Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Două picturi de Sava Henția, cumpărate de Muzeul Municipal din Sebeș. Colecția ajunge acum la 46 de lucrări

Publicat

Colecția de artă plastică a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş s-a îmbogăţit la începutul acestei luni, ca urmare a achiziţionării a două lucrări semnate de pictorul Sava Henţia (1848-1904).

Prima, Portretul unui profesor de la Colegiul Sf. Sava din Bucureşti, datează din anul 1899 şi are următoarele date tehnice: ulei pe pânză, dimensiuni – 60 x 50 cm, ramă din lemn aurită. Este semnat în stânga, mijloc, cu oranj – „S. Henţia 1899”.

Cea de-a doua, Traversarea unui râu cu barca, datează din anul 1902, având următoarele date tehnice: ulei pe pânză, lipită ulterior pe lemn, dimensiuni – 31 x 20,5 cm (pânza), ramă de epocă, din lemn, aurită şi argintată. Este semnat în dreapta, jos, cu albastru închis „S. Henţia 1902”.

Cele două tablouri se alătură colecţiei Sava Henţia, una dintre cele mai bogate din ţară, care ajunge astfel să numere 46 de lucrări (36 – ulei pe pânză, 6 – ulei pe carton, 2 – acuarele, un desen şi o lucrare ulei pe lemn), dintre care 34 sunt portrete, 2 naturi statice, iar celelalte sunt scene de gen, istorice şi peisaje, toate fiind reprezentative pentru activitatea pictorului între anii 1871 şi 1902.

Achiziționarea acestor lucrări, ilustrative pentru ultimii ani de activitate ai pictorului, se înscrie în cadrul unor preocupări mai vechi ale muzeului din Sebeş, prin care se urmăreşte o mai bună valorificare a colecţiei, precum şi mai buna cunoaştere a vieţii şi operei lui Sava Henţia.

În acest sens, în ultimii ani, au fost restaurate şapte dintre tablourile sale, a mai fost achziţionat unul, s-a publicat catalogul colecţiei, iar spaţiul de expunere a fost modernizat.

O parte a acestor activități s-a derulat în 2018, în cadrul proiectului cultural, Sava Henţia din nou acasă. 170 de ani de la naşterea artistului, proiect derulat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural şi susţinut de Primăria Municipiului Sebeş.

Sursă: Primăria Sebeș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax