Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Două avalanșe în zona Vârful Șureanu. Atenționări Salvamont Alba pentru cei care-și petrec sărbătorile la munte

Publicat

Echipa Salvamont-Salvaspeo Alba transmite atenționări turiștilor care își petrec vacanța de sărbători la munte. Două avalanșe s-a produs în zona vârfului Șureanu.

Atenționările sunt transmise pentru evitarea producerii unor evenimente neplăcute care pot apărea în perioada sărbătorilor și a vacanței, în urma afluxului mare de turiști așteptat în zona montană a județului Alba.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

”În zona înaltă a masivului Șureanu a nins abundent, viscolit, cu transport de zapadă. În zona vârfului Șureanu s-au format cornișe ce au declanșat până în prezent două avalanșe. Din fericire, nu s-au semnalat persoane surprinse de acestea. Este un motiv serios pentru care turiștii sunt rugați să rămână în zona Domeniului Schiabil și să nu părăsească delimitarea acestuia.

Nu doar riscul crescut de avalanșă poate genera probleme, ci și aventurierii care trec peste gardurile și parapeții din zapadă care delimitează pârtiile, cu intenția de a aluneca ”off-piste”. Slaba orientare, dificultatea urcușului la întoarcere și teribilismul îi fac pe aceștia să ajungă și să continue drumul în partea dinspre orașul Petrila, până la care este o distanță considerabilă, dificil de parcurs pe timp de iarnă.

Dacă se lasă întunericul și nu mai reușesc să urce înapoi la pârtiile de schi există riscul de rătăcire, hipotermie și în aceste condiții, poate chiar de deces”, atenționează Salvamont Alba.

Recomandări pentru turiști

Turiștilor le este recomandat:

– să ceară fără ezitare sfaturi de la salvamontiștii aflați în zona pârtiilor

– să-i anunțe despre traseul pe care doresc să îl urmeze și să nu se abată de la   acesta

– să se informeze despre starea și evoluția vremii și să se echipeze corespunzător locurilor în care vor să se deplaseze și a activităților pe care doresc să le desfășoare; amintim aici si telefonul încărcat, un minim de alimente, pe cât posibil un termos cu ceai cald și mijloace de semnalizare (dacă nu chiar dispozitive de căutare/verificare în avalanșe).

Și pârtiile din Vârtop – Arieșeni oferă plăcerea schiatului în siguranță dacă se rămâne în perimetrul acestora. Zăpada naturală cât și cea artificială le acoperă complet.

Pentru evitarea accidentelor trebuie respectate regulile simple și firești din “Decalogul schiorului”, potrivit Salvamont Alba:

  • viteza si modul de coborâre a pârtiilor trebuie să se facă în raport cu starea fizică și de nivelul la care sunt stăpânite deprinderile schiatului
  • oprirea nu se face pe pârtie, ci cât mai aproape de marginea acesteia.
  • nu în ultimul rând, e important să existe respectul față de ceilalți schiori, pe care nu trebuie să-i punem nici o clipă în pericol. Pârtia de schi ar trebui să ofere doar bucurie și stare de bine, nu trebuie considerată ”ring de box”. Cei care provoacă accidentări pot fi trași la răspundere pentru faptele lor.

În cazul unei accidentări se anunță Salvamont prin ceilalți schiori, apelând numărul de telefon al dispeceratului național Salvamont “0salvamont” adică 0725826668 sau numărul unic de urgență 112.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate