Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cercetată în stare de libertate: Doina Scutea, acuzată de complicitate la înşelăciune în dosarul vânzării Hotelului „Continental” Cluj

Publicat

Decanul Baroului de Avocaţi Alba, Doina Scutea, a fost reţinută, joi dimineaţă, de procurorii DNA. Aceasta a fost prezentată Curţii de Apel Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, joi după-amiază, sub acuzaţia de complicitate la înşelăciune legat de cazul unui antecontract de vânzare-cumpărare a Hotelului „Continental” din Cluj Napoca. Potrivit procurorilor, aceasta a participat la negocierile privind valorificarea imobilului, alături de omul de afaceri Dorel Tamaş, oferind informaţii incorecte firmei interesate să cumpere hotelul şi cauzând un prejudiciul de 2.000.000 de euro, valoarea avansului achitat.

UPDATE, Ora 00.20: Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au respins propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 29 de zile a decanului Baroului de Avocaţi Alba, Doina Scutea, acuzată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.  Aceasta va fi cercetată în continuare în stare de libertate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, instanţa „a dispus cu privire la inculpată măsura de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile şi i-a atras atenţia că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, se va institui faţă de aceasta măsura arestării preventive.”
Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şedinţa instanţei a început joi după-masa, la ora 18.50.

Este a doua oară când Doina Scutea a fost reţinută de oamenii legii, după ce procurorii au luat aceeaşi măsură împotriva sa, anul trecut, la începutul procesului „Corupţie la Finanţe”, în care este judecată pentru trafic de influenţă, alături de fostul director DGFP Alba, Anghel Bogin, foştii ofiţeri SIE – Claudiu Vulpe şi Radu Bogdan şi omul de afaceri Alexandru Duca. Procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Târgu Mureş, la solicitarea avocatei, de la Alba Iulia. În această cauză, Doina Scutea a fost arestată preventiv pentru o scurtă perioadă de timp, obţinând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizie prin care era cercetată în stare de libertate.

De această dată, reţinerea avocatei are legătură cu cazul omului de afaceri Dorel Tamaş, pe numele căruia este emis mandat internaţional de arestare preventivă. Reamintim că miliardarul albaiulian este acuzat de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, delapidare, în legătură cu activitatea firmei „Ardeleana”. Doina Scutea l-a reprezentat legal pe Dorel Tamaş, în mai multe rânduri.

Vă prezentăm comunicatul transmis de DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpata SCUTEA DOINA, decan al Baroului Alba, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 14 mai 2008, inculpatul Tamaş Dorel Cristian, în calitate de administrator al S.C. ARDELEANA S.A., şi o societate comercială din Cluj Napoca a încheiat un antecontract de vânzare – cumpărare cu privire la vânzarea Hotelului <Continental> din acelaşi oraş. Preţul tranzacţiei a fost stabilit la 10.000.000 euro, din care a fost achitată suma de 2.000.000 euro cu titlu de avans, diferenţa urmând a fi plătită la finalizarea vânzării. Cu această ocazie, Tamaş Dorel Cristian le-a ascuns viitorilor proprietari că, încă din anii 2001 şi 2003, faţă de imobilul ce făcea obiectul antecontractului au fost demarate proceduri de retrocedare în baza Legii nr. 10/2001 de către Colegiul Reformat Debreţin şi separat de către Eparhia Reformată din Ardeal.
În acest context, inculpata Scutea Doina a participat la negocierea contractului alături de Tamaş Dorel Cristian şi, în virtutea profesiei de avocat, le-a creat convingerea reprezentanţilor firmei ce se angajase să cumpere hotelul că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale.

Prejudiciul cauzat în această modalitate este de 2.000.000 euro, reprezentând suma achitată cu titlu de avans în baza antecontractului de vânzare – cumpărare.

Inculpatei Scutea Doina i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 26 mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pe o perioadă de 24 de ore, urmând ca în aceeaşi zi fie prezentată Curţii de Apel Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.

Facem precizarea că în acest dosar penal, Tamaş Dorel Cristian are calitatea de inculpat fiind cercetat pentru efectuarea unor operaţiuni comerciale ilegale în urma cărora a intrat în posesia unor sume considerabile de bani, pe care le-a folosit în interes personal sau pentru funcţionarea SC ARDELEANA SA. (detalii în comunicatul nr. 207/VIII/3 din data de 1 aprilie 2011, afişat pe site-ul www.pna.ro).
La data de 1 aprilie 2011, la solicitarea procurorilor anticorupţie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpatului Tamaş Dorel Cristian pe un termen de 30 de zile de la momentul prinderii inculpatului.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

[media id=344 width=320 height=240]

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax