Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Domeniul Schiabil Sureanu: Planuri pentru o nouă pârtie și finalizarea construcției unui hotel de cinci stele, în 2019

Publicat

isu

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, dintre care toate companiile private au în administrare 85 de kilometri de pârtii, din domeniul schiabil în timp ce autorităţile locale au pe până 77 de kilometri. În 2018, compania Ski Şurianu care administrează circa 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu, a fost clasată în top 10 administratori privați din România. 

Cei mai mari zece administratori privaţi de pârtii din ţară controlează 36,5  kilometri de pârtii în total, adică 22% din domeniul schiabil, afacerile lor totale fiind  de doar 27 de milioane de lei (sub 6 mil euro) anul trecut, aproape cât generează un singur hotel de patru stele din Sinaia (spre exemplu hotelul International), potrivit ZF.ro

Doar câţiva jucători au investit în 2018 în tunuri de zăpadă sau instalaţii pe cablu, în general investiţiile fiind  minime.

Cei mai mari zece administratori privaţi administrează pârtii în judeţele Alba (Ski Şurianu), Suceava (Telescaun Negreşti şi Alex Ela), Hunedoara (Comexim), Maramureş (Turist Şuior), Sibiu (Teleferic Cindrel), Cluj (Teleschi), Caraş Severin (Alpin Trans Semenic), Gorj (CTM Rânca) şi Harghita (firma Dezvoltare Urbană), arată datele de la Ministerul Turismului.

În total, toate companiile private au în administrare 85 de kilometri de pârtii, din domeniul schiabil în timp ce autorităţile locale au pe mână 77 de kilometri, artă calculele ZF.

Domeniul schiabil din România numără 187 de pârtii omologate, cu o lungime totală de 162 de kilometri, potrivit datelor publice din baza Ministerului Turismului.

Faţă de acum doi ani, infrastructura de schi a crescut cu doar un kilometru de pârtie, investiţiile publice  fiind inexistente.

Tot domeniul schiabil din România este în continuare cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa.

Printre operatorii ce au făcut investiţii în 2018 se numără compania Ski Şurianu, cel mai mare administrator de pârtii este, ce administrează circa 11 kilometri de pârtii în Munţii Sebeşului şi Munţii Şureanu (judeţul Alba), care a început lucrările de construcţie pentru un hotel de cinci stele, cu o capacitate de 56 de camere, poziţionat la baza domeniului schiabil şi are în plan să construiască şi o nouă pârtie începând cu anul viitor, potrivit declaraţiilor făcute de oficialii companiei. 

Anul trecut, compania Ski Şurianu a avut afaceri de 1,6 milioane de lei şi un profit net de 140.000 de lei, porivit mfinante.ro. Acţionarii companiei Ski Surianu sunt Ada Mihuţ (37,4%), Doina Amalia Sabău (37,45), Ioan Popa (25%), după cum arată datele de la Registrul Comerţului.

În România, doar 55 de pârtii din ţară au o lungime de peste un kilometru, doar două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură sare de 4 kilometri lungime, arată ultimele date.

sursă zf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gabi

    vineri, 04.01.2019 at 07:44

    Bravo lor, investesc intr-o locatie in care se ajunge foarte greu, dna Udrea a plantat semne de circulatie, asfaltul la urmatorul centenar. Clasic!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax