Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dosar penal pentru polițistul care a contaminat 6 oameni și a băgat în carantină un spital întreg. Ce pedeapsă riscă

Publicat

transport roman coronavirus

Procurorii au deschis dosar penal pe numele polițistului pensionar bolnav de COVID-19 de la care au contractat boala șase persoane, între care și un medic. Bărbatul era internat la Spitalul Gerota din București din 5 martie și a ascuns faptul că se întorsese din Israel.

Potrivit Grupului de comunicare strategică, pe numele bărbatului de 60 de ani a fost deschis un dosar penal, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Sector 2, pentru infracțiunea de „zădărnicirea combaterii bolilor”, prevăzută de articolul 352 din Codul Penal.

Articolul 352 prevede:

  • 1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
  • (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.

Cine este bărbatul

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus, miercuri, că noile cazuri înregistrate în ultimele două zile în București au apărut la persoane care au intrat în contact cu pacientul venit din Israel. „Nu venea dintr-o zonă intens afectată, deci venea din Israel, nu s-a putut identifica ca fiind suspect. Cazurile noi de ieri (marți-n.r.) și cel de astăzi (miercuri-n.r.), avem vreo șase persoane care au fost infectate de acest pacient, de cazul index venit din Israel. Asta arată că boala se transmite ușor, contactul apropiat favorizează transmiterea infecției. Din fericire, cazurile de la noi au fost cel mult forme medii, care nu au pus în pericol viața persoanelor infectate”, a declarat Rafila, la Digi24.

Alexandru Rafila crede că numărul persoanelor depistate pozitiv din rândul celor care au intrat în contact cu bărbartul ar putea crește.

„Putem să ne așteptăm să mai avem persoane pozitive în rândul celor care au fost contacți ai persoanelor infectate, dar ăsta nu e un lucru rău, înseamnă că știm de la cine au luat infecția și putem să luăm măsuri care să prevină răspândirea infecției”, a adăugat Rafila.

Bărbatul fusese internat din 5 martie la Spitalul Gerota. El a ascuns autorităților că fusese plecat în Israel, de unde s-a întors în 26 februarie. La momentul internării, el declarase pe propria răspundere că nu a călătorit în afara ţării în ultimele două luni. După confirmarea diagnosticului în cazul său, Spitalul Gerota a intrat în carantină.

Bărbatul este pensionar al MAI din 2015, a fost șef la două poliții de sector și apoi director al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Acum, el lucrează la ADP sector 4. Șeful ADP Sector 4, Marian Goleac, a confirmat pentru Libertatea că bărbatul a intrat în contact cu cei 120 de angajați ai direcției și, mai mult, a împărțit mărțișoare.

În urma anchetei epidemiologice, s-a constatat că acesta a împărțit mărțișoare în 2 martie la Amenajarea Domeniului Public sector 4. În prezent, sediul ADP Sector 4 este închis, după ce bărbatul ar fi intrat în contact cu peste 120 de persoane.

El s-ar fi simțit rău și a mers la spital în 3 martie, a doua s-a întors la serviciu, iar în 5 martie a mers din nou la spital și a fost internat. În 9 martie s-a confirmat că are coronavirus.

Printre persoanele infectate de fostul polițist se află un copil de 3 ani (nepotul său) și o femeie de 30 de ani însărcinată (nora sa), care lucrează la Primăria Capitalei. O a treia persoană infectată de către fostul polițist este o femeie medic gastroenterolog la Spitalul Gerota. Acest caz de coronavirus a fost confirmat miercuri.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax