Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul finanţărilor de la FC Unirea: Tribunalul Alba a dat termen pentru împăcarea părţilor. Inculpaţii pot scăpa de răspunderea penală

tribunal

Publicat

În dosarul finanţărilor publice de la FC Unirea, aflat pe rolul Tribunalului Alba, instanţa a dat un nou termen pentru împăcarea părţilor. Cu alte cuvinte, inculpaţii pot scăpa de acuzaţiile de înşelăciune cu bani publici pentru clubul de fotbal şi implicit de dosarul penal.

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2012. Inculpaţi sunt viceprimarul Paul Voicu, preşedintele clubului FC Unirea Alba Iulia, Marian Sarmeş, vicepreşedinţii Mihai Bărdaş (fost consilier local), respectiv Oliviu Feneşan şi fostul preşedinte executiv al clubului Nicolae Lupu. Acuzaţia principală adusă acestora este aceea de înşelăciune.

Potrivit noului cod penal, dacă se aplică împăcarea părţilor se înlătură răspunderea penală. Ultimul termen stabilit de Tribunalul Alba a avut loc în 24 martie, iar solutia pe scurt a fost amânarea cauzei până în 7 aprilie 2014 în vederea administrării probelor propuse în apărare de inculpaţi.

Cei cinci sunt acuzaţi că au folosit în mod ilegal sumele de bani alocate pentru finanţarea clubului de Consiliul Local Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba în perioada 2005 – 2011. În total ar fi vorba de aproximativ 11 milioane de lei: 8 milioane de lei de la Consiliul local şi 3 milioane de lei de la Consiliul Judeţean.

Consiliul Local Alba Iulia nu s-a constituit parte civilă în dosarul procurorilor. La iniţiativa fostului consilier Horea Bărdaş, Consiliul local a luat această decizie în 31 mai 2012 pe baza unei expertize realizată la solicitarea Primăriei. Consiliul Judeţean Alba a decis să se constituie parte civilă, dar nu a indicat o sumă, lăsând la aprecierea instanţei de judecată să decidă dacă există sau nu un prejuduciu.

Dosarul a rezultat în urma unui control efectuat de Garda Financiară Sibiu la clubul de fotbal FC Unirea Alba Iulia, la începutul anului 2011, în dosarul în care au fost trimişi în judecată cinci funcţionari de la DGFP Alba.

Dacă părţile implicate ajung la o înţelegere, respectiv persoana vătămată (CL Alba Iulia) sau reprezentantul acesteia şi făptuitor se pune conflictului determinat de săvârşirea infracţiunii şi se renunţă la realizarea procesului penal.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

“În perioada 2005-2010, inculpații Lupu Nicolae, în calitate de director executiv la SC Fotbal Unirea 2006 SA, consilierul județean Feneșan Oliviu, consilierul local Bărdaș Mihai-Horea și Sarmeș Marian-Ionel, ultimii trei fiind și membri ai Consiliului Director al Asociației Fotbal Club Unirea 1924, i-au indus și menținut în eroare pe membrii Consiliului Județean Alba și Consiliului Local al municipiului Alba-Iulia, prin folosirea unor mijloace frauduloase cu ocazia derulării unor contracte de finanțare încheiate cu cele două instituții publice, cauzând un prejudiciu în sumă de 11.730.000 lei (8.070.00 lei, în bugetul Consiliului Local și 3.660.000 lei, în bugetul Consiliului Județean Alba). Cei patru au beneficiat de sprijinul inculpatului Paul Voicu, viceprimar și consilier local al municipiului Alba Iulia.

Concret, în cursul anului 2005, au fost încheiate două contracte prin care Consiliul Local al municipiului Alba Iulia și Consiliul Județean Alba se angajau să finanțeze Asociația <Fotbal Club Unirea 1924> Alba Iulia pentru valorificarea aptitudinilor jucătorilor de fotbal juniori. Deoarece, în realitate, asociația sportivă nu deținea un centru de copii și juniori și nici echipe de fotbal, iar instituțiile publice nu aveau dreptul legal de a finanța activitatea societăților comerciale, inculpații Sarmeș Marian-Ionel, Feneșan Oliviu, Bardaș Mihai-Horia și Lupu Nicolae, cu ajutorul inculpatului Paul Voicu, au creat un mecanism prin care banii rezultați din finanțările instituțiilor publice pentru Asociația <Fotbal Club Unirea 1924> Alba Iulia erau transferați către societatea comercială SC <Fotbal Club Unirea 2006> SA Alba Iulia. De fapt, banii respectivi erau destinați susținerii cheltuielilor ocazionate de echipele de fotbal deținute de societatea comercială, inclusiv pentru pata salariilor precum și a contribuțiilor aferente salariilor. Practic, ponderea sumelor transferate în mod direct (sub formă de prestări servicii, finanțări și/sau împrumuturi) din patrimoniul asociației în patrimoniul societății comerciale cu capital privat în perioada de referință a fost cuprins între 59,28% și 98,44% din veniturile SC <Fotbal Club Unirea 2006> SA.
În aceeași perioadă, pentru a justifica transferul banilor din cadrul asociației în patrimoniul societății comerciale inculpatul Lupu Nicolae a emis, în mod fictiv, un număr de 70 facturi fiscale prin care atesta, în mod nereal, că sumele transferate reprezintă contravaloarea prestațiilor societății comerciale către asociația sportivă.

Consiliul Județean Alba a precizat formulează pretenții civile în cuantumul stabilit de către organele judiciare (3.660.000 lei).
În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor aparținând celor cinci inculpați.”

Citiţi aici mai multe despre dosar.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Traian

    marți, 25.02.2014 at 19:50

    care parti? infractorii sa se impace intre ei? hai ca asta-i buna !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate