Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum poți avea acces la dosarul tău electronic de sănătate. Sistemul a devenit funcțional, dar dosarele nu sunt întocmite

Publicat

Dosarul electronic de sănătate a devenit funcțional. Implementarea lui a fost blocată până acum, în mod oficial din cauza unor vulnerabilități în sistemul informatic.

DES va conține toate informațiile relevante despre starea de sănătate a pacientului, însă este necesar să fie constituit de un medic. În prezent, aceste nu sunt disponibile, pentru că nu există dosarele în format electronic. 

Cum se constituie dosarul unui pacient

Dosarul de sănătate pentru un pacient se constituie la prima trimitere a unui document medical de către un medic în sistemul DES.

Practic, la transmiterea unui prim document medical, se verifică dacă pentru CNP-ul acelui pacient există deja generat un dosar de sănătate.

Dacă nu există, se vor interoga bazele de date SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) și SIPE (Sistemul Informatic Prescripția Electronică) pentru CNP-ul respectiv, se vor extrage date istorice iar datele din dosar vor fi consolidate pe baza acestor informații și a celor cuprinse în documentul medical transmis de medic.

Interogarea pentru date istorice se produce numai la crearea dosarului, urmând ca acesta să fie apoi alimentat cu date prin transmiterea de documente medicale.

Dosarul de sănătate se constituie și atunci când pacientul solicită matricea de securitate (pentru acces) de la medic iar medicul o generează, o imprimă și o înmânează pacientului.

Ce date conține

Odată cu implementarea Dosarului Electronic de Sanatate, toate datele medicale, începând de la consultații, trimiteri, analize, rețete, foi de observații, dar și antecedente și istoric evenimente, vor fi colectate permanent în siguranță.

Urmând procedurile de autentificare, puteți consulta oricând dosarul medical, de oriunde aveți acces la Internet.

Medicul va avea acces la informațiile dumneavoastră doar dacă îi oferiți acest drept sau poate consulta dosarul medical doar în prezența dumneavoastră.

Puteți urmări evoluția unei probleme medicale de la stadiul de boală până la stadiul de vindecare. Puteți vedea oricând consultațiile, medicația și indicațiile de tratament recomndate de medici, sau puteți pune aceste informații la dispoziția medicului personal, pentru o clarificare a unei probleme medicale recente.

În noua versiune a dosarului electronic, pacienții pot cere ștergerea/anonimizarea datelor medicale cuprinse în propriul dosar.

Medicii pot accesa istoricul medical al dosarului dumneavoastră doar dacă le oferiți acest drept. Rețineți însă că fără informații complete, recomandările medicilor s-ar putea să nu fie cele mai bune.

Pacientul se poate conecta la portal, AICI.

Concret, introduceți CNP-ul pe acest portal la „autentificare cu cod asigurat sau CNP”. În pagina nou-deschisă, veţi introduce codul de trei caractere de pe poziția cerută de portal din matricea de securitate, precum și parola aleasă la momentul înregistrării contului.

Veti putea acorda medicilor acces la dosarul dumneavoastră de sănătate și veti ști cine l-a accesat

Sunteți singura persoană care deține controlul total al Dosarului Electronic de Sănătate prin vizualizarea tuturor accesărilor dar și a actualizărilor făcute de medici. Astfel, orice modificare apărută în orice secțiune este însoțită de data, ora și parafa doctorului care a operat modificări în sistem.

Un medic care nu are acces implicit la dosarul dumneavoastră, poate consulta doar sumarul și informațiile pentru situațiile de urgență. Pentru a consulta întreg dosarul, este necesară prezența și acceptul dumneavoastră.

Puteți acorda acces la întregul dosarul medical unui medic anume, prin introducerea codului parafei medicului. Acel medic va putea astfel accesa dosarul chiar dacă nu este prezent. Se poate reveni oricând la setările inițiale și pacientul poate retrage acest drept de acces.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax