Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul militarului mort în gara din Alba Iulia zace de aproape doi ani la Parchetul Militar. Procurorii spun că încă cercetează

Publicat

al

Ancheta în cazul morții violente prin electrocutare a plutonierului Orosz Alexandru, în Gara CFR din Alba Iulia este încă în desfășurare, la aproape doi ani de la producerea teribilului accident. 

Investigația pare că ”bate pasul pe loc”, deși instituția care se ocupă de anchetă, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar din Cluj-Napoca, se ocupă doar de dosarele penale în care sunt implicate cadre militare. 

Singurele informații oficiale de până acum au fost făcute publice de procurori, doar la cererea alba24.ro, după o lungă procedură birocratică. 

În urmă cu șase luni, Alba24 a cerut informații oficiale despre stadiul anchetei, iar, după o lungă procedură birocratică, răspunsul a fost că ”urmărirea penală este în desfășurare”.

CITEȘTE ȘI: Cazul militarului electrocutat pe tanc, în gara din Alba Iulia. Primele informații oficiale despre anchetă

ACUM, după jumătate de an, în urma unei alte solicitări, reprezentanții instituției au transmis că ”în cauza vizată s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale față de mai multe persoane, ancheta penală fiind în desfășurare”, însă procurorii nu pot da mai multe informații deoarece ”prin informarea publicului asupra activităților judiciare desfășurate poate fi afectat mersul anchetei penale”, au scris procurorii într-un răspuns pentru alba24.ro.

Mai exact, la aproape doi ani de la moartea plutonierului Orosz Alexandru, nimeni nu a fost trimis în judecată, nimeni nu a fost tras la răspundere.

Ce s-a întâmplat pe 23 noiembrie 2018

În ziua respectivă, militarul era însărcinat să coboare un tip de tanc dotat cu baterie antiaeriană, denumit Gepard, de pe o garnitură de tren. O banalitate pentru cineva cu experiența sa, care număra mulți ani de armată și o misiune în Afganistan.

Doar că, atunci când a urcat pe mașinărie, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin.

Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi și, acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit.

După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să strige pentru întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc şi au reuşit să stingă focul ce a cuprins hainele lui Alexandru, iar apoi să îl coboare pe colegul lor pe peronul din beton.

Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni, altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.

Imediat după sosirea echipajelor ISU și ale criminaliștilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.

La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o un eveniment intim, probabil de familie.

Potrivit procedurilor, ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional al CFR, care gestionează aceste situaţii, care a transmis că solicitarea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Cel puțin așa credeau militarii. În realitate, însă, întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc. Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax