Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doi ofițeri și zece subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Alba, ridicați în grad înainte de termen


Publicat

jandarmerie jandarmi

Inspectoratul de Jandarmi Alba a transmis că doi ofițeri și zece subofiţeri jandarmi au fost înaintaţi în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad. Potrivit reprezentanților instituției, aceștia au fost recompensați pentru rezultate foarte bune obţinute în activitatea profesională.

Ridicări în grad:

În gradul de colonel

Locotenent colonel Ignat Kleemann Ironim

În gradul de căpitan

Locotenent Sirețchi Sorin Constantin

În gradul de plutonier major

Plutonier Damian Corina Monica

În gradul de plutonier adjutant

Plutonier major Făgădar Diana Monica

Plutonier major Gavra Toma Gabriel

Plutonier major Târziu Mircea

Plutonier major Stoica Vasile Adrian

Plutonier major Haiduc Horia Nicolae

Plutonier major Cărășilă Nicolae Cătălin

Plutonier major Bria Paul

În gradul de plutonier adjutant șef

Plutonier adjutant Savonea Marius Mihăiță

Plutonier adjutant Goia Ioan Marius

De asemenea, prin Ordin al Inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Avram Iancu” Alba, 121 de cadre militare au fost recompensate cu felicitări sau mulţumiri, au transmis reprezentanții instituției.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Peste 140 de șoferi, sancționați de polițiștii din Alba pentru nerespectarea vitezei legale. Unul din ei a rămas fără permis

Publicat

Un număr de 146 de conducători auto au fost sancționați miercuri pentru că nu au respectat regimul legal de viteză. Unul din ei a rămas fără permis, pentru 90 de zile, după ce a fost surprins conducând cu o viteză care a depășit cu peste 50 de kilometri/oră limita maximă admisă. Joi, 21 ianuarie se acționează pentru depistarea celor care pun în pericol siguranța traficului rutier și se angajează în depășiri neregulamentare.

Potrivit IPJ Alba, în săptămâna 18 – 24 ianuarie, polițiștii rutieri din județul Alba, sprijiniți de polițiștii de ordine publică, desfășoară o acțiune de creștere a siguranței rutiere prin combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, respectiv indisciplina pietonală, neacordarea de prioritate, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, depășirea neregulamentară dar și conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Miercuri, 20 ianuarie, activitățile au urmărit depistarea conducătorilor auto care au pus în pericol siguranța traficului rutier prin faptul că au circulat cu viteză peste limita legală admisă.

Astfel, 146 de conducători auto au fost sancționați contravențional, cu amenzi cuprinse între două și 9 puncte amendă, în funcție de viteza înregistrată de aparatul radar. Față de un tânăr care a fost depistat în timp ce conducea un autoturism, pe raza municipiului Blaj, cu viteza de 101 kilometri/oră, a fost luată și măsura complementară a suspendării permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile.

În anul 2020, în județul Alba, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum a fost cauza de producere a 28 de accidente grave de circulație în urma cărora 7 persoane și-au pierdut viața, 28 au fost rănite grav, iar 6 au fost rănite ușor.

Câteva aspecte legate de viteză:

Un accident care presupune un impact la 40 de kilometri/oră supune corpul uman la presiuni similare cu o cădere de la etajul al treilea al unei clădiri. Deși nu pare o viteză mare, consecințele pot fi foarte grave, iar uneori fatale.

Organizația Mondială a Sănătății arată faptul că un pieton are șanse mari să supraviețuiască la un impact de 30 kilometri/oră. Dacă viteza crește la 50 de kilometri/oră, atunci șansele lui de supraviețuire scad sub 20%.

În cazul unui impact petrecut la 50 de kilometri/oră, un copil de 25 de kilograme este proiectat în față cu o tonă forță și este imposibil ca puterea musculară a brațelor unui adult să-l țină în siguranță.

La viteze de peste 70-80 kilometri/oră, șansele de supraviețuire ale ocupanților unui autoturism implicat într-un accident rutier sunt minime, mai ales dacă nu au centura de siguranță.

Joi, 21 ianuarie, polițiștii vor acționa pentru depistarea conducătorilor auto care pun în pericol siguranța lor și a celorlalți participați la trafic, angajându-se în depășiri neregulamentare.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Un bărbat din Abrud a furat o sacoșă cu alimente și scule, de pe terasa unui bar. S-a ales cu dosar penal

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat din Abrud este cercetat pentru furt, după ce a furat sacoșa cu produse alimentare și scule, unui cetățean, care se afla pe terasa unui bar din localitate.

Potrivit IPJ Alba, în după amiaza zilei de 20 ianuarie, polițiștii din Abrud au fost sesizați de către un bărbat de 54 de ani, din Abrud, cu privire la faptul că, în timp ce se afla pe terasa unui bar din oraș, i-a dispărut o sacoșă în care avea bunuri în valoare de 300 de lei – produse alimentare și scule.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii l-au depistat pe un bărbat de 57 de ani, din Abrud, ca persoană bănuită de săvârșirea furtului, asupra sa fiind găsite mare parte din bunurile sustrase.

Acesta este cercetat pentru furt.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noul Testament de la Bălgrad: 373 de ani de la tipăririrea primei traduceri integrale în limba română

Publicat

Ziua de 21 ianuarie avea să rămână întipărită definitiv în istoria culturii noastre românești, acest fapt datorându-se publicării din urmă cu 373 de ani a primei traduceri integrale în limba română a Noului Testament.

Această realizate deosebită a fost înfăptuită la Alba Iulia, sub coordonarea și atenta grijă a Mitropolitului Ortodox al Transilvaniei, Simion Ștefan, în timpul principelui calvin Gheorghe Rákóczi I.

Fiind publicat în urma unui îndelungat proces care s-a încheiat la 1648, Noul Testament de la Bălgrad a fost privit de către contemporani ca fiind o creație asociată cu ideile predosloviilor apărute în contextul religios românesc din secolul al XVI-lea. În acest fel, alături de traducerea unor fragmente ale Vechiului Testament, în anul 1582, prin Palia de la Orăștie, tipărirea Noului Testament de la Bălgrad în limba română constituie o realizare de seamă a culturii românești, înfăptuită în Transilvania secolului al XVII-lea. În același timp, datorită importanței sale deosebite, apariția a fost privită ca un pas esențial premergător editării Bibliei de la București din anul 1688.

În ceea ce privește principalul scop al lucrării, Mitropolitul Simion Ștefan dorea ca prin traducerea Noului Testament să ofere tuturor românilor ortodocși „cuvântul lui Dumnezeu” într-o limbă pe care să o înțeleagă toți. Astfel, se urmărea crearea unei limbi scripturistice unitare în sferele căreia să se regăsească toți românii: „Aceasta încă vă rugăm, să luați aminte că rumânii nu grăiescu în toate țările într-un chip, încă nici într-o țară toți într-un chip. Bine știm că cuvintele trebue să fie ca banii, că banii aceia sânt buni carii îmblă în toate țările, așia și cuvintele acelea sânt bune carele le înțeleg toți; noi drept aceaia ne-am silit den cât am putut, să izvodim așia cum să înțeleagă toți” (Mitropolitul Simion Ștefan).

Făcând referire la viața și activitatea deosebită în plan cultural a Mitropolitului Simion Ștefan, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu afirma următoarele: „Deși era conducătorul unei Biserici tolerate, încătușat de atâtea condiții, urmărit și umilit în propria sa țară, Mitropolitul Simion Ștefan, cu mijloacele care i-au stat la îndemână, cu dârzenia și abilitatea lui, la care se adaugă credința puternică a păstoriților săi, a știut să treacă peste orice obstacole, lăsând culturii românești acel dar neprețuit care este Noul Testament din 1648”.

De asemenea, alți numeroși cercetători care și-au îndreptat atenția asupra lucrării Mitropolitului Simion Ștefan, au remarcat faptul că, deși tipărit în urmă cu mai bine de trei secole și jumătate, Noul Testament a fost tradus într-o limbă plăcută, mult apropiată de cea a poporului, de o mare frumuseţe literară.

Astfel, ca urmare a activității sale deosebite în plan spiritual și cultural, Mitropolitul Simion Ștefan rămâne cunoscut peste veacuri ca fiind un vajnic luptător pentru cauza unității ortodoxe și românești.

La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Mitropolitul Simion Ștefan, întâistătător al românilor ortodocși din Transilvania timp de 13 ani (1643-1656), a fost trecut în rândul sfinților în urmă cu un deceniu, ca unul care L-a mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos, conducându-și turma cea cuvântătoare pe calea mântuirii. Ceremonia solemnă a canonizării a avut loc în data de 30 octombrie 2011, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Surse: ziarullumina.ro, istorie-pe-scurt.ro, reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Statele Uniunii Europene au căzut de acord ca să-și recunoască reciproc valabilitatea testelor rapide anti-COVID-19

Publicat

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor antigen, în ajunul unui nou summit european dedicat coordonării luptei împotriva pandemiei, relatează AFP, citând surse diplomatice, potrivit Agerpres.

O procedură scrisă a fost lansată pentru confirmarea acestui acord înainte de începerea summitului, joi.

Testul antigen nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut pe loc în numai 10-30 de minute, dar acesta este considerat mai puţin sigur decât testul PCR.

Comisia Europeană pledează din noiembrie 2020 pentru utilizarea testelor antigenice rapide, pe lângă testele PCR, pentru a limita propagarea virusului, a detecta infectările cu SARS-CoV-2 şi a limita măsurile de izolare sau carantină.

Aceste teste rapide sunt considerate drept o soluţie pentru călătorii care se întorc dintr-o ţară non-europeană.

Franţa, în special, a cerut această recunoaştere reciprocă a testelor antigen.

„Între Franţa şi Irlanda, testele PCR funcţionează, pentru că nu diferă, dar nu este şi cazul testelor antigen, deoarece Irlanda nu le recunoaşte încă”, declarase duminică secretarul de stat francez Clement Beaune.

Comisia recomandă utilizarea testului antigen „în situaţii specifice”, pentru a identifica prompt contaminarea într-un nou focar al epidemiei sau pentru a monitoriza „persoanele cu risc ridicat”, cum ar fi personalul medical sau cel din căminele de bătrâni.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate