Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

O metodă nouă pentru redarea textelor în format electronic ar putea ajuta persoanele cu deficit de atenție. Noul text nu va fi alb – negru

Publicat

examen director carte ochelari Una dintre mișcările corpului cele mai des efectuate este deplasarea ochilor de la stânga la dreapta, peste liniile de text. Între terminarea unui rând și începerea altuia, creierul nostru are timp să proceseze informația, iar această durată mică de timp este punctul în care mulți oameni experimentează deficitul de atenție, își pierd concentrarea sau încurcă rândurile. Cercetătorii de la Harvard propun un nou format de text pentru cititul pe dispozitivele electronice, unul mai eficient, care se desprinde de stilul clasic al cărților – text negru pe fond alb.

Cercetătorii de la Laboratorul Visual Learning – Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică au propus o nouă metodă pentru a citi mai eficient. Aceștia au propus culori diferite pentru text, gândită strategic pentru a ajuta cititorul să parcurgă textul mai rapid și să urmarească în mod corect rândurile. Cea mai importantă caracteristică este faptul că fiecare linie de text începe cu o culoare diferită de rândul anterior și cel care îl urmează.

text color Iată cum arată noul format în imaginea alăturată, în care putem compara viteza cu care citim aceste paragrafe:

Variația de culori atrage privirea cititorului de la un șir de caractere la următorul și de la capătulul unui rând la rândul care urmează, așa încât șansa de a sări peste un rând este minimalizată, iar cititul devine mai eficient, explica Matthew Schneps, directorul Laboratorului Visual Learning de la Harvard.

„Astăzi, mulți dintre noi citesc în mare parte pe dispozitivele electronice și majoritatea platformelor de redare și editare text s-au axat pe formatul clasic al cărților și ziarelor fizice, imprimate. Aceasta formă clasică de tipar persistă și în zilele noastre, însă nu din cauză că în acest fel am reuși să procesăm informația în mod optim. De aceea, oamenii care experimentează deficite de atenție, care suferă de ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), dislexie sau care au dizabilități de învățare sunt, de regulă, încadrați la un nivel mediocru din punct de vedere academic, însă noul format de text ar putea fi de ajutor pentru cei care suferă de aceste deficiențe”, adaugă cercetătorul Matthew Schneps, conform theatlantic.com.

sursa: hotnews.ro, theatlantic.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax