Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Trei zile de acţiuni culturale la Blaj. ASTRA sărbătoreşte 150 de ani de activitate

Publicat

Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român aniversează în aceste zile 150 de ani de activitate neîntreruptă, ocazie cu care, în perioada 16-18 septembrie, la Blaj vor avea loc mai multe acţiuni culturale.

Alegerea municipiului de la confluenţa Târnavelor pentru aniversarea jubileului ASTRA  nu este întâmplătoare, având în vedere că atât Serbările ASTRA la 50 de ani, cât şi cele de la 75 de ani au fost organizate, de asemenea, în „Mica Romă”.

Organizatorii acestui eveniment sunt Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul local Blaj şi ASTRA, Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj.

Pentru a marca aniversarea a 150 de ani de activitate ASTRA la nivel naţional, organizatorii şi-au propus un program complex cu manifestări de suflet pe diverse domenii culturale de interes.

Sărbătoarea va fi deschisă vineri, de la ora 18.30, la Centrul Cultural “Iacob Mureşianu” Blaj – Sala mare, cu piesa de teatru „Încă-i bine!”, scrisă şi regizată de Rodica Popescu-Bitănescu şi interpretată de actori ai Teatrului Naţional Bucureşti.

Cel mai important moment va avea loc sâmbătă dimineaţa, de la ora 10.00, la acelaşi centru cultural, unde va avea loc deschiderea oficială a manifestării, în prezenţa autorităţilor publice locale şi judeţene, a înalţilor prelaţi şi a celor peste 100 de invitaţi din ţară şi din străinătate (Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bulgaria).

După cuvântul de binecuvântare rostit de întâi-stătătorii celor două Biserici surori, va începe sesiunea jubiliară a Academiei Române, „Astra 150 de ani”. Vor prezenta alocuţiuni acad. Eugen Simion, acad. Dumitru Protase şi prof. univ. dr. Nicolae Bocşan.  Partea a doua a sesiunii  jubiliare se va desfăşura pe două secţiuni: istorică şi filologică.

Cu începere de la ora 16.30, polul de interes al manifestărilor se mută la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea”, acolo unde va avea loc ceremonia de redeschidere a instituţiei în noul sediu, dar şi o serie de lansări de carte, prezentări de volume şi vernisaje de expoziţii.

Ziua se va încheia în forţă la Centrul Cultural „Iacob Mureşianu”, cu lansarea cărţii lui Nicolae Breban – „Singura cale” – şi cu un concert de muzică clasică susţinut de Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

Pentru ultima zi, cea de duminică, organizatorii şi-au propus evenimente cu o componenţă mai populară, cu începere de la ora 14.00, pe bulevardul central din municipiu fiind organizată parada portului popular şi a delegaţiilor ASTRA.

Manifestarea se va încheia pe Câmpia Libertăţii cu un spectacol folcloric susţinut de grupuri ale despărţămintelor ASTRA şi de Ansamblul folcloric al judeţului Alba.Vor oferi recitaluri de exceptie Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş şi Dumitru Fărcaş.

Vezi programul detaliat AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax