Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Domeniul Schiabil Sureanu: Planuri pentru o nouă pârtie și finalizarea construcției unui hotel de cinci stele, în 2019

avatar

Publicat

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, dintre care toate companiile private au în administrare 85 de kilometri de pârtii, din domeniul schiabil în timp ce autorităţile locale au pe până 77 de kilometri. În 2018, compania Ski Şurianu care administrează circa 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu, a fost clasată în top 10 administratori privați din România. 

Cei mai mari zece administratori privaţi de pârtii din ţară controlează 36,5  kilometri de pârtii în total, adică 22% din domeniul schiabil, afacerile lor totale fiind  de doar 27 de milioane de lei (sub 6 mil euro) anul trecut, aproape cât generează un singur hotel de patru stele din Sinaia (spre exemplu hotelul International), potrivit ZF.ro

Doar câţiva jucători au investit în 2018 în tunuri de zăpadă sau instalaţii pe cablu, în general investiţiile fiind  minime.

Cei mai mari zece administratori privaţi administrează pârtii în judeţele Alba (Ski Şurianu), Suceava (Telescaun Negreşti şi Alex Ela), Hunedoara (Comexim), Maramureş (Turist Şuior), Sibiu (Teleferic Cindrel), Cluj (Teleschi), Caraş Severin (Alpin Trans Semenic), Gorj (CTM Rânca) şi Harghita (firma Dezvoltare Urbană), arată datele de la Ministerul Turismului.

În total, toate companiile private au în administrare 85 de kilometri de pârtii, din domeniul schiabil în timp ce autorităţile locale au pe mână 77 de kilometri, artă calculele ZF.

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 162 de kilometri, potrivit datelor publice din baza Ministerului Turismului.

Faţă de acum doi ani, infrastructura de schi a crescut cu doar un kilometru de pârtie, investiţiile publice  fiind inexistente.

Tot domeniul schiabil din România este în continuare cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.

Printre operatorii ce au făcut investiţii în 2018 se numără compania Ski Şurianu, cel mai mare administrator de pârtii este, ce administrează circa 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu (judeţul Alba), care a început lucrările de construcţie pentru un hotel de cinci stele, cu o capacitate de 56 de camere, poziţionat la baza domeniului schiabil şi are în plan să construiască şi o nouă pârtie începând cu anul viitor, potrivit declaraţiilor făcute de oficialii companiei. 

Anul trecut, compania Ski Şurianu a avut afaceri de 1,6 milioane de lei şi un profit net de 140.000 de lei, porivit mfinante.ro. Acţionarii companiei Ski Surianu sunt Ada Mihuţ (37,4%), Doina Amalia Sabău (37,45), Ioan Popa (25%), după cum arată datele de la Registrul Comerţului.

În România, doar 55 de pârtii din ţară au o lungime de peste un kilometru, doar două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură sare de 4 kilometri lungime, arată ultimele date.

sursă zf.ro

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. avatar

    Gabi

    vineri, 04.01.2019 la 07:44

    Bravo lor, investesc intr-o locatie in care se ajunge foarte greu, dna Udrea a plantat semne de circulatie, asfaltul la urmatorul centenar. Clasic!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

ACTUALITATE

Augustin Lazăr, replică pentru OUG anunțat de Tudorel Toader: ”Hotărârile judecătorești definitive au putere de lege”

avatar

Publicat

lazar

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că hotărârile judecătoreşti definitive au putere de lege, iar deciziile CCR se aplică pentru viitor. În aceste condiţii va fi foarte greu pentru ministerul Justiţiei să explice cum o ordonanţă de urgenţă poate schimba retroactiv decizii definitive ale instanţei. „Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pensiuni de vânzare în județul Alba, la început de an. Vezi cât costă și în ce zone se află

avatar

Publicat

Chiar dacă datele oficiale arată că în prima jumătate a anului 2018, s-au cazat în Alba peste 7.800 de turiști, începutul de 2019 vine la ”pachet” cu o serie de pensiuni scoase la vânzare, în diferite zone ale județului. Situate în Râmeț, Șugag, Săsciori, Cugir sau în alte localități din județ, afacerile ”la cheie” au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania şi la munte: Temperaturi maxime şi precipitaţii în următoarele două săptămâni

avatar

Publicat

smurd

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite prognoza de vreme pentru perioada 21 ianuarie – 3 februarie. În Transilvania, temperaturile vor varia de la maxime de zero grade Celsius la 8 grade Celsius şi sunt aşteptate în continuare ninsori şi lapoviţă. În Transilvania, regimul mediu de temperatură va avea, până spre sfârșitul lunii ianuarie, fluctuații de la […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

România, din nou în topul ruşinii. Loc fruntaş între ţările din Uniunea Europeană care au probleme cu gunoaiele

avatar

Publicat

România și Malta sunt țările europene cu cele mai slabe politici de mediu, fapt reflectat de cea mai slabă pondere a reciclării și de cea mai mare rată a poluării prin gropi de gunoi, arată un raport al Comisiei Europene.  România, Malta, Grecia și Ciprul sunt țările cu cele mai slabe rezultate în domeniul reciclării, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate