Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dolari falși, descoperiți la Alba Iulia, confiscați după 26 de ani: Secret Service a facut analiza bancnotelor

Publicat

Două bancnote de 100 de dolari, false, au fost confiscate la mai bine de 25 de ani, de când au intrat în atenția autorităților. Recent, magistrații au admis cererea procurorilor de confiscare specială a bancnotelor, în două dosare diferite. 

În data de 11 aprilie 2023, motivările au devenit publice, iar în acestea este scris, ce s-a întâmplat în urmă cu 26 de ani și cum au ajuns doi bărbați din Alba, în posesia lor. 

Ambele bancnote au apărut pe piață în lunile iunie și iulie ale anulu 1997.

În primul caz, ”în data de 05.06.1997, la ghişeul BANCOREX-Sucursala Alba s-a prezentat numitul solicitând schimbarea în lei a unei bancnote din cupiura de 100 USD, cu seria B79678390A, constatându-se că aceasta este contrafăcută.

În momentul depistării falsului, deponentul a declarat că bancnota provine din împrumut, iar cu ocazia audierii acesta a declarat în faţa organelor de poliţie că în data de 04/05.06.1997, in jurul orelor 01:00-02:00, fiind de serviciu în cadrul S.C. ROMCAN S.R.L a fost solicitat de un coleg de-al său să se deplaseze în zona exterioară a staţiei de carburanţi, unde se aflau două persoane necunoscute de sex bărbătesc, ce păreau a fi cetăţeni străini, iar unul dintre acei indivizi i-a solicitat efectuarea unui schimb valutar ocazional, având ca obiect o bancnotă din cupiura de 100 USD cu seria B79678390A.

A declarat că a achiziţionat bancnota în cauză cu suma de 610.00 lei vechi.

Au fost înaintate spre verificare un nr. de 23 bancnote din cupiura de 100 USD printre care se afla şi bancnota în cauză, astfel urmare a adresei US Secret Service din 09.11.2011, se face referire cu privire la bancnotele verificate menţionându-se la poziţia 1, că aceasta este contrafăcută şi nu are putere circulatorie”, se arată în motivarea instanței,

În cel de al doilea caz, la ”data de 08.07.1997, la ghişeul B.C.R.-Sucursala Alba s-a prezentat numitul  solicitând schimbarea în lei a unei bancnote din cupiura de 100 USD, cu seria AG21562533A, constatându-se că aceasta este contrafăcută.

In momentul depistării falsului, deponentul a declarat că bancnota provine din Turcia iar cu ocazia audierii olografe acesta a declarat în fata organelor de poliţie în data de 07.07.1997, că s-a întâlnit cu o altă persoană, care i-a prezentat o bancnotă de 100 USD despre care acesta a afirmat că o are din Turcia, iar în momentul în care a încercat să facă un schimb valutar ocazional pe raza teritoriului Bulgariei i s-a comunicat că este falsă, astfel în data de 08.07.1997, cei doi s-au deplasat la BCRcu scopul de a verifica autenticitatea bancnotei, iar în momentul în care s-a verificat autenticitatea bancnotei, s-a constatat că este contrafăcută.

Au fost înaintate spre verificare un nr. de 23 bancnote din cupiura de 100 USD printre care se afla şi bancnota în cauză, astfel urmare a adresei US Secret Service se face referire cu privire la bancnotele verificate menţionându-se la poziţia 17, că aceasta este contrafăcută şi nu are putere circulatorie”, se arată în motivarea instanței.

Drept urmare, după 26 de ani de la descoperire, bancnotele au fost confiscate de către statul român.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax