Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Doi tineri condamnaţi la Tribunalul Alba, după scandalul cu focuri de armă de anul trecut, de pe strada Livezii din Alba Iulia


Publicat

scandal focuri livezii armaTribunalul Alba a pronunţat sentinţa în cazul scandalului cu focuri de armă produs în vara anului trecut pe strada Livezii din Alba Iulia. Adrian Iordache (29 de ani) a primit pedeapsa de 5,4 ani de închisoare şi plata sumei de 20.000 lei daune morale. Ciprian Lucian Filipescu (28 de ani) va avea de executat 3,6 ani de închisoare şi de plătit o mie de lei daune morale.

Reamintim că în 6 august, la ora 15.08, Poliţia Municipiului Alba Iulia a fost sesizată cu privire la faptul că pe strada Livezii din Alba Iulia avea loc o altercație între mai multe persoane.

La faţa locului s-au deplasat imediat mai multe echipaje de poliţie şi jandarmi care au intervenit pentru aplanarea conflictului, iar din primele cercetări efectuate de poliţişti a rezultat că, în jurul orei 15.00, între Ciprian Filipescu, Nicolae Gavrilă (29 de ani), pe de o parte și Adrian Iordache, pe de altă parte, a avut loc un conflict spontan în timpul căruia şi-au aplicat reciproc lovituri.

Potrivit Poliţiei, în timpul conflictului, Iordache a folosit o armă neletală cu aer comprimat, cu destinația tir sportiv, provocându-i lui Filipescu leziuni în zona feţei. Ulterior, acesta din urmă a fost transportat la Spitalul din Alba Iulia unde a fost supusă investigaţiilor medicale. Avea două alice în corp, în zona cefei și a frunții. A primit îngrijiri medicale, însă pentru intervențiile chirurgicale de specialitate a fost nevoie de transportul pacientului la un spital din Cluj.

Din cercetări a rezultat că Iordache deţinea arma în mod ilegal, aceasta făcând parte din categoria armelor neletale supuse autorizării.

Vezi şi Scandalul cu focuri de armă de pe strada Livezii din Alba Iulia: Agresorul a fost arestat preventiv. Ceilalţi doi tineri implicaţi în conflict, sub control judiciar

Soluţia pe scurt la Tribunalul Alba:

“Respinge cererea formulată de inculpatul Iordache Iulian Adrian prin avocat ales, de schimbare a încadrării juridice a infracţiunii de tentativă de omor (…) din această infracţiune, în infracţiunea de vătămare corporală prevăzută (…).

Condamnă pe inculpaţii:

Iordache Iulian Adrian, la:

– 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, (…); interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale; (…) interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art. 66 alin.1 lit.a, b, h Cod penal pe durata executării pedepsei principale

– 3 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice (…)

– 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere sau portul fără drept de arme neletale din categoria celor supuse autorizării (…)

– 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de armă neletală fără drept (…).

Contopeşte pedepsele aplicate, în pedeapsa cea mai grea, de 5 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin.1 lit. a, b, h Cod penal la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv de 4 luni închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 5,4 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b, h Cod penal, ca pedeapsă complementară, precum şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b, h Cod penal pe durata executării pedepsei principale.

(…) deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, începând cu data de 7.08.2014 până la data de 3.10.2014.

Filipescu Ciprian Lucian, la:

– 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice (…)

– 4 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare (…)

Contopeşte pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare la care adaugă pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare, aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 149/2013 a Judecătoriei Alba Iulia, definitivă prin decizia penală nr. 1069/29.10.2013 a Curţii de Apel Alba Iulia, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 3,6 ani închisoare.

Constată că inculpatul – parte vătămată Iordache Iulian Adrian s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 10.000 lei daune morale. Constată că inculpatul – parte vătămată Filipescu Ciprian Lucian s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 105.000 lei despăgubiri civile, din care suma de 5000 lei daune materiale şi suma de 100.000 lei daune morale.

(…) Obligă inculpatul Filipescu Ciprian Lucian să plătească părţii civile Iordache Iulian Adrian suma de 1000 lei daune morale.

(…) Obligă inculpatul Iordache Iulian Adrian să plătească părţii civile Filipescu Ciprian Lucian suma de 20.000 lei daune morale.

Respinge ca nedovedite daunele materiale solicitate de partea civilă Filipescu Ciprian Lucian.

(…) obligă pe inculpatul Iordache Iulian Adrian să plătească să plătească părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj (…) suma de 2621,05 lei cu titlu despăgubiri civile, iar părţii civile Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia (…) suma de 1126, 98 lei cu titlu despăgubiri civile (cheltuieli de spitalizare, ocazionate de internarea persoanei vătămate Filipescu Ciprian Lucian).

(…) dispune confiscarea specială a corpului delict – revolver marca „Dan Wesson”, seria 11J30835, cal. 4,5 mm, cu gaz comprimat – ambele părţi dezmembrate şi muniţia „Gaminio” de 4,5 mm, aparţinând inculpatului Iordache Iulian Adrian şi cu ajutorul cărora acesta a comis fapta de tentativă la omor (…).

(…) dispune confiscarea specială a corpului delict – sabie din aluminiu în lungime totală de 53 cm, cu mâner de plastic şi cu o lamă în lungime de 41,6 cm, folosită de inculpatul Filipescu Ciprian Lucian la comiterea faptei de ameninţare (…).”

Instanţa dispune restituirea unor obiecte către Adrian Iordache, printre care suport pentru încărcare plus şină lunetă, respectiv către Ciprian Lucian Filipescu, printre care bâtă baseball din lemn şi două teci de sabie.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. nb

  marți, 24.11.2015 at 08:13

  cam mult pentru o bataie. victima 3 ani jumatate.. ciudata justitie

 2. Broasca

  marți, 24.11.2015 at 20:24

  Victima client fidel pe holurile diicot ului, a intrat în dosarul ăsta cu 3 ani suspendare pentru ca a plecat de la școală din ciugud cu 30 de calculatoare din laboratorul de informatica. Își merita pedeapsa ciprian…

 3. Pepik

  marți, 05.01.2016 at 10:27

  Ai dreptate nb….cam ciudata justitia, Unde vad procurorii si judecatorii tentativa de omor?????????când vine (victim@)la tine in cartier si te ameninta ca te omoara,!!!ce ar trebui sa faci?sa stii cu mâinile in San? U ce ai face???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Bursele pentru elevi nu vor putea fi mai mici de 100 de lei. Hotărârea, adoptată de Guvern

Publicat

Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința Executivului de astăzi.

În proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în august 2020, cuantumul minim era de 150 de lei.

„Suntem pregătiți să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a ședinței de astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar, burse care se acordă în anul școlar 2020 – 2021. 

Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autoritățile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea buselor acest cuantum”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, la începutul ședinței.

„E importantă decizia. Chiar era o măsură așteptată. Am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și și ei susținut de adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală de la localitate la localitate”, a declarat premierul Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DECIZIE CNSU: Persoanele care au avut Covid nu trebuie să mai stea în carantină când intră în țară. Alte excepții

Publicat

Persoanele care au avut Covid și pot demonstra asta cu acte medicale sau prin verificarea în baza de date Corona-forms nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat, potrivit hotărârii CNSU de vineri, 4 decembrie 2020.

Este vorba despre noi prevederi referitoare la carantina pentru persoanele care sosesc în România din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, sunt exceptate de la carantină  persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

De asemenea, sunt exceptate de la carantină și persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Articolul 3 din Hotărârea CNSU:

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data
confirmării până la intrarea în țară”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit, vineri, în sistem online pentru a relaxa mai multe restricții începând din acest weekend.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât câștigă un parlamentar: Cea mai mică indemnizație este de 9 ori salariul minim brut. Alte beneficii pe care le primesc

Publicat

Puterea politică și indemnizația consistentă sunt principalele tentații pentru cei care doresc să ajungă în Parlament. Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților la Alegeri Parlamentare 2020 . Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei, iar la aceste sume se adaugă alte costuri suplimentare.

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

Citește și În ziua votului, NU va fi nevoie de declarație sau adeverință pentru deplasarea în afara locuinței, în localitățile carantinate

Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.

Citește și Vineri, ULTIMA ZI de campanie electorală. Lista candidaților din Alba care vor fi pe buletinele de vot la ”Parlamentare 2020”

Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.

Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Vezi și RECORDER: Cum au răspuns o parte dintre candidații din Alba la Parlament, la întrebări standard despre proiecte și cărți citite

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.

Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.

Diurna, chiria, transportul

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.

Citește și SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Ce pensii au parlamentarii

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:

 • condamnare penală
 • cerere scrisă
 • abrogarea actului normativ

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Adrian SIMION (USR PLUS): Nu pot ei fura, cât putem noi vota! Mergi la vot și decide-ți singur viitorul! (P)

Publicat

Dragi prieteni,

Ziua de 6 decembrie este ziua în care putem face o alegere care să ne influențeze viitorul. Putem alege să mergem la vot sau putem alege să nu mergem, privind pasivi cum România continuă să fie guvernată dezastruos.

Eu voi merge sigur la vot, pentru că așa am făcut mereu (chiar și atunci când mi-am anulat votul).

Știu că este o situație dificilă pentru toată lumea. Dar cred cu tărie că suntem cetățeni responsabili și, în pofida tuturor dificultăților din această perioadă, avem puterea să mergem mai departe și să depășim greutățile vremurilor pe care le trăim.

Vă îndemn cu toată prietenia să mergeți la vot. Și dați acest mesaj rudelor, prietenilor, cunoscuților voștri. Mergeți la vot și susțineți. Mergeți la vot și sancționați. Mergeți la vot și arătați că politicienii tradiționali, hoți și corupți, nu vă reprezintă. Orice opțiune ați avea, mergeți la vot! Este un drept constituțional pentru care în decembrie 1989, oameni ca noi au murit pe baricadele Revoluției. Este un drept fundamental pentru care, în 10 august, sute de mii de români au ieșit în stradă împotriva unui partid nedemocratic. Este un drept, dar și o obligație pentru toți cei care iubesc din tot sufletul România.

NU pot ei fura, cât putem noi vota! Dacă nu votăm, să nu cumva să avem impresia că politicienii tradiționali se vor opri din a-și vota pensii speciale sau din a ataca justiția și statul de drept. Vor continua să fure „noaptea ca hoții”, să susțină penali în funcții publice, sau să-și promoveze „pilele” în posturi bine plătite, chiar dacă nu au competențele și pregătirea necesară. Vor continua să își bată joc de noi prin servicii de sănătate de proastă calitate, sau își vor bate joc de viitorul copiilor noștri îngrădindu-le dreptul la educație de calitate, în școli bine dotate.

E timpul să schimbăm clasa politică tradițională și să trimitem în Parlamentul României oameni corecți, verticali, integri și buni profesioniști. Sper că în toată această perioadă, eu și colegii mei din USR PLUS v-am demonstrat că suntem o alternativă reală care poate asigura un viitor României.

Vă asigur că voi reprezenta cu demnitate și onoare locuitorii județului Alba în Senatul României. Voi munci cu seriozitate și profesionalism pentru legi corecte și echitabile pentru toți românii.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Adrian SIMION, SENATorul TUTUROR

Comandat de USR PLUS – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate