Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosare penale întocmite de oamenii legii pe numele mai multor persoane din Alba, acuzate de distrugere prin incendiere

Publicat

După ce arderile de vegetaţie uscată lăsate nesupravegheate au distrus hectare întregi de teren, bunuri de zeci de mii de euro şi au dus chiar şi la pierderi de vieţi omeneşti, a venit timpul ca locuitorii responsabili de aceste incidente să fie traşi la răspundere. Doar la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii din Alba au întocmit mai multe dosare penale pentru distrugere prin incendiere.

Sâmbătă, 17 martie, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală nr. 2 Vinţu de Jos au întocmit actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere din culpă faţă de B.I., un bărbat în vârstă de 87 de ani, din localitatea Valea Goblii, comuna Vinţu de Jos.

În jurul orei 12.30, acesta a dat foc resturilor vegetale din grădina sa, pe care le-a lăsat nesupravegheate, incendiul extinzându-se la fânaţul si liziera din apropiere, fiind afectată o suprafaţă de cca. 1,5 ha. La fata locului s-a deplasat o echipă formată din reprezentanţii Primăriei Vinţu de Jos, grupului de pompieri voluntari, precum şi pompieri din cadrul ISU Sebeş, care au localizat şi stins incendiul. În încercarea sa de a stinge incendiul, B.I. a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 la nivelul braţelor superioare şi la nivelul feţei, fiind transportat la spitalul municipal din Sebeş, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Tot sâmbătă, la ora 16.30, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală nr. 2 Vinţu de Jos au fost sesizaţi prin SNUAU 112 de cu privire la faptul că, la o locuinţă de comuna Vinţu de Jos, s-a produs un incendiu. Pentru stingerea incendiului a intervenit un echipaj din cadrul detaşamentului de Pompieri Sebeş, care a reuşit să localizeze şi să stingă incendiul, care a distrus un şopru din lemn, în valoare de 1.500 de lei. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti, a rezultat că incendiul a fost provocat de S.L., o femeie în vârstă de 63 de ani, care a efectuat lucrări de curăţare a unui teren, a aprins resturile adunate lângă gardul vecinei sale, de unde incendiul s-a extins la şoprul de lemne. Faţă de S.L., sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere din culpă.

În aceeaşi zi, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos i-au identificat pe principalii suspecţi de comiterea unei infracţiuni de distrugere prin incendiere produsă vineri, 16 martie. Din primele cercetări efectuate de poliţişti, a rezultat că doi minori, ambii de 13 ani, din comuna Ciugud, în jurul orelor 15.30, s-au jucat cu chibriturile, la periferia localităţii Hăpria, unde au provocat un incendiu de vegetaţie uscată, care s-a extins pe o suprafaţă de circa 10 hectare de păşune, precum şi la o suprafaţă de 2 hectare de pădure de pin. Cercetările sunt continuate.

Sâmbătă, 17 martie, în jurul orei 13.50, poliţiştii din cadrul Secţiei 11 Poliţie Rurală Baia de Arieş s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în comuna Lupşa, pe un teren fânaţ, a izbucnit un incendiu. Agenţii de poliţie au reuşit să mobilizeze un număr de 10 persoane care, în jurul orei 16.30, au lichidat în totalitate incendiul. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat că, în jurul orelor 13.30, o femeie în vârstă de 66 de ani, din comuna Lupşa, a dat foc pajiştei de pe terenul său, cu scopul de a-l curăţa insă focul a scăpat de sub control şi s-a extins şi la terenurile învecinate, fiind afectată o suprafaţă de 1,5 ha fânaţ, în incendiu arzând şi două clăi de fân, în valoare de 500 de lei. Faţă de R.S.E., cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere din culpă.

În doar două zile, pompierii militari de la Detaşamentele Alba Iulia şi Aiud, Pichetul Cîmpeni şi Gărzile Blaj şi Sebeş, au intervenit în judeţul Alba, pentru stingerea a 24 arderi necontrolate de vegetaţie uscată.

Detaşamentul Alba Iulia a intervenit în municipiul Alba Iulia pe şoseaua de centură, în zona Poligonului, în localitatea Oarda de Sus, în localitatea Hăpria, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ciugud, în comuna Meteş şi în zona Schit.

Detaşamentul Aiud a intervenit în municipiu în zona valea Lupului, pe DN 1 pe raza comunei Miraslău, pe DN1 pe raza comunei Unirea şi în comuna Geoagiu de Sus, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Stremţ.

Pichetul Cîmpeni a intervenit în comuna Valea Lupşii.

Garda Sebeş a intervenit în municipiu şi în comuna Vinţu de Jos în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţa Vinţu de Jos.

Garda Blaj a intervenit în municipiul Blaj, în zona Veza, în zona Cărbunari, pe strada Petru Groza şi în localitatea Tiur.

În total, au ars aproximativ 124 hectare de vegetaţie uscată.

Cauza probabilă a acestor arderi necontrolate de vegetaţie uscată o constituie focul lăsat nesupravegheat.

În sprijinul pompierilor militari în lupta cu arderile necontrolate, au intervenit şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Sebeş, Unirea, Cugir, Ighiu, Şibot, Pianu de Sus, Baia de Arieş, Şugag, Ocna Mureş, Mihalţ şi Sălciua.

În total au ars aproximativ 127,5 ha de vegetaţie uscată.

2. Detaşamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervină duminică dimineaţa, la ora 6. 30, în localitatea Bucerdea Vinoasă, comuna Ighiu pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (şură), proprietatea lui C.I. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de stins incendii, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ighiu. Ca urmare a incendiului au ars acoperişul şurii şi a grajdului confecţionat din lemn şi învelitoare din ţiglă pe o suprafaţă de circa 100 mp, 800 kg fân, 300 kg porumb, 200 kg grâu. Pagubele produse se ridică la circa 30.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 400.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la un cablu electric deteriorat.

3. Detaşamentul de pompieri Aiud a fost solicitat să intervină duminică, la ora 12.06, în comuna Cisteiu de Mureş, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un adăpost de animale, proprietatea lui R.G. Pompierii militari au intervenit cu o autospecială de stins incendii, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ocna Mureş. Din cauza unei arderi necontrolate de vegetaţie uscată, focul scăpat de sub control, s-a extins la adăpostul de animale aflat în imediata apropiere, generând incendiul Ca urmare a incendiului au ars adăpostul de animale pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp. Pagubele produse se ridică la circa 1.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 25.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

4. Pichetul de pompieri Cîmpeni a fost solicitat să intervină duminică seara, la ora 21.50, în localitatea Valea Lupşii pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, proprietatea lui L.M. Pompierii militari au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Ca urmare a incendiului au ars bunurile aflate în cameră, pat, elemente de mobilier, grinzile şi riglele de susţinere ale acoperişului.  Pagubele produse se ridică la circa 3.000 lei, iar bunurile salvate au fost estimate la 80.000 lei. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la o priză.

ISU reaminteşte populaţiei faptul că se interzice igienizarea terenurilor prin incendiere, împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri:

  • amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;
  • sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A;
  • amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei  persoanelor juridice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax