Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Două persoane din Alba, internate în spital cu trichineloză. 14 locuitori au consumat din carnea infestată

Publicat

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Alba au comunicat că în judeţ au fost raportate două cazuri de îmbolnăvire cu trichineloză, în urma consumului de carne de porc infestată. Este vorba despre o persoană din Stremţ şi alta din Alba Iulia, care au consumat produse din gospodării din Stremţ, Valea Lungă şi Vinţu de Jos. Din carnea infestată de la Stremţ s-au alimentat alte 14 persoane, care pot fi suspecte de îmbolnăvire.

Vă prezentăm comunicatul DSV Alba: „în data de 16.01.2013, Directia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba  a fost anunţată telefonic de către Direcţia de Sănătate Publică  Alba, de faptul că la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Alba sunt sub observaţie două persoane cu simptome de Trichineloză.

Conform diagnosticului etiologic din fişele de raportare a cazului de boală transmise de către D.S.P. Alba, unul dinte pacienţi este pozitiv pentru Trichinella iar al doilea este slab pozitiv.

Inspectori din cadrul DSVSA Alba au efectuat ancheta epidemiologica cu privire la cele două cazuri de îmbolnăvire, fiind constatate următoarele:

În primul caz de îmbolnăvire pozitiv pentru Trichinella conform declaraţiei persoanei cu domiciliul în comuna Stremţ, simptomele de îmbolnăvire au apărut ca urmare a consumului de carne provenită de la un porc sacrificat în satul Stremţ, jud.Alba, de la care nu au fost recoltate probe în vederea efectuării examenului trichineloscopic. Din carnea şi produsele din carne de porc aflate la domiciliul persoanei, inspectorii din cadrul DSVSA Alba au recoltat probe în vederea efectuării examenului trichineloscopic prin metoda digestiei artificiale în cadrul L.S.V.S.A. Alba, care a emis buletinului de analiză, rezultatul fiind pozitiv.

În gospodăria persoanei în cauză a fost identificată cantitatea de 70 kg de carne şi produse din carne de porc pentru care a fost dispusă măsura de confiscare şi dirijate către o unitate de neutralizare a deşeurilor.

În urma anchetei efectuate au fost identificate un număr de 14 persoane care au consumat carne şi produsele din carne de porc infestate cu Trichinella spp., care au fost îndrumate către secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Alba.

În cel de al doilea caz de îmbolnăvire, slab pozitiv conform fişei de raportare a cazului de boală de către D.S.P. Alba, în urma investigaţiilor efectuate au fost constatate următoarele aspecte:

Persoana cu simptome de boală din municipiul Alba Iulia a consumat carne provenită de la doi porci sacrificati în localitatile Valea Lungă şi Vinţu de Jos. Proprietarii acestor animale au efectuat în prealabil examenul trichineloscopic la porcii sacrificati în gospodăaria proprie în cadrul circumscriptiilor sanitar-veterinare teritoriale concesionate,  rezultatul fiind negativ. În cadrul anchetei efectuate, din carnea şi produsele din carne aflate la cei doi proprietari au fost recoltate probe pentru examen de laborator prin metoda digestiei artificiale. Conform buletinelor de analiză emise de L.S.V.S.A. Alba,  rezultatul a fost negativ. Conform declaraţiilor celor doi proprietari, din porcii sacrificaţi au consumat un număr de 15 persoane care nu prezintă simptome de boală.

Precizăm că între cele două persoane îmbolnăvite nu există nici o legătură în ceea ce priveşte sursa de contaminare ca urmare a consumului de carne de porc”.

Vezi declaraţia reprezentanţilor DSP Alba pe Sănătate.Alba24.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax