Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Domeniul Schiabil Sureanu: Planuri pentru o nouă pârtie și finalizarea construcției unui hotel de cinci stele, în 2019

Publicat

isu

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, dintre care toate companiile private au în administrare 85 de kilometri de pârtii, din domeniul schiabil în timp ce autorităţile locale au pe până 77 de kilometri. În 2018, compania Ski Şurianu care administrează circa 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu, a fost clasată în top 10 administratori privați din România. 

Cei mai mari zece administratori privaţi de pârtii din ţară controlează 36,5  kilometri de pârtii în total, adică 22% din domeniul schiabil, afacerile lor totale fiind  de doar 27 de milioane de lei (sub 6 mil euro) anul trecut, aproape cât generează un singur hotel de patru stele din Sinaia (spre exemplu hotelul International), potrivit ZF.ro

Doar câţiva jucători au investit în 2018 în tunuri de zăpadă sau instalaţii pe cablu, în general investiţiile fiind  minime.

Cei mai mari zece administratori privaţi administrează pârtii în judeţele Alba (Ski Şurianu), Suceava (Telescaun Negreşti şi Alex Ela), Hunedoara (Comexim), Maramureş (Turist Şuior), Sibiu (Teleferic Cindrel), Cluj (Teleschi), Caraş Severin (Alpin Trans Semenic), Gorj (CTM Rânca) şi Harghita (firma Dezvoltare Urbană), arată datele de la Ministerul Turismului.

În total, toate companiile private au în administrare 85 de kilometri de pârtii, din domeniul schiabil în timp ce autorităţile locale au pe mână 77 de kilometri, artă calculele ZF.

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 162 de kilometri, potrivit datelor publice din baza Ministerului Turismului.

Faţă de acum doi ani, infrastructura de schi a crescut cu doar un kilometru de pârtie, investiţiile publice  fiind inexistente.

Tot domeniul schiabil din România este în continuare cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.

Printre operatorii ce au făcut investiţii în 2018 se numără compania Ski Şurianu, cel mai mare administrator de pârtii este, ce administrează circa 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu (judeţul Alba), care a început lucrările de construcţie pentru un hotel de cinci stele, cu o capacitate de 56 de camere, poziţionat la baza domeniului schiabil şi are în plan să construiască şi o nouă pârtie începând cu anul viitor, potrivit declaraţiilor făcute de oficialii companiei. 

Anul trecut, compania Ski Şurianu a avut afaceri de 1,6 milioane de lei şi un profit net de 140.000 de lei, porivit mfinante.ro. Acţionarii companiei Ski Surianu sunt Ada Mihuţ (37,4%), Doina Amalia Sabău (37,45), Ioan Popa (25%), după cum arată datele de la Registrul Comerţului.

În România, doar 55 de pârtii din ţară au o lungime de peste un kilometru, doar două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură sare de 4 kilometri lungime, arată ultimele date.

sursă zf.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gabi

    vineri, 04.01.2019 la 07:44

    Bravo lor, investesc intr-o locatie in care se ajunge foarte greu, dna Udrea a plantat semne de circulatie, asfaltul la urmatorul centenar. Clasic!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

SUBIECTELE de la proba Matematică – SIMULARE Bacalaureat 2019. Ce au avut de rezolvat elevii la testările de miercuri

Publicat

examen bacalaureat evaluare

Sesiunea de simulare a examenului de Bacalaureat 2019 a continuat miercuri cu testările la Matematică sau Istorie – proba obligatorie a profilului. Joi urmează simularea probei la alegere a profilului și specializării – doar pentru elevii clasei a XII-a, iar rezultatele vor fi cunoscute vineri, 29 martie. Notele vor putea fi trecute în catalog, pe […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Imagini rare cu atacul unui urs uriaș, surprinse acum două zile de camerele de supraveghere de la o stână

Publicat

urs

Urșii se trezesc primăvara, după hibernare, extrem de înfometați. În căutarea hranei, animalele sălbatice coboară mult mai mult decât ar face-o de obicei, în alte perioade ale anului. De multe ori se apropie chiar de zonele locuite și atacă animale domestice. Imaginile unui asemenea atac au fost postate pe facebook de un vânător din Mureș. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

LOCURI de MUNCĂ în străinătate: Posturi vacante în Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie. Oferta completă prin EURES

Publicat

Job, locuri de munca

AJOFM Alba a transmis oferta de locuri de muncă în străinătate, valabilă la data de 20 martie, prin reţeaua EURES. Sunt posturi disponibile în Belgia, Finlanda, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Slovacia, Spania, Suedia, Ungaria. Lista posturilor vacante: BELGIA Ocupaţie / Nr. posturi / Limbi străine / Termen valabilitate ofertă Şofer categoria C – […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Consiliul Judeţean Alba aprobă vineri repartizarea cotelor din impozitul pe venit şi TVA către primării

Publicat

sediul CJ, prefectura AB

Consilierii judeţeni din Alba sunt convocaţi vineri, 22 martie, de la ora 10.00, în şedinţă extraordinară. Vor avea de aprobat repartizarea pe localităţi a cotei din impozitul pe venit şi TVA. Proiectul ordinii de zi cuprinde: 1. Proiect de hotărâre pentru aprobarea repartizării pe unităţi administrativ – teritoriale din Județul Alba sumei corespunzătoare cotei de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate