Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Doliu în cultura română: Marea soprană de renume mondial, Mariana Nicolesco, s-a stins din viață

Publicat

Soprana de renume mondial Mariana Nicolesco, s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani. Ea era internată în spital.

”Această seară ne aduce într-un moment al despărțirii de o stea memorabilă a lumii lirice! Îndurerați, ne luăm rămas bun de la Primadonna Assoluta: Mariana Nicolesco.

Mariana Nicolesco lasă în urmă un univers pe care l-a îmbogățit nemărginit cu prezența sa în această lume” au transmis reprezentanții Operei Naționale din Cluj Napoca.

“S-a stins o viață de om, o voce inconfundabilă, un artist complet. Regina del Belcanto, marea soprană a României, Mariana Nicolesco, a decedat astăzi, la vârsta de 73 de ani.

Sunt profund îndurerat de această veste cumplită și sunt alături de familie și de toți cei dragi. Îi mulțumim Marianei Nicolesco pentru întreaga moștenire artistică, pentru tot ce a făcut pentru România în lume! Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis vineri ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Cine a fost Mariana Nicolesco

Mariana Nicolesco s-a născut la 28 noiembrie 1948, în comuna Găujani, judeţul Giurgiu. Personalitate aparte, a reușit să abordeze un repertoriu de la baroc la contemporan, datorită genialităţii despre care menţionau si articolele vremii.

Conform unei cercetări efectuate de prof. dr. Stephan Poen, Haricleea Darclée și Mariana Nicolesco au avut cele mai multe premiere absolute pe scena Teatrului La scala din Milano.

De fiecare dată când pronunțăm Festivalul și Concursul Haricleea Darclée, gândul ne duce la soprana Mariana Nicolesco, singurul mare artist liric din România care s-a ocupat de pepiniera viitorilor artiști lirici, după ce și-a încetat cariera internațională. Revenind în România, a creat la Brăila, în 1995, Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, Cursurile de Măiestrie artistică.

Datorită marii soprane, Manifestările Darclée s-au aflat sub Înaltul Patronaj UNESCO.

A fost Președinta Fundației Darclée și a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, la care au luat parte peste 3000 de tineri artiști din România și din străinătate.

Anul acesta a reușit să celebreze, la Brăila, cei 25 de ani dedicaţi manifestărilor Darclée.

Totodată, în 1993 a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române.

A primit Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce (2008) și este Comandor al Ordinului Steaua Solidarității Italiene (2004).

Guvernul Franței i-a acordat titlul de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor (2000).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax