Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul Singer: Pedepse de până la 10 ani închisoare pentru opt inculpaţi judecaţi pentru înşelăciune. Decizie la Tribunalul Alba


Publicat

masina singerŞapte bărbaţi şi o femeie judecaţi din 2012 pentru înşelăciune prin metoda maşinilor de cusut Singer şi-au aflat pedepsele, la Tribunalul Alba. Condamnările sunt de până la 10 ani de închisoare cu executare. Gruparea a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia în 2012. Cei opt inculpaţi au fost acuzaţi de aderare şi constituirea grup infracţional nestructurat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune şi înşelăciune în formă continuată. Activitatea infracţională a grupării a avut loc în cursul anilor 2008 – 2009.

Soluţia pe scurt de la Tribunalul Alba din 20 aprilie:

„Condamnă pe inculpatul Mărginean Eduard la o pedeapsă rezultantă de 10 ani.

Condamnă pe inculpata Ceară Maria Cristina la o pedeapsă rezultantă de 10 ani închisoare.

Condamnă pe inculpatul Bîrcea Radu la o pedeapsă de rezultantă de 7 ani închisoare.

Condamnă pe inculpatul Negrescu Gabriel Paul la o pedeapsă rezultantă de 7 ani.

Condamnă pe inculpatul Vitale Antonio la o pedeapsă de 3 ani închisoare.

Condamnă pe inculpatul Varga Daniel Iosif la o pedeapsă de 9 luni închisoare.

Condamnă pe inculpaţii Iarnă Nicolae şi Cristea Florian Dan la o pedeapsă de 4 ani închisoare. Obligat la despăgubiri civile în favoarea părţilor civile”.

Procurorii au reuşit să probeze comiterea unor acte materiale de înşelăciune în dauna a 71 de părţi vătămate, cu un prejudiciu total de 390.115 lei.

„Membri grupării publicau anunţuri de mică publicitate în ziare de circulaţie naţională prin care susţineau că sunt reprezentanţii unor firme străine sau române şi sunt interesaţi de achiziţionarea de maşini de cusut vechi, oferind în schimb sume foarte mari de bani. Victimele sunau la numărul de telefon din anunţ şi erau convinse să depună diverse sume de bani în conturi indicate de inculpaţi, motivând că sunt necesare pentru diverse taxe sau pentru un certificat de autentificare“, se afirmă în rechizitoriul procurorilor.

Unele victime erau convinse să depună de mai multe ori bani printr-un certificat de autentificare fals pe care îl primeau pe fax. Un astfel de anunţ suna în felul următor: „Firmă austriacă colecţionez maşini de cusut de toate gamele. Plata la domiciliu. Oferim seriozitate. 305.000 Euro – 485.000 Euro“. Banii depuşi de majoritatea victimelor erau între 100 de lei şi 1.000 de lei. Au fost, însă, două persoane, o femeie din Braşov şi un bărbat din Cluj-Napoca, care au „cotizat“ în conturile „ţeparilor“ cu 13.500 lei, respectiv 14.203 lei.

Cei mai mulţi bani au intrat într-un cont deschis pe numele italianului Antonio Vitale, judecat pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată. Este vorba despre suma de 90.896 de lei, rezultată din 81 de depuneri în perioada august 2008 – februarie 2009. Majoritatea membrilor grupării au recunoscut comiterea faptelor, unii integral, alţii doar parţial.

Nicolae Iarnă, Daniel Iosif Varga şi Antonio Vitale sunt judecaţi în dosarul trimis în judecată în 2009, cu un prejudiciu de peste 2 milioane de lei. Radu Bîrcea şi Gabriel Paul Negrescu sunt condamnaţi la pedepse cu închisoarea într-un dosar privind înşelăciuni pe internet cu maşini fictive. Negrescu a primit doi ani cu suspendare, iar Bîrcea a fost condamnat la trei ani cu executare.

Nicolae Iarnă, zis Sacâzu şi Florian Cristea mai au condamnări de câte 10 ani de închisoare într-un dosar similar aflat în ultima faza a judecăţii, la Curtea de Apel. În acest dosar sunt 32 de inculpaţi condamnaţi la instanţa de fond la un total de 240 de ani de închisoare. De asemenea, Radu Bîrcea şi Gabriel Paul Negrescu sunt condamnaţi, definitiv, la pedepse cu închisoarea într-un dosar privind înşelăciuni pe internet cu maşini fictive. Negrescu a primit doi ani cu suspendare, iar Bîrcea a fost condamnat la trei ani cu executare.

Medodele de înşelătorie

Prin intermediul unui anunţ în presă, “ţeparii” îşi precizează intenţia de a cumpăra astfel de maşini de cusut. Prima metodă este cea a „certificatului de autentificare” şi presupune ca victima să plătească într-un cont care i se comunică telefonic o sumă de bani care reprezintă eliberarea unui certificat care dovedeşte că maşina este autentică sau plata diferitelor taxe pentru transferul banilor.

A doua metodă este cea a maşinii „gemene”. „Colecţionarul” spune că este interesat de cumpărarea maşinii de cusut, dar există o problemă. El este dispus să ofere zeci sau sute de mii de euro pentru maşina în cauză, dar victima trebuie să cumpere şi maşina care are inscripţionată seria „pereche”. Din întâmplare, „colecţionarul” are numărul de telefon al celui care o vinde. Victima sună şi celălalt vânzător spune că vinde maşina cu câteva mii de euro. Cumpără maşina „geamănă”, dar nu va mai sunată niciodată de „colecţionar”.
Miturile promovate de zeci de ani susţin că în aceste maşini de cusut, înainte de Al Doilea Război Mondial, evreii au incriptat codurile unor conturi bancare, ori că maşinile de cusut conţin anumite piese de platină.

Decizia Tribunalului Alba poate fi contestată la Curtea de Apel.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Nicolae Stoics

    vineri, 24.04.2015 at 00:12

    Hahaa! Astept cat de curand ca cel mult 50 de romi( tati,mame , copii) din regiunea Alba sa ceara azil politic in Norvegia. Un spectacol care va trebui sa invete ori cine de la acesta. Sa vedeti atunci (sovinisti prosti!) ce inseamna rasismul si injustitia sociala. Cazul Singer are foarte mari probleme in ce priveste procedura penala! Sovinistii care ocupa administratia judicara locala din Alba stiu bine ce vorbesc. De aici se intelege de indata ca drepturile omului sunt in favoarea lor. Nu este vorba de cazul in sine, insa trebuie de vazut si analizat acea latura de care Romania are nevoie imediata despre invataturile ideale cum este respectul, civilizatia si apararea drepturilor civile si politice acelor semeni , indiferent de rasa acestora. Cazul este judecat intr-un mod foare rasist. Mult succes !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Untold și Neversea ar putea avea loc înainte sau după 1 august. Anunțul premierului Cîțu

Publicat

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 6 mai, la Constanţa, că evenimentele mari, cum ar fi Untold sau Neversea vor putea fi organizate la sfârșitul verii.

„Eu aşa sper şi aşa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie.

Putem să vorbim de o fază ulterioară.

Eu cred că, atunci când vorbim de aceste evenimente mari, va trebui să ne gândim că nu se vor întâmpla de la 1 iunie, ele vor avea loc mai aproape de 1 august sau după 1 august”, a transmis Florin Cîţu.

De asemenea, premierul României a mai precizat că o decizie privind organizarea de nunţi şi botezuri va fi luată vineri.

„Este o propunere pe care am făcut-o pentru comitetul interministerial, va fi discutată mâine, am anunţat-o şi astăzi aici pe litoral pentru evenimentele private.

Vedem după discuţiile cu INPS şi Ministerul Sănătăţii cum va arăta forma finală, dar este ceea ce eu propun”, a mai spus acesta.

Nunțile, ceremoniile de botez și petrecerile private se vor relua „când ne vom vaccina”, după cum a transmis șeful Guvernului.

Florin Cîţu a mai afirmat că, în cel mai bun caz, acest lucru se va întâmpla după 1 iunie, data pe care a propus-o premierul pentru atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Trupa Skepsis participă la Festivalul Internațional de Teatru online EUROPAFEST, cu un spectacol filmat la Alba Iulia

Publicat

Compania de teatru SKEPSIS din Alba Iulia participă la festivalul Internațional de Teatru online EUROPAFEST, organizat la Stuttgart, Germania, în perioada 03-10 Mai 2021.

În contextul epidemiei, în care deplasările internaționale sunt restricționate și viața socială și culturală suferă pretutindeni, teatrul THAG (Stuttgart, Germania) dorește să dea un semnal pozitiv și să celebreze Ziua Europei organizând online Festivalul Internațional de Teatru EUROPAFEST, la care participă 9 grupuri și companii de teatru din Germania, România, Estonia, Croația și Ungaria.

„Împreună suntem puternici! Se consideră că data de 09 Mai 1950 marchează nașterea Uniunii Europene, fiind celebrată anual ca Ziua Europei.

Prin festivalul EUROPAFESTIVAL, dorim să omagiem această zi alături de prieteni, colegi de breaslă și parteneri din țări membre ale Uniunii Europene alcătuind împreună un program intercultural și internațional divers: proiecții video ale spectacolelor înscrise, rememorări ale miturilor și istoriilor europene, video conferințe, discuții online pe tema artei și culturii în contextul prezent al unei Europe nevoite să înfrunte epidemia.

Prin acest festival afirmăm un crez – împreună, relaționând, putem reîncepe construirea unui viitor comun” – Christian Frank (Organizator).

Spectacol filmat pe scena Casei de Cultură a Studenților

Grupul Skepsis reprezintă Alba Iulia și România în festival cu spectacolul ”Îi cunoașteți?” după un text de Eugen Ionescu, filmat pe scena Casei de Cultură a Studenților Alba Iulia – un spectacol scurt dar care surprinde ceva esențial din vremurile pe care le trăim acum.

Două personaje, o întâlnire cotidiană obișnuită care se transformă într-o experiență intensă. Un spectacol despre imposibilitatea cuvintelor de a reda emoțiile noastre profunde, despre dificultatea de a crea legături autentice cu ceilalți, despre dezumanizarea individului prin izolare și însingurare. Spectacolul este difuzat pe platforma organizatorului în perioada desfășurării festivalului.

”Cu toate că teatrul își pierde mult din impact în mediul online, fiind o artă care presupune un contact direct și o legătură vie cu publicul, am decis să răspundem invitației colegilor noștri în dorința de a susține efortul lor de a menține pulsul vieții culturale în contextul actual, împărtășind speranța lor de mai bine.

Am ales un spectacol scurt și l-am înregistrat în limba engleză special pentru accest eveniment și pentru se plia cel mai bine pe ideea difuzării online.” – Viorel Cioflică (Coordonator – Grupul Skepsis)

Festivalul implică deasemenea schimb de experiență între participanți și promovarea culturii de proveniență a grupurilor.

Participanții își prezintă orașul de origine prin materiale foto video și sunt implicați în dezbateri online pe tema concepției și performanței artistice și a provocărilor pe care arta și cultura din diverse părți ale Europei trebuie să le depășească pentru a trece cu bine peste perioada nefastă din ultumul an.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Restricții ridicate de CJSU Alba în două localități din județ, după ce incidența COVID a scăzut. Ce măsuri mai sunt în vigoare

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba a decis joi ridicarea restricțiilor stabilite anterior pentru comunele Ocoliș și Ponor, unde nu mai sunt cazuri COVID noi, raportate în ultimele 14 zile.

Hotărârea CJSU intră în vigoare de vineri, 7 mai, ora 00.00.

HOTĂRÂREA nr. 131 din 06.05.2021 privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 pe raza comunelor Ocoliş şi Ponor

HOTĂRÂREA NR. 131 – CJSU ALBA

Art. 1 Se constată rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 06.05.2021, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei la prezenta hotărâre.

Anexa_Hotărârea nr. 131 din 06.05.2021

Art. 2 La nivelul comunelor Ocoliş şi Ponor, unde s-a înregistrat un trend descrescător de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, rata de incidență fiind de 0 cazuri la 1000 de locuitori, începând cu data de 07.05.2021, ora 00.00, încetează aplicarea măsurilor stabilite pentru diminuarea riscului, prin Hotărârea C.J.S.U. Alba nr. 112 din 22.04.2021 şi Hotărârea C.J.S.U. Alba nr. 114 din 23.04.2021.

În toate localitățile se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în perioada 8 mai-9 mai 2021, în intervalul orar 20.00-05.00 pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

Pentru deplasarea la centrele de vaccinare sau cabinete medicale, motivul menționat pe declarația pe proprie răspundere va fi „deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente”.

Măsurile stabilite prin prezenta hotărâre se completează cu măsurile cu caracter general stabilite prin H.G. nr. 432/2021 (n.r. – rămân în vigoare restricțiile din starea de alertă, inclusiv cele privind deplasarea în afara locuințelor doar până la ora 22.00, iar ulterior doar din motive justificate).

Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Alba Iulia a găsit arhitect șef pentru oraș: Singurul candidat a trecut de proba scrisă, din două încercări

Publicat

Alba Iulia va avea un nou arhitect șef după ce timp de mai multe luni postul a rămas vacant după ieșirea la pensie a lui Hedviga Călin. 

Primăria a încercat între timp să găsească un înlocuitor, însă la primul concurs singurul candidat înscris nu a reușit să ia nota minimă la proba scrisă. 

La următorul concurs organizat de primărie s-a înscris același candidat: Alexandru-Ioan Damian. Proba scrisă a avut loc joi, 6 mai 2021 și a început de la ora 12.00, iar singurul candidat, Alexandru Ioan Damian, a reușit să obțină un punctaj de 71.80, fiind declarat admis.

Următorul pas în constituie interviul, dar de cele mai multe ori acesta este pur formal.

Care au fost cerințele pentru postul de arhitect șef

Studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă de arhitect diplomat sau urbanist diplomat, arhitect sau urbanist absolvent cu licență și master, or studii post universitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului.

Studii universitare de master în domeniul administrației publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice.

Atestat Registrul Urbaniștilor din România.

Vechimea în specialitatea studiilor 7 ani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate