Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Dorin Uritescu, doctor în filologie, este propus pentru titlul de cetățean al onoare al municipiului Alba Iulia. Cariera

Publicat

Profesor doctor Dorin Uritescu este propus pentru acordarea titlului de ”Cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia”. Proiectul va fi supus votului consilierilor locali, în ședința din 25 iulie.

”Dorin Uritescu este unul dintre cei mai reputați lingviști din România, nominalizat în Micul Dicționar Enciclopedic al personalităților culturii române.

Contribuția sa ca lingvist abordează teme noi de cercetare, propune concepte și categorizări noi în filologia românească, ortografie, frazeologie, stilistică și critica literară”, se arată în proiect.

Solicitarea a venit din partea Direcției Județene pentru Cultură Mureș.

Dorin Uritescu, doctor în filologie

Potrivit sursei citate, Uritescu este, din 2005, doctor în filologie cu distincția Magna cum laude, al Universității București. Activitatea în domeniul limbii române a început încă de la absolvirea facultății.

Este primul teoretician al figurilor de stil: arhaismul ortografic, echivocul ortografic. Este primul cercetător în domeniu care abordează temele noi: importanţa epistemologică a ortografiei, valoarea ei stilistică.

Este analist al inovărilor lexicale și are contribuții importante în domeniul cultivării limbii române.

foto: Facebook - Dorin N. Uritescu

foto: Facebook – Dorin N. Uritescu

Este unul dintre cercetătorii limbajului jurnalistic, premiat cu Premiul „Pamfil Șeicaru” al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru aceasta.

Legătura cu Alba Iulia

Născut în județul Alba, la Vinerea, a păstrat mereu legătura cu județul Alba, de la anii tinereții petrecuți la Alba Iulia, la promovarea acestuia în toate acțiunile sale culturale.

Dorin Uritescu a ales municipiul Alba Iulia pentru lansarea ultimului său volum de cercetare a limbajului „Ion Creangă, magician al cuvântului”, în toamna anului 2023.

A fost membru al Societății de de Științe Filologice din România (1986-2021).

A fost vicepreședinte al Societății Naționale ”Lupta pentru Pace”, 1995-2018.

Premii și distincții

A primit Marele Premiu Național pentru Pamflet în 2021, pentru volumul „Mato-Gosso” social și politic postrevoluționar.

A fost distins cu Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa I, pentru rezultate de excepție în modernizarea Învățământului Românesc acordată de Ministerul Educației și Culturii în 2006.

A primit Premiul „Vladimir Streinul” pentru stilistică, din partea Societății Scriitorilor „Târgovișteni” pentru volumul Noutăți stilistice.

De asemenea, a mai fost distins cu premiile:

  • „Grigore Alexandrescu pentru poezie” – din partea SST, pentru volumul „Pe Rio Costa”
  • „Alexandru George pentru critică literară”, din partea SST, pentru volumul ”Pentru o lectură adevărată și o percepere corectă a temei”
  • „Alexandru Vlahuță pentru proză scurtă”- din partea SST, pentru volumul ”Firimituri literare”
  • premiul de excelență al Primăriei Sectorului 2, București, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea Învățământului Românesc, în anul 2006
  • „Placheta de Onoare a Primăriei Sectorului 2”, București, pentru dăruirea și energia depuse la dezvoltarea și îmbunătățirea Învățământului Românesc în anul 2011.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate