Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dotări la spitalul din Alba Iulia. Va fi achiziționat un aparat RMN de ultimă generație și un ecograf. Sursa investiției

Publicat

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia ar putea avea în curând un aparat RMN de ultimă generație. De asemenea, secția oncologie ar urma să fie dotată cu ecograf.

Investițiile sunt cuprinse într-un proiect ce va fi depus la finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul Programului Sănătate.

Proiectul „Îmbunătăţirea dotării tehnice la nivelul SJU Alba Iulia în vederea creșterii capacității pentru diagnosticul cancerului” va fi derulat în parteneriat cu Consiliul Județean Alba.

Cofinanţarea este asigurată din bugetul naţional şi din contribuţia proprie a solicitantului.

De ce sunt necesare echipamentele medicale

În laboratorul de radiologie și imagistică medicală există acum un echipament RMN cu o vechime de peste 11 ani. Acesta este depășit din punct de vedere al posibilităților de investigare, din cauza softurilor care nu sunt actualizate la cerințele actuale, potrivit CJ Alba.

În documentația proiectului CJ se mai arată că majoritatea tipurilor de cancer necesită investigare prin rezonanță magnetică pentru stabilirea diagnosticului, stadializării și conduitei terapeutice. Investigația prin rezonanță magnetică este folosită pentru urmărirea răspunsului la tratament a diferitelor tumori din sfera abdomino-pelvină dar și cerebrale, mamare etc.

Prin implementarea acestui proiect se dorește achiziționarea unui aparat de RMN cu software și hardware de ultimă generație. Acesta va avea și programe de inteligență artificială asociate, ce cresc acuratețea diagnosticului pentru pacienții oncologici.

De asemenea, în secția de oncologie medicală nu există un ecograf, echipament necesar pentru urmărirea pacienților internați, în cazul apariției unor simptome ce trebuie diagnosticate, dar și pentru efectuarea de proceduri intervenționale cum ar fi puncțiile ecoghidate toracice sau abdominale.

În prezent, ecografiile se efectuează în cadrul laboratorului de radiologie și imagistică medicală. Acesta este supraaglomerat, ceea ce duce la întârzierea diagnosticului și tratamentului adecvat.

Ecograful de înaltă performanță ce va fi cumpărat pentru secția de oncologie medicală va permite investigarea pacienților în această secție. Se evită astfel disconfortul pacienților de a fi transportați în alt serviciu și va scurta timpul de așteptare pentru investigația respectivă.

Spitalul poate asigura resursa umană specializată în acest sens, întrucât există medic oncolog cu competență în efectuare de astfel de ecografii.

Finanțarea investiției

Spitalul va asigura sustenabilitatea operaţională şi financiară a investiţiei, inclusiv lucrările de mentenanţă şi reparaţiile curente după finalizarea implementării proiectului pentru o perioadă de cel puţin 5 ani.

Valoarea totală a proiectului este de 7.370.117 lei inclusiv TVA, din care:

  • valoarea eligibilă nerambursabilă a proiectului este de 7.222.714 lei inclusiv TVA (98%) din contribuţia Uniunii Europene şi contribuţia naţională de la bugetul de stat
  • contribuţia proprie este de 147.402 lei (2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, respectiv cofinanţarea partenerului – Consiliul Judeţean Alba).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax