Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doi șoferi implicați într-un accident mortal în Alba nu pot fi încă judecați. Procurorii au făcut mai multe greșeli în dosar

Publicat

accident razboieni

Doi șoferi implicați într-un accident rutier mortal petrecut în urmă cu trei ani în județul Alba nu pot fi încă judecați deoarece procurorii au întocmit greșit rechizitoriul. 

Este vorba despre un accident petrecut pe raza comunei Războieni, unde în urma ciocnirii dintre un Touareg și un Porsche, a decedat un bărbat pasager în cea de a doua mașină și rănirea gravă a șoferului. 

Accidentul s-a petrecut în data de 8 martie 2020. După trei ani, în data de 28 decembrie 2022, dosarul a fost verificat în stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

Magistrații Judecătoriei Aiud au spcificat că dosarul nu poate merge mai departe în judecată, în forma actuală din cauza faptului că sunt greșeli făcute de procurori în rechizitoriu.

Ce s-a întâmplat

Din motivarea instanței reiese că ambii șoferi au calitatea de inculpați. Un șofer din Lupșa, care se afla la volanul Touareg-ului și cel de al doilea șofer, un italian care se afla la volanul autoturismului Porsche.

Potrivit motivării instanței, ”în actul de sesizare s-a reţinut în sarcina inculpatului că, în data de 8 martie 2020, în jurul orei 17:58, în timp ce conducea autoturismul marca Volkswagen Touareg, care tracta remorca, pe raza localității Războieni Cetate, la o distanță de aproximativ 36 m de la imobilul situat administrativ la nr. 21, a pătruns pe drumul public DJ107F pe banda de circulație Unirea – Lunca Mureșului, fără a acorda prioritate de trecere autoturismului marca Porsche, care era condus în aceeaşi direcţie și sens de către inculpatul fiind surprins şi lovit de către acesta în partea laterală stânga, cu consecința vătămării corporale și a punerii în primejdie a vieții inculpatului  respectiv a decesului pasagerului din dreapta față a autoturismului marca Porsche.

CITEȘTE ȘI: FOTO UPDATE: O persoană a DECEDAT, într-un ACCIDENT rutier la Războieni. Un Porsche și un Touareg, implicate

În sarcina inculpatului s-a reținut că, în data de 8 martie 2020, în jurul orei 17:58, în timp ce conducea autoturismul marca Porsche cpe DJ107F pe raza localității Războieni Cetate, cu o viteză peste limita legală de 50 km/h – aproximativ 105+/-5 km/h – respectiv aflându-se sub influența alcoolului cu o alcoolemie peste limita legală -1,54 g ‰, alcool pur în sânge la data de 08.03.2020 la ora 20:42, respectiv 1,45 g ‰ alcool pur în sânge la ora 21:42 – la o distanță de aproximativ 36 m de la imobilul situat administrativ la nr. 21, a intrat în coliziune cu autoturismul marca Volkswagen Touareg, care tracta remorca, condus de către inculpatul cu consecința decesului pasagerului din dreapta față a autoturismului marca Porsche”, se arată în motivarea instanței.

Ajuns în fața fața magistraților rechizitoriul întocmit pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă, dar și conducere sub influența alcoolului pentru șoferul din Prsche, nu a trecut de judecătorii de cameră preliminară din cauza faptului că nu a fost întocmit cum trebuie.

Mai exact, nu a fost stabilit gradul de culpă pentru fiecare șofer implicat în parte, în ceea ce privește infracțiunea de ucidere din culpă. De asemenea judecătorii au mai observat că anchetatorii au încălcat codul de procedură penală atunci când au audiat mai mulți martori fără a le anunța apărătorul ales.

”(…) constată neregularitatea rechizitoriului emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, în data de 14.09.2022, relativ la faptul că acesta nu cuprinde gradul de culpă reținut în sarcina inculpaților  în raport de infracțiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală, pentru comiterea căreia aceștia au fost trimiși în judecată.

(…)Constată încălcarea de către organele de urmărire penală a dispozițiilor art. 92 alin. (2) din Codul de procedură penală, în ceea ce privește încunoştinţarea avocatului inculpatului  cu privire la efectuarea actelor de urmărire penală, relativ la audierea martorilor.

Stabileşte mecanism compensatoriu pentru încălcarea de către organele de urmărire penală a respectivelor dispoziții legale, după cum urmează: martorii vor fi reaudiați de către instanţa de judecată la solicitarea inculpatului (în măsura în care procedura de judecată va presupune administrarea/readministrarea unor probe, în afara înscrisurilor), iar, în situația existenței unei imposibilităţi obiective de readministrare a acestor mijloace de probă, probele obținute prin audierea celor doi martori în cursul urmăririi penale nu vor putea fi utilizate împotriva inculpatului.

(…) dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru ca, în termen de 5 zile de la comunicare, să remedieze neregularitatea actului de sesizare menționată anterior, respectiv să precizeze judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”, au precizat judecătorii din Aiud în timpul ședinței de măsuri și excepții de cameră preliminară din data de 28 decembrie 2022.

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    duminică, 08.01.2023 at 21:40

    Acum, ca şi în orice domeniu mai sunt şi rebuturi, dar nu aş vrea ca un astfel rebut să-mi întocmească dosarul.

  2. Complicat

    luni, 09.01.2023 at 07:00

    Doamne, ce complicat ?!? Conduci în localitate băut, cu 50km/h peste limita legala de viteză și normal că nu mai poți evita nimic care taie calea unui bolid. Daca era Trabant, evita sigur accidentul ! Cmplicat al dracului ! Nea Gicu, mecanicul de la service poate da un sfat !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax