Simpozion Internațional.

În cadrul acestuia, vor lua cuvântul reprezentanți ai Bisericii Catolice, persoane consacrate și teologi, istorici, oficialități și profesori universitari laici, care vor dezbate implicațiile teologice, istorice, ecumenice, diplomatice și de incluziune socială ale primei vizite a unui Pontif al Romei la Blaj.

”Simpozionul se va desfășura în modalitate on-line, înlesnind astfel comuniunea și urmând îndemnul Sfântului Părinte de a utiliza mijloacele media ale secolului al XXI-lea, pentru propovăduirea credinței și a valorilor creștine. Totodată, pentru a facilita participarea, va fi asigurată traducerea simultană a conferințelor care vor fi expuse”, potrivit Arhieparhiei.

Simpozion Internațional on-line „Să mergem împreună”: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj (2019-2021).

Program

(Ora România, Grecia/ – 1h Italia, Elveția)

Miercuri 9 iunie 2021

Deschidere

16:00  Prezentare introductivă

Prof. Cristian BARTA, Decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca;

16:02 Cuvânt de bun venit și rugăciune

Preasfinția Sa Cristian CRIȘAN, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș;

16:05 Film.

16:15 Discursuri de salut.

Preafericirea Sa Lucian Cardinal MUREȘAN, Arhiepiscop Major și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică;

16:25 Leonardo Card. SANDRI, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Roma;

16:35 Prof. Sergiu NISTOR – Consilier Prezidențial;

16:45 Dr. Victor OPASCHI, Secretar de Stat, Secretariatul de Stat pentru Culte;

16:55 Excelența Sa Mons. Miguel Maury BUENDÍA, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova; Orientalii catolici în magisteriul Papei Francisc.

17:15 Pauză

17:30 Excelența Sa Mons. Benoni AMBĂRUȘ – Episcop auxiliar al Diecezei de Roma; Grija pastorală a migranților: un noi care trăim în casa comună.

17:50 Excelența Sa Mons. Dimitrios SALACHAS – Exarh apostolic emerit în Grecia; Semnificația ecleziologică și canonică a Sfintei Liturghii de beatificare a celor șapte Episcopi Greco-Catolici Martiri, prezidată de Sfântul Părinte Papa Francisc la Blaj, în România, la 2 iunie 2019.

18:10 Excelența Sa Mons. Manuel NIN – Exarh apostolic în Grecia; Dumnezeiasca Liturghie bizantină prezidată de Sfântul Părinte la Blaj pe 2 iunie 2019: Semnificație liturgică.

18:30 Discuții

18:50 Mulțumiri

Joi, 10 iunie 2021

10:30 Prof. Astrid KAPTIJN – Președinte „Society for the Law of the Eastern Churches”, Universitatea din Freiburg (Elveția): Ce structuri pentru viitorul catolicilor orientali din diaspora?

10:50 Prof. Pablo GEFAELL – Universitatea Pontificală Sfânta Cruce, Roma; Dumnezeiasca Euharistie și unitatea Bisericii Române cu Pontiful Roman.

11:10 Prof. Ciprian GHIȘA – Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai”; Imaginea papei de la Roma așa cum a fost prezentată în discursul identitar greco-catolic până în 1948.

11:30 Pauză

11:45 Prof. Alexandru BUZALIC – Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai”; Beatificarea Episcopilor români uniți în lumina teologiei martiriului.

12:05 Prof. Cristian BARTA – Decan Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea  „Babeș-Bolyai”; Semnificații ecleziologice ale martiriului în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, în perioada comunismului.

12:25 Pr. Vasile MAN – Postulator al cauzei de beatificare, Roma; Beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici din România: specificitatea cauzei și metodologia Positio super martyrio.

12:45 Prof. William A. BLEIZIFFER – Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai”; Cultul Servilor lui Dumnezeu Episcopi Martiri Români: între drept canonic și liturghie.

13:05 Pauză

15:00 Maica Eliane POIROT – Schitul Sfânta Cruce, Stânceni; Alegerea lui Israel și universalismul creștin.

15:20 Prof. Michelina TENACE – Universitatea Pontificală Gregoriana, Roma; Să mergem împreună spre noile Rusalii.

15:40 Pr. Adrian DANCĂ – Radio Vatican, Roma; Papa Francisc la Blaj: lumină și speranță.

16:00 Mons. Ionuț STREJAC – Secretariatul de Stat, Vatican; Vizita apostolică în România din perspectiva diplomației pontificale.

16:20 Pauză

16:40 Don Giovanni  DE ROBERTIS  – Director general Fondazione Migrantes CEI; Evanghelia printre rromi.

17:00 Pr. Gabor BALINT: Provocările pastorației poporului rrom în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

17:20 Pr. Ion HOCA  – Paroh Parohia rrom Barbu Lăutaru’, Blaj: Mărturie. Cum l-am întâmpinat pe Sfântul Părinte în parohia mea.

17:30 – 18:00 Discuții și concluzii.

18:00 Preasfinția Sa Cristian CRIȘAN, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș: Cuvânt de încheiere.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: GHIDUL examenului de Evaluare Națională 2021, publicat de Ministerul Educației. Detalii pentru elevii de clasa a VIII-a

Publicat

examen testare

Ministerul Educației a publicat luni seara ghidul oficial cu detalii despre organizarea și desfășurarea examenului de Evaluare Națională 2021. Prima probă va fi la Română în 22 iunie.

Înscrierile la examen se vor încheia marți.

Vezi integral: GHID_EVALUARE_NATIONALĂ_VIII_2021

„Ministerul Educaţiei a luat acele măsuri administrative pentru a veni în sprijinul elevilor înţelegând dificultăţile pe care le-au întâmpinat. Este vorba despre micşorarea numărului de note necesare încheierii situaţiilor şcolare la minimum două, este vorba de prevederi precum posibilitatea de a face construcţii pe foaia de examen – matematică, geometrie, de a sublinia textele la examenul de limba română.

Nu mai sunt considerate semne distinctive, deoarece toţi au posibilitatea să facă acest lucru.

Vezi MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Creşte timpul alocat – 15 minute – pentru a completa casetele. Deci, sunt lucruri mici, dar care toate la un loc vin în sprijinul elevilor”, a explicat ministrul  Sorin Cîmpeanu, despre desfășurarea examenului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la munte și la mare până în 27 iunie. Când cresc temperaturile. Prognoza în regiuni pe 2 săptămâni

Publicat

Meteorologii vin și cu vești mai bune pentru următoarele două săptămâni. Vremea se încălzește și temperaturile maxime ajung la peste 30 de grade Celsius, cel puțin în sudul și vestul țării.

Vor mai fi însă perioade cu ploi și furtuni.

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru perioada 14-27 iunie, în regiuni din țară:

TRANSILVANIA

Intervalul va debuta cu vreme răcoroasă, cu temperaturi maxime de 17-23 de grade şi minime de 7-11 grade.

Apoi, încălzirea vremii va fi semnificativă, determinând înregistrarea de valori diurne, mediat regional, de 24-29 de grade şi nocturne de 10-15 grade. Vremea se va menţine caldă până spre sfârşitul perioadei, cu uşoare variaţii de la o zi la alta.

În primele zile şi din nou după data de 21 iunie, în special în cursul după-amiezilor, probabilitatea pentru averse (local mai însemnate cantitativ) va fi ridicată.

LA MUNTE

Vremea va fi răcoroasă la începutul intervalului, când se vor înregistra valori diurne de 8-16 grade şi nocturne de 2-8 grade.

Ulterior, vremea se va încălzi, devenind normală pentru a doua jumătatea a lunii iunie; temperaturile maxime vor fi de 14-22 de grade, iar minimele de 8-14 grade, iar până la sfârşitul perioadei nu sunt estimate variaţii termice semnificative.

În special în primele zile ale intervalului, aversele vor fi frecvente şi local însemnate cantitativ, dar probailitatea de ploaie va fi ridicată şi în cea de-a doua săptămână.

DOBROGEA și litoral

În prima săptămână, vremea va fi relativ răcoroasă în majoritatea zilelor, cu valori diurne de 20-24 de grade şi nocturne de 12-15 grade, mediat regional.

Ulterior, vremea va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal în ultima decadă a lunii iunie, cu maxime de 24-28 de grade şi minime de 15-18 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în mare parte a intervalului de referinţă, în special în perioada 15-19 iunie când vor fi posibile local cantităţi de apă mai însemnate.

BANAT

Pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori uşor sub cele normale pentru a doua decadă a lunii iunie în primele zile (maxime de 22-25 de grade şi minime de 8-12 grade) temperatura aerului va ajunge până la medii diurne de 30-33 de grade şi nocturne de 15-18 grade.

În cea de-a doua săptămână, vor fi uşoare variaţii termice, dar vremea se va menţine călduroasă în majoritatea zilelor, cu temperaturi maxime de 29-32 de grade şi minime de 16-19 grade, mediat regional.

În prima parte a intervalului de referinţă, vor fi averse pe spaţii restrânse, în special în orele după-amiezilor. Din 20 iunie, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată şi local vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate, cu precădere în perioada 22-23 iunie.

CRIȘANA

În prima săptămână, încălzirea treptată, dar semnificativă a vremii va determina creşterea temperaturii de la valori uşor mai mici decât cele normale pentru a doua decadă a lunii iunie în primele zile (maxime de 22-25 de grade şi minime de 8-12 grade) la medii diurne de 30-32 de grade şi nocturne de 15-18 grade.

În cea de-a doua săptămână, deşi vor fi uşoare variaţii termice, vremea se va menţine călduroasă în majoritatea zilelor, cu temperaturi maxime de 29-32 de grade şi minime de 16-19 grade, mediat regional.

Vor fi ploi pe arii restrânse, în orele după-amiezilor, în prima parte a intervalului de referinţă. Din 21 iunie, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată şi local vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate, cu precădere în perioada 22-24 iunie.

MARAMUREȘ

În prima săptămână, încălzirea treptată, dar semnificativă a vremii va determina creşterea temperaturii de la valori mai mici decât cele normale pentru a doua decadă a lunii iunie în primele zile (maxime de 22-24 de grade şi minime de 9-11 grade) la medii diurne de 25-29 de grade şi nocturne de 13-16 grade.

În cea de-a doua săptămână, deşi vor fi uşoare variaţii termice, vremea se va menţine caldă în majoritatea zilelor.

Vor fi averse locale la începutul intervalului, iar probabilitatea de ploaie va fi ridicată după data de 22 iunie.

MOLDOVA

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă, cu medii ale maximelor diurne de 20-24 de grade şi ale minimelor de 11-15 grade.

Ulterior, în special în cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va ajunge la valori în jurul celor climatologic specifice pentru a doua parte a lunii iunie, iar în unele zile vremea va fi chiar mai caldă decât normal, cu maxime de 25-29 de grade şi minime de 14-17 grade, mediat regional.

La începutul primei săptămâni aversele vor fi frecvente şi local însemnate cantitativ. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi după data de 21 iunie.

MUNTENIA

În primele zile ale intervalului, vremea va fi răcoroasă, cu medii ale maximelor termice de 22-25 de grade şi ale minimelor de 9-14 grade. Ulterior, regimul termic va deveni normal pentru această perioadă a anului, cu temperaturi diurne de 26-29 de grade şi nocturne de 12-17 grade, mediat regional.

În cea de-a doua săptămână vor fi şi zile călduroase, în care maximele vor depăşi local 30 de grade.

În prima săptămână, dar în special în perioada 14-16 iunie, se vor semnala local fenomene specifice instabilității atmosferice (averse şi descărcări electrice). Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în unele zile din cea de-a doua săptămână.

OLTENIA

Pe parcursul primei săptămâni, vremea va fi în încălzire treptată, dar semnificativă, astfel că de la valori uşor sub cele normale pentru a doua decadă a lunii iunie în primele zile (maxime de 23-27 de grade şi minime de 9-13 grade) temperatura aerului va ajunge până la medii diurne de 28-32 de grade şi nocturne de 15-19 grade.

În cea de-a doua săptămână, vor fi uşoare variaţii termice, dar vremea se va menţine călduroasă în majoritatea zilelor, cu temperaturi maxime de 30-32 de grade, mediat regional.

În prima parte a intervalului de referinţă, vor fi averse pe spaţii restrânse, în special în orele după-amiezilor. Din 22 iunie, probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Secretul acoperișului de paie al caselor moțești din Apuseni. Tradiția de sute de ani, păstrată la Mogoș

Publicat

Unul dintre cele mai eficiente moduri tradiționale de a acoperi casele, este cel cu paie. Asemenea case pot fi întâlnite încă în număr mare în județul Alba, mai ales pe crestele Apusenilor. 

Chiar şi în prezent, oamenii locurilor, mai ales în zona Trascău, îşi acoperă în continuare imobilele la fel ca strămoşii lor în urmă cu sute de ani.

O şură destinată animalelor a fost recondiţionată recent în comuna Mogoş. Mai mulţi bărbaţi din sat s-au adunat, la fel ca acum sute de ani, pentru a da o mână de ajutor proprietarului.

În câteva ore, şura a fost acoperită cu paie şi va rezista zeci de ani de acum înainte.

Tehnica realizării unor acoperişuri din paie nu este una simplă şi implică chiar unele riscuri, ţinând cont că se lucrează uneori la înălţimi mari.

Meșterii se învârt în jurul acoperișului și calcă paiele pentru a se așeza cât mai bine deasupra construcției.

Pentru ca un acoperiş moţesc să reziste intemperiilor, de la furtuni la iernile grele, cu multă zăpadă, panta lui trebuie să fie mai mare de 60 de grade, astfel încât apa să se scurgă rapid.

Paiele trebuie tăiate cât mai lungi, de preferat manual, în perioade ale zilei care nu sunt foarte călduroase, dimineaţa sau chiar noaptea, astfel încât ele să nu fie uscate şi să nu se fărâmiţeze la tăiere.

Structura de susţinere a acoperişului moţesc se face, în zona Munţilor Apuseni, din lemn de brad şi de fag folosindu-se cuie de lemn.

”Lucrări pe care din păcate tot mai puțini stiu să le mai facă! De la Mogoș, numai bine și sănătate și un sfârșit de săptămână minunat!” a transmis Viorica Cristea, cea care a postat fotografiile.

Sursă foto: Viorica Cristea Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluare Națională 2021: 90% dintre elevii de clasa a VIII-a, înscriși la examen. Precizările ministrului Educației despre probe

Publicat

examen teza lucrare

Până luni, 132.630 de elevi, adică 90% din totalul celor 147.660 de clasa a VIII-a, erau înscriși pentru a susţine Evaluarea naţională, potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a amintit că înscrierile se vor încheia marţi. „Mâine, la ora 17.00, vom avea numărul final al celor care s-au înscris la Evaluarea naţională”, a precizat ministrul, la Antena 3.

Vezi MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Cîmpeanu a amintit că nu se va mai face triajul epidemiologic la intrarea la examen, însă se vor păstra regulile de protecţie sanitară.

„Recomandările care vor fi postate astă seară vor face toate acele precizări: fără triaj epidemiologic, termometrizare. Se păstrează însă distanţarea, se păstrează obligativitatea purtării măştii de protecţie, aerisirea spaţiilor de clasă. Deci, toate acest reguli de protecţie sanitară se vor păstra”, a explicat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a amintit că Ministerul Educaţiei a adaptat tematica de examen la specificul acestui an şcolar, „total atipic”.

„Ministerul Educaţiei a luat acele măsuri administrative pentru a veni în sprijinul elevilor înţelegând dificultăţile pe care le-au întâmpinat. Este vorba despre micşorarea numărului de note necesare încheierii situaţiilor şcolare la minimum două, este vorba de prevederi precum posibilitatea de a face construcţii pe foaia de examen – matematică, geometrie, de a sublinia textele la examenul de limba română.

Nu mai sunt considerate semne distinctive, deoarece toţi au posibilitatea să facă acest lucru.

Creşte timpul alocat – 15 minute – pentru a completa casetele. Deci, sunt lucruri mici, dar care toate la un loc vin în sprijinul elevilor.

Toate aceste recomandări vor face obiectul unui document care va fi postat astă seară pe site-ul Ministerului Educaţiei. Recomandări pentru elevi şi părinţi”, a indicat el.

La examenul de Bacalaureat, s-au înscris, potrivit ministrului Educaţiei, 114.000 de elevi din promoţia curentă.

„Pentru examenul de Bacalaureat, cred că este o precizare importantă, numărul elevilor de clasa a XII-a este de 152.000, numărul elevilor de clasa a XIII-a este de 21.000. În total, 173.000 de elevi. S-au înscris 114.000 elevi din promoţia curentă, dar o precizare foarte importantă: din elevii de clasa a XII-a un număr de 25.000 de elevi sunt la cursuri serale şi cu prezenţă redusă”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate