Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Domeniul Schiabil Sureanu: Planuri pentru o nouă pârtie și finalizarea construcției unui hotel de cinci stele, în 2019


Publicat

isu

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, dintre care toate companiile private au în administrare 85 de kilometri de pârtii, din domeniul schiabil în timp ce autorităţile locale au pe până 77 de kilometri. În 2018, compania Ski Şurianu care administrează circa 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu, a fost clasată în top 10 administratori privați din România. 

Cei mai mari zece administratori privaţi de pârtii din ţară controlează 36,5  kilometri de pârtii în total, adică 22% din domeniul schiabil, afacerile lor totale fiind  de doar 27 de milioane de lei (sub 6 mil euro) anul trecut, aproape cât generează un singur hotel de patru stele din Sinaia (spre exemplu hotelul International), potrivit ZF.ro

Doar câţiva jucători au investit în 2018 în tunuri de zăpadă sau instalaţii pe cablu, în general investiţiile fiind  minime.

Cei mai mari zece administratori privaţi administrează pârtii în judeţele Alba (Ski Şurianu), Suceava (Telescaun Negreşti şi Alex Ela), Hunedoara (Comexim), Maramureş (Turist Şuior), Sibiu (Teleferic Cindrel), Cluj (Teleschi), Caraş Severin (Alpin Trans Semenic), Gorj (CTM Rânca) şi Harghita (firma Dezvoltare Urbană), arată datele de la Ministerul Turismului.

În total, toate companiile private au în administrare 85 de kilometri de pârtii, din domeniul schiabil în timp ce autorităţile locale au pe mână 77 de kilometri, artă calculele ZF.

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 162 de kilometri, potrivit datelor publice din baza Ministerului Turismului.

Faţă de acum doi ani, infrastructura de schi a crescut cu doar un kilometru de pârtie, investiţiile publice  fiind inexistente.

Tot domeniul schiabil din România este în continuare cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.

Printre operatorii ce au făcut investiţii în 2018 se numără compania Ski Şurianu, cel mai mare administrator de pârtii este, ce administrează circa 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu (judeţul Alba), care a început lucrările de construcţie pentru un hotel de cinci stele, cu o capacitate de 56 de camere, poziţionat la baza domeniului schiabil şi are în plan să construiască şi o nouă pârtie începând cu anul viitor, potrivit declaraţiilor făcute de oficialii companiei. 

Anul trecut, compania Ski Şurianu a avut afaceri de 1,6 milioane de lei şi un profit net de 140.000 de lei, porivit mfinante.ro. Acţionarii companiei Ski Surianu sunt Ada Mihuţ (37,4%), Doina Amalia Sabău (37,45), Ioan Popa (25%), după cum arată datele de la Registrul Comerţului.

În România, doar 55 de pârtii din ţară au o lungime de peste un kilometru, doar două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură sare de 4 kilometri lungime, arată ultimele date.

sursă zf.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Gabi

    vineri, 04.01.2019 at 07:44

    Bravo lor, investesc intr-o locatie in care se ajunge foarte greu, dna Udrea a plantat semne de circulatie, asfaltul la urmatorul centenar. Clasic!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT în Arieșeni: Două persoane rănite după ce au intrat cu automobilul într-un stâlp

Publicat

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier petrecut sâmbătă, în jurul orei 14.40, pe DN 75, pe raza localității Arieșeni. 

Potrivit IPJ Alba, automobilul în care se aflau cele două persoane a intrat în coliziune cu un stâlp.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii cu permis de ședere în Ungaria care vor să voteze în România, NU vor intra în carantină la reîntoarcerea în țara vecină

Publicat

Reîntoarcerea în Ungaria este posibilă fără nicio restricţie pentru cetăţenii români sau cei cu dublă cetăţenie care au permis de şedere permanentă în Ungaria și care vor să vină în România pentru a participa la alegerile locale de duminică, 27 septembrie, transmite agenția de presă maghiară MTI.

Informaţia a fost dată publicităţii vineri de Tamás Menczer, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior. Mesajul video al politicianului a fost publicat de UDMR pe Facebook.

Secretarul de stat a anunțat că nu vor fi supuse carantinei în Ungaria persoanele care participă la alegeri şi pot dovedi acest lucru cu vigneta “votat” care li se lipeşte în secţiile de votare pe cartea de identitate românească, potrivit MTI.

Alegătorii şi copiii lor minori se pot întoarce în Ungaria fără nicio restricţie, începând de duminică ora 8 dimineaţa până luni la ora 9 dimineaţa, folosind oricare dintre punctele de trecere a frontierei româno-ungare – a declarat secretarul de stat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum pot vota persoanele infectate cu COVID-19, sau cele aflate în izolare la domciliu. Acte necesare pentru urna mobilă

Publicat

stampila vot

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că actele medicale care trebuie să însoțească cererile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale din anul 2020 sunt următoarele:

Pentru persoanele cu diverse boli sau grade de invaliditate altele decât COVID-19, sunt necesare copii după documente medicale justificative (aceleași documente care au fost prezentate și la scrutinele anterioare);

În cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19, izolate la domiciliu sau într-o altă locație declarată, este necesară o copie după unul din următoarele documente:

biletul de externare din unitatea sanitară, care confirmă diagnosticul și indicația de izolare;

decizia de izolare emisă de Direcția de Sănătate Publică;

rezultatul pozitiv al testării COVID – 19 RT – PCR, efectuată în ultimele 14 zile.

Pentru persoanele aflate în carantină la domiciliu sau carantină instituționalizată, impusă atât pentru cetățenii care intră pe teritoriul României din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID -19, cât și pentru contacții persoanelor infectate, este necesară copia deciziei de carantină emisă de Direcția de Sănătate Publică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 700 de persoane din Alba, în carantină la domiciliu. Câte locuri libere mai sunt pentru carantină instituționalizată

Publicat

Peste 700 de persoane se află în carantină la domiciliu, în județul Alba. De asemenea, până sâmbătă 26 septembrie au ieșit din carantină de la domiciliu 2535 de persoane. 

Mai exact, în caratină la domiciliu se află 721 de persoane.

În carantină instituționalizată, la nivelul județului nu se află nicio persoană. În Alba la această oră există 80 de spații libere de carantinare instituționalizată

Reamintim că în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba au fost confirmate cu COVID-19, 45 de persoane.

CITEȘTE ȘI: ALBA: 45 cazuri confirmate în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost comunicate 1.552 infectări noi.

CITEȘTE ȘI: 1.552 cazuri COVID-19 confirmate în România, în ultimele 24 de ore

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate