Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DOSAR PENAL la ROMATSA. Cercetări pentru abuz în serviciu în legătură cu angajări din ultimii trei ani

Publicat

Procurorii Parchetului General informează că au fost demarate cercetări în legătură cu o serie de angajări efectuate la ROMATSA, în perioada anilor 2011-2013. A început urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

“În urma sesizării transmise de Corpul de Control al primului ministru, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu o serie de angajări efectuate la ROMATSA, în perioada anilor 2011, 2012, 2013”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ.

Procurorii au dispus, joi, 10 aprilie, începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

În interesul soluţionării cauzei, în perioada următoare vor fi efectuate audieri şi vor fi solicitate relaţii şi înscrisuri.

Începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, mai transmit procurorii.

Reamintim că într-un raport al Corpului de Control al Guvernului s-a constatat angajarea la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), cu încălcarea prevederilor legale, a unor colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari, fapt pentru care Executivul a decis să sesizeze Parchetul.

Printre angajați au fost identificate și soția și fiica liberalului albaiulian Tiberiu Bărbulețiu, care, potrivit unor documente, nici nu au intrat în sediul instituției în ziua examenului pentru ocuparea postului.

În 2011, la ROMATSA au fost angajați doi consilieri ai premierului de atunci, Emil Boc, dintre care unul a fost şoferul acestuia la PDL, cu avizul secretarului general al Ministerului Transporturilor Gheorghe Dobre, deşi competenţa de angajare revenea directorului regiei, transmite Guvernul. Cei doi, Darius Pintilie şi Marius Buzea, au fost angajaţi ca inspectori şi experţi în servicii de trafic aerian, pe funcții de inginer/inspector de specialitate/referent de specialitate/expert în servicii de trafic aerian.

Guvernul arată că în actele ROMATSA se afirmă că cei doi ar fi fost angajaţi în urma unui examen scris deşi din evidenţe rezultă că aceştia nu au intrat în sediul regiei în ziua examenului, ei intrând pentru prima dată în clădirea ROMATSA abia la circa un an şi două luni mai târziu de la data la care ar fi avut loc examinarea.

Pe alte posturi de la ROMATSA au fost angajate soţia şi fiica secretarului general din Ministerul Transporturilor, Tiberiu Bărbuleţiu, deşi din acte rezultă că cele două nu au intrat în sediul Romatsa la data examinării, iar soţia nici nu a lucrat efectiv la regie deşi a fost remunerată cu 289.787 lei, ea fiind, de fapt, detaşată la cabinetul secretarului general adjunct din Ministerul Transporturilor.

ROMATSA a avut, în perioada 2010-2013, cheltuieli cu salarii în sumă totală de 1,7 miliarde lei, cel mai mare venit brut anual ridicându-se la 698.934 lei, iar cel mai mic venit brut anual fiind de 20.809 lei, la salariul de bază adăugându-se prime de fidelitate, de vacanţă, de Paşti, de Crăciun, adaos lunar pentru “întărirea rezistenţei organismului”.

Guvernul mai arăta că la ROMATSA a fost angajată şi Cristina Palloş, director de cabinet al ministrului Transporturilor din acea perioadă, Radu Berceanu, numită membru în CA prin ordin al ministrului. În 2009, Aleodor Frâncu, atunci director general adjunct la ROMATSA, a cerut suplimentarea cu un post a funcţiei de Expert I, post pe care a fost angajată Cristina Palloş direct de către ministru, cu un salariu brut lunar de 14.963 lei şi spor de vechime 20%, majorat ulterior la 17.489 lei şi spor de vechime 25% şi la 19.051 lei. Insprectorii punctează că, deşi a fost angajată cu normă întreagă la ROMATSA, Cristina Palloş a continuat să lucreze ca director de cabinet la ministrul Transporturilor, cu jumătate de normă.

Citește și Scandal la ROMATSA: Angajări ilegale cu salarii uriașe. Printre „norocoși”, soția și fiica liberalului albaiulian Tiberiu Bărbulețiu

Citeşte şi Dosarul accidentului aviatic din Apuseni: ROMATSA a trimis Parchetului transcrierea convorbirilor purtate de personalul instituţiei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax