Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Donald Tusk a dezvăluit o discuție cu Klaus Iohannis, despre șefia Consiliului European. De ce a refuzat-o președintele român

Publicat

În 2019, anul în care expira mandatul lui Donald Tusk la șefia Consiliului European, Klaus Iohannis a fost în cărți să îi succeadă polonezului. Informația a fost făcută publică chiar de către Tusk, miercuri, la București, cu ocazia primirii de către Iohannis a premiului european, „Coudenhove-Kalergi”.

În discursul său, marcat de elogii la adresa președintelui român, Tusk a povestit un episod, nefăcut public până acum, care avusese loc la Sibiu, în timpul Summitului UE.

  • „Stăm de vorbă cu preşedintele Iohannis. Conversaţia are loc în urmă cu aproape un an şi se referea la cine ar trebui să preia conducerea instituţiilor europene. Discuţia este sinceră şi discretă, nu mai este nimeni în birou în afară de noi doi. Îi spun cu convingere că eu cred că ar fi un preşedinte al Consiliului European extraordinar”, a povestit Donald Tusk, miercuri, la Palatul Cotroceni.

Fostul șef al Consiliului European a continuat relatarea cu răspunsul primit de la liderul român:

  • „Klaus îmi zâmbeşte cordial, îmi mulţumeşte pentru propunere şi după ceva timp îmi spune: «Donald, încă mai am lucruri de făcut în România, aşa că te rog să nu iei o candidatura a mea în consideraţie. Mai ţii minte când ţi-am arătat fotografia protestelor din Bucureşti şi alte oraşe? Mii de români tineri cred în ceea ce cred şi eu: că politica nu trebuie să fie murdară şi că oamenii în poziţii de putere pot fi sinceri, că legea trebuie să însemne lege şi că Europa nu este doar un concept geografic, ci, dincolo de toate, unul al valorile. Nu îi voi abandona»”.

La decernarea premiului „Coudenhove-Kalergi”, Donald Tusk a vorbit în termeni elogioși despre Iohannis.

Primele informații despre scenariul înlocuirii lui Donald Tusk cu Klaus Iohannis la președinția Consiliului European au început să circule, pe surse, la începutul lui 2018, iar în vara lui 2019 Iohannis a anunțat că vrea al doilea mandat de președinte al României.

Sursă: Universul.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax