Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Doi tineri din Alba au ajuns după gratii, pentru că au încălcat restricțiile de control judiciar. Unul dintre ei este cercetat pentru tâlhărie

Publicat

arestat_catuse Doi tineri de 34 de ani, respectiv 30 de ani au ajuns în arest preventiv după ce au încălcat restricțiile de control judiciar dispuse de Curtea de Apel Alba Iulia. Cazul a fost dat ca exemplu de Poliția Română într-un raport privind activitatea birourilor şi compartimentelor de supravegheri judiciare în cadrul structurilor de investigaţii criminale, ce funcționează din 1 februarie 2014. Până la sfârșitul anului, la nivel național, au fost dispuse măsuri preventive faţă de peste 9.600 de persoane.

Exemplul de la IPJ Alba privește cazul unui bărbat de 34 de ani pentru care, alături de un tânăr de 30 de ani, instanța a dispus în martie măsura preventivă a controlului judiciar, în vederea efectuării supravegherii acestora.

Trei luni mai târziu, în 27 iunie 2014, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia au întocmit dosar penal pe numele bărbatului de 34 de ani, pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată, după ce, în ziua anterioară, ar fi agresat un bărbat de 36 de ani. Din verificări, a reieşit faptul că, în seara respectivă, cel bănuit, împreună cu bărbatul de 30 de ani, s-au deplasat la un local din Alba Iulia.

Astfel, cei doi au încălcat una dintre obligaţiile stabilite de Curtea de Apel Alba Iulia, respectiv aceea de a nu se deplasa în localuri de alimentaţie publică (restaurante, baruri, dicoteci, cluburi, casinouri).

În urma activităţior efectuate de poliţiştii din cadrul Biroului Supravegheri Judiciare – Serviciul de Investigaţii Criminale Alba, a fost înlocuită măsura controlui judiciar, dispusă de Curtea de Apel Alba Iulia, cu masura arestului preventiv, faţă de cei doi bărbaţi, de 34, respectiv de 30 de ani. La data de 9 iulie 2014, au fost emise mandate de arestare preventivă pe numele celor doi.

La nivel național, faţă de 8.006 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru 1.568 cea a arestului la domiciliu, iar faţă de 52 – cea a controlului judiciar pe cauţiune.

Anul trecut, la nivel naţional, au fost înregistrate 639 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În ultima săptămână (26 decembrie 2014 – 2 ianuarie 2015), la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 85 de persoane.

De asemenea, au fost înregistrate 8 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri. Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în 4 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în alte 2 cazuri, măsura controlului judiciar a fost revocată.

La data de 1 februarie 2014, a fost dezvoltată la nivelul Poliţiei Române o aplicaţie informatică pentru evidenţa persoanelor aflate sub control judiciar, control judiciar pe cauţiune şi arest la domiciliu.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul IGPR, DGPMB şi IPJ-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul acestor structuri.

De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora şi a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale.

sursa: politiaromana.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax