Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Donatorii vor primi pe telefon mesaje în situații de urgență, când este nevoie de sânge. Proiect de lege, adoptat de Senat

donare sange

Publicat

Donatorii de sânge vor primi, pe telefon, mesaje de mulțumire pentru gest sau de solicitare în situații de urgență sau la demararea unor campanii de donare de sânge, potrivit unui proiect de lege adoptat marți de Senat. Inițiativa legislativă nu este susținută de Ministerul Sănătății. Proiectul de lege merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, a fost adoptată de senatori cu 73 de voturi „pentru”, în unanimitate. Ministerul Sănătații nu susține inițiativa legislativă, anunță Mediafax.

„Donartorii de sânge primesc, la fiecare donare, un mesaj de mulțumire cu următorul text; Vă mulțumim că ați donat sânge în data de…Fiecare picătură de sânge contează”, prevede proiectul de lege.

Donatorii vor fi anunțați, de asemenea, și în momentul în care sângele acestora a fost folosit: „În momentul în care s-a utilizat sângele recoltat, donatorii de sânge primesc un mesaj cu următorul text: Vă mulțumim! un pacient a beneficiat de sângele donat de Dumneavoastră. Vă invităm să rămâneți un donator constat de sânge!”, prevede inițiativa legislativă adoptată de Senat.

Donatorii de sânge vor primi mesaje de solicitare în situații de urgență. „Donatorii de sânge primesc un mesaj de solicitare în situații de urgență sau la demararea unor campanii de donare de sânge. Mesajul poate cuprinde nevoia curentă de sânge, tipul și cantitatea necesară în cazurile de urgență”, se arată în propunerea legislativă.

Cheltuielile prevăzute pentru trimiterea mesajelor telefonice vor fi suportate de Ministerul Sănătății, potrivit proiectului legislativ. „Ținând cont că în țara noastră numărul donatorilor de sânfe este la jumătatea celui necesar și faptul că numărul donatorilor constanți nu depășește 10.000 de persoane la nivel național, promovarea donării de sânge prin campanii și prin apărținători poate aduce suplimentar un număr semnificativ de 20.000 de donatori ocazionali ai cărăr fidelizare- transformarea lor în donatori constanți-, întâmpină dificultăți. Într-o lume în care toți beneficiem de pe urma tehnologiei propunerea legislativă dorește să atragă atenția asupra importanței acestui gest și să stimuleze salvarea de vieți prin donarea de sânge printr-un simplu serviciu de mesagerie”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax