Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dosarul „Singer”: Pedepse cu închisoarea pentru 14 inculpaţi. Patru dintre ei au fost depuşi deja în Penitenciarul Aiud


Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat definitiv în dosarul de înşelăciune cunoscut opiniei publice sub denumirea de „Singer”. Prin sentinţa magistraţilor, după mai bine de 6 ani, 14 persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea.

Dosarul a fost instrumentat de IPJ Alba, iar gruparea a fost trimisă în judecată în anul 2005. Prin activitatea lor infracţională, inculpaţii au reuşit să înşele zeci de persoane prin „metoda Singer”. Procurorii au arătat că inculpatii îşi atrăgeau cienţii prin anunţuri de mică publicitate. Aceştia le promiteau sume importante bani în schimbul maşinilor de cusut marca „Singer”. Cumpărătorul solicita seria maşinii despre care susţinea că este bună, dar, pentru a plăti banii, spunea că e nevoie de încă o maşină, pe care vânzătorul trebuia să o achiziţioneze de la o altă persoană, complice. Proprietarul maşinii de cusut credea povestea, se întâlnea cu vânzătorul maşinii „pereche” şi o cumpăra în schimbul a câteva mii de euro, având certitudinea că va câştiga dublu din vânzarea ambelor maşini. Ulterior, inculpații îşi pierdeau urma. Prin această metodă, au fost înşelate peste 30 de persoane.
Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat definitiv în această cauză, iar toţi inculpaţii din dosar, excepţie făcând Ilie Sergiu Tică au primit închisoare cu executare. Acesta din urmă a primit 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare, deoarece, la data comiterii faptelor, nu avea împlinită vârsta de 18 ani.
Vedeţi ce pedepse au primit ceilalţi inculpaţi:
Gheorghe Lupu – 5 ani şi 2 luni închisoare
Pardarean Bumneriu – 4 ani şi o lună
Eduard Roger Gergely – 3 ani şi 9 luni
Petru Aurel Radu – 3 ani şi 10 luni
Cornel Ioan Biriş – 4 ani şi 3 luni
Mihăiţă Hăucă – 4 ani şi 5 luni de închisoare
Izabela Maria Hăucă -3 ani şi 8 luni
Viorel Adrian Bumbu – 4 ani şi o lună
Robert Nistor – 3 ani şi 6 luni
Ovidiu Adrian Deneş – 4 ani şi o lună
Gheorghe Nicolae Mărginean – 4 ani şi 2 luni
Ionică Gigi Manea – 3 ani şi 9 luni
Nicolae Stoica – 4 ani şi 2 luni.

UPDATE: O parte dintre inculpaţi, mai precis 4 dintre aceştia au cerut deja Judecătoriei Alba Iulia amânarea executării pedepselor. Este vorba despre Eduard Roger Gergely, condamnat la 3 ani şi 9 luni de închisoare, Viorel Adrian Bumbu, condamnat la 4 ani şi o lună, Robert Nistor, care trebuie să execute 3 ani şi 6 luni, Petru Aurel Radu, 3 ani şi 10 luni şi Ilie Tică Sergiu – 1 an şi 10 luni cu suspendare.

Instanţa se va pronunţa cu privire la cererile inculpaţilor, în 21-22 noiembrie.

Vă prezentăm comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia în această cauză:

„Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat în 07.11.2011 soluţia în urma judecării dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul vechi al maşinilor de cusut Singer”.

Curtea de apel Alba Iulia a respins în 07.11.2011 recursurile declarate de inculpaţi astfel încât a rămas definitivă sentinţa pronunţată de Judecătoria Alba Iulia în acest caz în 27.06.2007, prin care cei 14 inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea cuprinse între 1 an şi 10 luni şi 5 ani şi 2 luni. Doar cu privire la inculpatul condamnat la pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare, care era minor la data săvârşirii infracţiunilor, s-a dispus suspendarea condiţionată a pedepsei, ceilalţi 13 inculpaţi urmând să execute pedeapsa cu închisoarea aplicată de instanţă.
Inculpaţii au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirea de infracţiuni, furt calificat şi înşelăciune în formă calificată.

Detalii suplimentare cu privire la faptele şi modul de operare al inculpaţilor reţinute în actul de sesizare a instanţei:

Persoanele cercetate în dosar sunt cunoscute cu predispoziţii spre comiterea de fapte penale, doi dintre aceştia săvârşind faptele care fac obiectul cauzei, în stare de recidivă.
Profitând de faptul că datorită unor articole de presă s-a creat convingerea generală, cu privire la faptul că anumite maşini de cusut prezintă o valoare foarte mare datorită fie aliajului pe care îl conţin, fie datorită faptului că ar conţine anumite cifre ale unor conturi bancare aparţinând persoanelor deportate în timpul celui de-al doilea război mondial, inculpaţii au luat hotărârea infracţională de a se folosi de asemenea „legende” pentru a obţine mai multe sume de bani prin inducerea în eroare a mai multor persoane.
Astfel, s-au identificat în principal mai multe mijloace folosite de autori spre a induce persoanele vătămate în eroare.
O primă modalitate era aceea prin care se publicau două anunţuri într-un ziar. Un prim anunţ făcea cunoscut că un anumit colecţionar este interesat să cumpere o maşină de cusut având o serie anume, după care se indica un număr de telefon , unde putea fi contactat. Cel de-al doilea anunţ se referea la vânzarea unei maşini de cusut având tocmai seria indicată în anunţul de cumpărare . Şi de această dată se indica un număr de telefon pentru contact.
O altă modalitate de comitere a faptei era aceea prin care se publica un anunţ în ziar ori pe internet sau prin lipirea unor afişe , prin care se manifesta intenţia de a se cumpăra maşini de cusut , restrictiv însă la marcă ( Singer, PFAFF etc ) . La momentul în care victima contacta aşa-zisul colecţionar, acesta spunea că oferă sume foarte mari ( exp. 40.000 EUR ) pe maşina de cusut a victimei , care însă trebuia să achiziţioneze o aşa-numită „ maşină pereche „ , sens în care li se comunica numărul de telefon al vânzătorului. Fiind convinse de propunerea „ colecţionarului „ victimele cumpărau şi cea de-a doua maşină de cusut de la „ vânzător „ , vânzător care , în realitate, acţiona în complicitate cu „ colecţionarul „ şi după o prealabilă înţelegere , subsecvent acestui moment victimele încercau să ia legătura cu colecţionarul care, fie numai răspundea la telefon , fie invoca diferite motive pentru care nu mai era de acord, ori se afla în imposibilitatea „ obiectiv motivată „ să achiziţioneze cele două maşini de cusut .
Atât în prima modalitate cât şi în cea de-a doua , prin care se induceau în eroare părţile vătămate prejudiciul s-a produs la momentul în care se achiziţiona cea de-a doua maşină de cusut de la intermediar ori de la aşa-zisul „ vânzător „ ( în cazul primei modalităţi ) .
De asemenea s-a mai stabilit că, încă de la început, autorii faptelor au acţionat în mod coordonat , având drept scop inducerea în eroare a părţilor vătămate . În acest sens s-a dovedit că infractorii foloseau cartele reîncărcabile în sistem „ pre-pay „ tocmai datorită faptului că în lipsa unui contract cu serviciul de telefonie mobilă nu se putea stabili deţinătorul postului telefonic”.

IPJ Alba a comunicat că 4 dintre inculpaţi au fost depuşi deja în Penitenciarul Aiud

Este vorba despre Viorel Adrian Bumbu, Petru Radu Aurel, Ovidiu Deneş şi Cornel Ioan Biriş. Aceştia se află în prezent, în detenţie, în Penitenciarul Aiud. Vă prezentăm întreg comunicatul IPJ Alba:

„La data de 11.11.2011, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale, au identificat şi depus în Penitenciarul Aiud, în baza mandatelor de executare a pedepsei închisorii, 4 dintre cei 14 condamnaţii definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia, pentru săvârşirea infarcţiunilor de asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, furt calificat şi înşelăciune în formă calificată, fapte comise în perioada 2001 – 2004.
Dosarul a fost instrumentat de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba – Serviciile de Investigaţii Criminale şi Cercetări Penale, împreună cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, gruparea fiind trimisă în judecată în luna mai 2005.
Cu ocazia cercetărilor au fost identificate 38 de victime iar prejudiciul cauzat prin comiterea acestor infracţiuni a fost de aproximativ 80.000 Euro.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că datorită unor articole de presă, în societate, s-a creat convingerea generală că anumite maşini de cusut prezintă o valoare foarte mare, fie datorită aliajului pe care îl conţin, fie pentru că ar conţine anumite cifre ale unor conturi bancare aparţinând persoanelor deportate în timpul celui de-al doilea război mondial. Profitând de aceste convingeri, membrii grupării s-au folosit de aceste „legende”, pentru a obţine diferite sume de bani, prin inducerea în eroare a mai multor persoane.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că infractorii şi-au răspândit activitatea infracţională pe aproape întreg teritoriul României, victimele având domiciliul pe raza judeţelor Alba, Cluj, Arad, Satu-Mare, Bihor, Suceava, Bistriţa, Sălaj, Galaţi, Dâmboviţa, Mehedinţi, Dolj, Gorj, Vâlcea, Braşov, Sibiu, Mureş şi mun. Bucureşti.
S-au identificat, mai multe mijloace folosite de către autori pentru a induce victimele în eroare. O modalitate era aceea prin care se publicau două anunţuri într-un ziar. Un prim anunţ prin care se făcea cunoscut faptul că un anumit colecţionar este interesat să cumpere o maşină de cusut, având o serie anume, după care se indica un număr de telefon unde putea fi contactat. Cel de-al doilea anunţ se referea la vânzarea unei maşini de cusut având tocmai seria indicată în anunţul de cumpărare. Şi de această dată se indica un număr de telefon pentru contact.
O altă modalitate de comitere a faptei era aceea prin care se publică un anunţ în ziar ori pe Internet sau prin lipirea unor afişe, prin care se manifestă intenţia de a cumpăra maşini de cusut, restrictiv însă la marcă (Singer, Pfaff etc.).
La momentul în care victima contacta aşa-zisul colecţionar, acesta spunea că oferă sume foarte mari (ex. 40.000 euro) pe maşina de cusut a victimei care însă trebuia să achiziţioneze o aşa numită „maşină pereche”, sens în care i se comunica numărul de telefon al vânzătorului. Fiind convinse de propunerea „colecţionarului”, victimele cumpărau şi cea de-a doua maşină de cusut de la „vânzător” (complice cu „colecţionarul”). Ulterior tranzacţiei, când victimele încercau să ia legătura cu „colecţionarul” acesta nu mai răspundea la telefon sau invoca diferite motive pentru care nu mai era de acord să achiziţioneze cele două maşini de cusut.
De asemenea, s-a mai stabilit că încă de la început, autorii faptelor au acţionat în mod coordonat, având drept scop inducerea în eroare a părţilor vătămate”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Pingback: Inculpaţi condamnaţi în Dosarele “Singer” şi “Prostituate pentru VIP-uri”, prinşi de poliţiştii din Alba. Au fost transportaţi la penitenciar | Alba24

 2. Pingback: Dosarul “Singer”: Unul dintre liderii grupării, Mihăiţă Hăucă, a ajuns după gratii. Era dat în urmărire internaţională | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă al senatorului PSD, Călin Matieș: Bătaie de joc la adresa PRODUCĂTORILOR LOCALI la Alba Iulia

Publicat

Haosul Guvernului PNL-USR(PLUS)=0 se propagă perfect și la Alba Iulia, acolo unde administrația județeană și cea locală își dau perfect cu stângul în dreptul.

În data de 20 decembrie 2020 am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel (PNL) și primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa (USR) pentru a veni în sprijinul producătorilor locali din județul nostru.

Am dorit ca împreună cu decidenții politici la nivel local și județean să găsim cele mai bune variante, iar cei doi reprezentanți ai partidelor de guvernământ Ion Dumitrel (PNL) și Gabriel Pleșa (USR) au promis ferm că vor găsi cea mai bună soluție.

Vorbim de cei care produc local legume și fructe, compoturi, gemuri sau alte produse de acest gen, dar și produse de origine animală, în special lactate sau ouă.

Soluția la care s-a ajuns? PIAȚA PASCU! Producătorii locali au fost mutați peste noapte, printre mașini, blocând accesul unor firme private, într-o bătaie de joc evidentă atât la adresa producătorilor locali, cât și a locuitorilor din zona Cetate.

Este clar că în zona Spitalului Județean nu se va mai putea organiza această piață volantă – piața de vineri, dar ar trebui găsite variante care să funcționeze de ambele părți: producătorii să își vândă marfa, iar albaiulienii să găsească produse naturale, cât mai aproape de ei!

Sau poate că, de fapt, Pleșa&Dumitrel (USR&PNL) își doresc de fapt înmormântarea producătorilor locali și la Alba Iulia, la fel cum ministrul Oros o face de minune la București!

Le-am propus celor din Primăria Alba Iulia 2 variante:

1. inclusiv amenajarea unor alei pe spațiul verde din vecinătate (fără a fi sacrificați copacii de aici, ba chiar am putea participa la sădirea mai multor arbori) și permanentizarea pieței și a producătorilor locali din județul Alba! Toată lumea ar avea de câștigat…

2. Parcarea de pe bulevardul Transilvaniei, amenajată cu o seară înainte și eliberată

Evident, dacă cei din USR și PNL și-ar da cu adevărat interesul față de cetățeni!

Senator PSD Alba

Călin Gheorghe Matieș

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Restaurantele cu tot personalul vaccinat vor putea rămâne deschise, indiferent de rata de incidență. Anunțul premierului Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că restaurantele care au tot personalul vaccinat ar putea rămâne deschise, indiferent de rata de incidenţă.

„Am avut discuţii şi cu restaurantele, pentru că au fost lovite în această perioadă cel mai mult restaurantele în această perioadă de criză.

Pentru restaurante am propus, nu este o decizie luată, discutăm, ca dacă îşi vaccinează tot personalul, să fie deschişi tot timpul şi că nu mai fie legaţi de rata de incidenţă.

Poate să fie deschis cu 5% din capacitate, dar să nu mai fie legaţi de rata de incidenţă. (…) Să nu mai fie dacă are tot personalul din acea unitate vaccinat. Restaurantul în care tot personalul este vaccinat ar putea avea un statut special”, a spus Florin Cîţu.

În opinia sa, şi companiile mari din România ar trebui să-şi vaccineze tot personalul, pentru a nu mai avea focare.

Premierul a susţinut că după atingerea pragului de vaccinare de 70% se poate lua în calcul şi renunţarea la mască în spaţiul public.

sursa: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: Au început lucrările la podul de la Ciumbrud

Publicat

”Așa cum am promis, am început lucrările de consolidare a podului de peste Râul Mureș, aflat între localitățile Aiud și Ciumbrud, pe DJ 107 E, la km 3 + 895. Sunt primele lucrări ample executate în istoria de peste 60 de ani a podului, până în acest moment intervenindu-se doar pentru întreținerea curentă și periodică a acestui obiectiv de infrastructură.

Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 3,80 milioane lei, sursa de finanţare fiind bugetul propriu al Consiliului Județean Alba.

În urma expertizei tehnice au fost constatate o serie de deficiențe, cum ar fi: infiltrații; deteriorarea stratului de acoperire, tencuielii, a lisei de parapet și a parapetului pietonal din beton; crăpături și fisuri apărute de-a lungul timpului; lipsa dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatație.

Acestea au făcut ca traficul auto și pietonal să nu se desfășoare în condiții de siguranță, de aceea, prin proiect se intervine pentru refacerea infrastructurii: se execută reparații la grinzi, antretoaze și placa dintre grinzi și se realizează o placă de suprabetonare din beton armat.

Totodată, pe lângă calea de rulare auto, se realizează trotuare pentru pietoni și sunt montați parapeți metalici pietonali și direcționali. Rampele de acces sunt refăcute, toate suprafeţele expuse anticoroziv sunt protejate, se execută scări de acces în albie și se intervine pentru decolmatarea şi reprofilarea albiei râului în zona podului.

În ceea ce privește conductele de gaz şi apă, acestea sunt relocate în afara zonelor circulabile, asigurându-se inclusiv soluţii tehnice aprobate/ avizate de deţinătorii acestora, acolo unde sunt solicitate. Totodată, pentru celelalte utilități (curent, telefonie, fibră optică, etc.), în betonul din trotuare sunt prevăzute câte 4 țevi din PVC.

Lucrările vor dura aproximativ 12 luni, timp în care sunt instituite restricții de circulație pe pod, traficul greu fiind deviat, la nevoie, pe ruta ocolitoare Aiud – Unirea – Ocna Mureş – Vama Seacă – Ciumbrud”, a declarat Marius Hațegan într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noile condiții de călătorie a românilor în Grecia pentru această vară. Măsurile au intrat în vigoare la data de 19 aprilie

Publicat

Noi informații pentru turiștii români care merg în concediu în această vară în Grecia. Autoritățile elene au revizuit condițiile de intrare în Republica Elenă, în contextul pandemiei de COVID-19.

Noile măsuri au intrat în vigoare la data de 19 aprilie 2021 și se aplică până la data de 26 aprilie 2021, pentru toate categoriile de deplasări, inclusiv cele în scop turistic, anunță MAE.

Grecia și-a redeschis graniţele pentru turism din 16 aprilie.

Accesul în Grecia prin punctele rutiere de frontieră

Astfel, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene inclusiv cei din România, pot intra pe teritoriul Republicii Elene, pe cale rutieră – prin punctele rutiere de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea, sau pe cale aeriană, cu următoarele conditii:

 • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elen;
 • prezentarea unei dovezi care atestă efectuarea unui vaccin împotriva COVID-19, cu condiția să fi trecut minimum 14 zile de la data efectuării rapelului. Documentul care atestă efectuarea vaccinării trebuie să fie redactat în limba engleză;
 • completarea formularului PLF (Passenger Locator Form), prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore anterior efectuării călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

Accesul prin cele două puncte de trecere a frontierei este posibil în intervalul orar 07:00-23:00.

Accesul turiștilor în Grecia pe calea maritimă

 • autoritățile elene au introdus o restricție temporară de sosire a ambarcațiunilor de agrement private, a navelor comerciale și a navelor de croazieră, indiferent de pavilion, provenind din orice destinație geografică din străinătate, precum și debarcarea în orice mod a pasagerilor de pe aceste nave.

Rămâne în vigoare măsura efectuării, de către autoritățile elene, în mod aleatoriu, a unor teste rapide la punctele de trecere a frontierei.

Toate celelalte restricții adoptate de autoritățile elene în contextul pandemiei de COVID-19 rămân în vigoare (lockdown, purtarea obligatorie a măștii, restricțiile de circulație între județe, restricții orare de deplasare etc).

Pe lângă condițiile prealabile, mai există câteva reguli care trebuie respectate:

 • purtarea măștii interior / exterior, inclusiv când se deplasează cu automobilul si nu sunt familie;
 • maxim 3 persoane în autoturism, dacă nu sunt familie;
 • maxim 3 persoane în momentul deplasării în aer liber;
 • interval de circulație liberă 05.00 – 21.00;
 • cumpărături în magazine nealimentare numai cu programare și într-un interval de maxim 3 ore;
 • este permisă circulația persoanelor numai cu trimiterea unui SMS la 13033 și numai pentru motive întemeiate (6 coduri);
 • este interzisă circulația între regiunile grecești.

Condiții și măsuri la revenirea în România

Ministrul Turismului Claudiu Năsui a explicat condiţiile pentru ca la revenirea din Grecia în ţară turiştii români să nu intre în carantină.

„La momentul revenirii în ţară: ca să nu fie un cetăţean român care se duce şi îşi face o vacanţă de o săptămână, două, 10 zile în Grecia şi se întoarce, dacă Grecia nu este pe lista aceea a CNSU (lista galbenă), atunci nu e nicio problemă.

Dacă totuşi este, şi cetăţeanul român este vaccinat, şi prin vaccinare înseamnă 10 zile de la rapel, de la a doua doză, intră fără carantină, deci n-are nicio problemă, se întoarce fără carantină.

Dacă nu are vaccinul, dar a fost bolnav de covid în ultimele 90 de zile, lucru pe care îl poate dovedi fie cu un certificat medical, fie cu un test de anticorpi, de asemenea nu intră în carantină”, a menţionat Claudiu Năsui

MAE- informații de contact pentru românii care călătoresc în Grecia

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: 0030 210 6728879; 0030 210 6744544 sau al Consulatului General al României la Salonic: 0030 2310 340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate