Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dragnea: Salariul minim va creşte la 1.450 lei. Se va majora şi pensia, bursele studenţeşti şi bugetarii vor avea tichete de vacanţă. Alte măsuri anunţate de PSD

Publicat

dragnea

dragnea Imediat după învestirea noului govern, salariul minim pe economie va fi majorat de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, susţine președintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta a prezentat, joi seara, într-o conferinţă de presă, „calendarul” de implementare a principalelor măsuri cuprinse în programul de guvernare al social-democraților, avut în vedere în 2017 de viitorul Executiv preconizat a se realiza în alianță cu ALDE.

„Imediat după învestirea noului Guvern vom crește salariul minim pe economie de la 1250 de lei la 1450 de lei. Vom elimina contribuțiile de sănătate pentru toți pensionarii. Pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit. Vom anula HG 800/2016 și vom adopta o HG ce va duce la ieftinirea medicamentelor care și-au pierdut patentul, în medie cu 35%. Vom aloca resursele necesare pentru demararea programului în ceea ce privește hepatita C, F3 (gradul de fibroză 3)”, a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, „bursele studențești vor crește de la o alocare de 86 de lei/student, cât este astăzi, la 201 lei/student pentru fiecare universitate”.

„De la 1 martie vor intra în vigoare unele măsuri: TVA zero pentru vânzarea locuințelor, pentru publicitate și pentru materiile prime din agricultură. De asemenea, va intra în vigoare acordarea unui tichet de vacanță în valoare de 1.450 de lei/tichet pentru fiecare bugetar. Pensia minimă va crește de la 400 de lei la 520 de lei. Reducerea impozitului pentru microîntreprinderi de la 2% la 1%, cele care au mai mult de un angajat, iar plafonul va crește de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. Impozitul pe transferul proprietăților cu o valoare mai mică de 450.000 de lei va fi zero”, a declarat Dragnea.

Președintele a menționat și că „se va demara programul PNDL 2, care va asigura finanțarea a peste 5.000 de noi proiecte locale”.

„Tot de la 1 martie se vor publica caietele de sarcini pentru începerea programului de construire a locuințelor pentru tineri, cu primul calup de 500. (…) Tot la 1 martie, plata subvențiilor în agricultură”, a spus Dragnea.

El a anunțat că, fără a fi considerate „o păcăleală”, o altă serie de măsuri vor intra în vigoare de la „1 aprilie”. Dragnea a menționat între acestea o „lege a prevenției„, care va obliga toate instituțiile de control să nu aplice sancțiuni înainte de a impune agenților economici să se conformeze dacă au fost găsiți în neregulă.

„Tot de la 1 aprilie, asigurarea transportului gratuit pe calea ferată pentru toți studenții din România”, a afirmat el.

Liderul PSD a adăugat că, până-n luna aprilie, se dorește aprobarea în Parlament „a Master Planului pentru Transport”.

„Tot de la 1 aprilie demararea procedurilor necesare pentru realizarea programului de achiziționare a 3000 de ambulanțe, pentru fiecare sat din România„, a spus el. Dragnea a precizat că în luna mai viitorul Guvern are în vedere implementarea programului „Startup Nation ce vizează alocarea a 10 mii de granturi nerambursabile cu o valoare de maxim 200 de mii de lei”.

De la 1 mai se are în vedere demararea unui program vast de împădurire. „Avem în plan ca în jumătate de an care rămâne să împădurim 5.000 de hectare”, a precizat el.

Pentru luna iunie se are în vedere „finalizarea procesului de selecție a celor mai bune oferte pentru dotarea Armatei Române, cu fregate sau corvete, avioane sau vehicule blindate”. „În acest sens, cer actualului Guvern să nu semneze contracte ce vizează dotarea Armatei fără avizul noului Parlament”, a spus Dragnea.

El a subliniat că la 1 iulie „se va înființa Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții” , va fi „adoptată Legea salarizării unitare” și va demara „programul de irigare a 1,3 milioane de hectare, reprezentând 40 de amenajări” și se vor finaliza studiile de prefezabilitate și „identificarea terenurilor pentru construcția spitalului republican și a celor opt spitale regionale„.

În luna august, se dorește, printre altele, demararea programului de construcție a 500 de creșe și grădinițe, achiziția pentru următorii doi ani a tuturor vaccinurilor pentru populație. În luna septembrie, a adăugat el, se are în vedere „demararea achiziției a cel puțin 20 de aeronave de către TAROM” și demararea „programelor de screening pentru depistarea bolilor”.

Față de cele prezentate, Liviu Dragnea și-a exprimat speranța ca începând de la 1 ianuarie 2017 „să intre în vigoare legea privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale„.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax