Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dragoş Tudorache, noul ministru de Interne. Preşedintele a semnat decretul de numire în funcţie


Publicat

dragos tudoracheDragoș Tudorache, fost șef al cancelariei premierului Dacian Cioloș, a fost numit ministru interimar la MAI. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul în acest sens. Misiunea noului ministru va fi importantă, având în vedere că Ministerul Afacerilor Interne se va ocupa direct de organizarea alegerilor generale din 11 decembrie.

Premierul Dacian Cioloş a făcut, marţi, precizări despre decizie: “Dată fiind situaţia, am analizat într-o primă fază şi un interimat de câteva săptămâni pentru a avea mai mult timp să analizeze diferite opţiuni de ministru. Am hotărât în cele din urmă să nu merg cu un interimat. Este un minister important care are atribuţii importante în perioada următoare, inclusiv în organizarea alegerilor, asigurarea ordinii şi liniştii publice şi cred că un interimat nu ar face decât să prelungească o stare de incertitudine, care nu este deloc utilă şi fructuoasă acolo. O să merg cu o propunere definitivă pentru următoarele patru luni, cât mai este mandatul acestui govern. Am hotărât în cele din urmă să merg cu un civil, pentru cât mai multă echidistanţă şi echilibru, data fiind sensibilitatea perioadei următoare. Trebuie să fiu sincer şi să spun că nu am avut prea mult de ales, pentru că e greu să convingi pe cineva din afară să vină pentru patru luni de zile la un minister care e unul greu şi cu activitate importantă, aşa încât am decis să-l propun domnului preşedinte pe Dragoş Tudorache, şeful de Cancelarie de aici, de la Guvern”.

Funcţia de la conducerea MAI a rămas vacantă, în urma demisiei lui Petre Tobă, de săptămâna trecută. Reamintim că acesta se află în vizorul DNA, procurorii solicitând aviz preşedintelui pentru urmărirea penală a fostului ministru, în dosarul privind fapte de corupţie la DIPI.

Apropiat al lui Dacian Cioloș, Dragoş Tudorache, șef al cancelariei premierului, a mai ocupat interimar şi funcția de ministru al Comunicațiilor, după demisia lui Marius Bostan din funcţie.

Dragoş Tudorache a fost judecător în Galați, în perioada 1997-2002, apoi a lucrat ulterior pentru Organizația Națiunilor Unite în Kosovo, respectiv la Comisia Europeană, în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne, în unitatea care se ocupă de Schengen.

Cine este Ioan Dragoș Tudorache

Ioan Dragoș Tudorache a fost ministru, șef al Cancelariei Primului-Ministru, poziție din care a coordonat implementarea politicilor publice la nivelul Guvernului.

Înainte de a prelua Cancelaria a activat în cadrul Comisiei Europene unde a gestionat subiecte precum Spațiul Schengen, regimul de vize și probleme privind migrația.

În perioada 2007-2015, Ioan Dragoș Tudorache a activat în funcții de conducere importante în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne a Comisiei Europene, poziție din care a avut relații constante cu Ministerul de Interne român, acumulând experiență pe subiecte aflate în gestiunea Ministerului de Interne (migrație, vize și Schengen).

Experiența în domeniul afacerilor interne:

2007-2009 – a pus bazele Facilității Schengen pentru România și Bulgaria, instrument care a finanțat cu 500 Milioane euro efortul României pentru îndeplinirea condițiilor tehnice de aderare la Schengen

2009-2013 – a condus echipa care a dezvoltat și pus în funcțiune unul din cele mai complexe sisteme de cooperare polițienească din lume, Sistemul Informatic Schengen al Uniunii Europene. A fost numit și Director Executiv interimar al agentiei europene eu-LISA, pozitie din care a asigurat operaționalizarea “de la zero” a agenției, localizată în trei State Membre și mandată să gestioneze toate sistemele informatice în domeniul securității și gestiunii migrației, la nivelul UE.

2013-2015 – i-a fost încredințată unitatea de relații internaționale, responsabilă cu negocierile bilaterale în materia migrației, vizelor și securității cu parteneri externi ai UE, printre care SUA, Canada, Rusia, China, statele din vecinătatea sudică și estică a UE.

Martie 2015 – numit șef al unității de coordonare și orientare strategică, poziție din care a urmărit îndeplinirea obiectivelor Comisiei Europene în materia politicilor de securitate (terorism, criminalitate organizata, cooperare polițienească), vize și migrație.

Din martie 2005 pana in mai 2007 – a coordonat procesul de aderare al Romaniei la UE, din partea Delegatiei CE la București, pe domeniile justiție și interne, având o interacțiune directa cu Ministerul de Interne pe proiectele majore la acel moment : securizarea frontierelor, reforma jandarmeriei, înființarea DGA.

Între 2000 si 2005, a coordonat in Kosovo activitatea instantelor penale extraordinare, sub egida ONU, care au judecat crimele de razboi si terorism savarsite pe teritoriul Kosovo in perioada conflictelor din fosta Yugoslavie.

1997 -2002  Judecator, Judecatoria Galati

Educaţie/Calificări

Oct 2015 Wharton School, University of Pennsylvania – Leadership Executive Programme

1998-1999 Stockholm University, Master in EU Law, Cum Laude

1993-1997 Universitatea Al. I. Cuza Iasi, Facultatea de DreptȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: Incendiu într-o gospodărie din Blaj. A luat foc bucătăria de vară

Publicat

Pompierii din Blaj intervin, vineri seara, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din Blaj, de pe strada Gutuiului.

Potrivit ISU Alba, arde o bucătărie de vară de aproximativ 20 mp.

 

”Incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia. Nu sunt victime și nu este pericol de propagare la alte anexe sau gospodării”, au informat reprezentanții ISU Alba.

Revenim cu amănunte.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Viituri în Șureanu și în Apuseni. Apele au lovit localitățile Dobra și Gârda Seacă

Publicat

Ploile tprențiale căzute vineri în județul Alba au format viituri în Munții Șureanu și în Munții Apuseni, fiind afectate localitățile Dobra, din comuna Șugag și Gârda Seacă, din comuna Gârda de Sus.

Potrivit primarului comunei Șugag, Constantin Jinar, viitura venită dinspre Sibiu a umflat pârâul din localitatea Dobra, apa a trecut peste șosea și a inundat aproximativ 5 gospodării.

”A făcut dezastru. Apa a fost de un metru înălțime pe șosea. A venit cu putere și a distrus tot ce am făcut aici împreună cu Apele Române, după inundațiile de săptămâna trecută. Apa a venit cu și mai mare putere, a rupt drumul și a afectat tot gospodăriile inundate atunci. În prezent lucrăm cu pompierii de la SVSU Șugag și cu cei de la ISU Alba pentru a evacua apa din curți și pivnițe”, a declarat primarul Constantin Jinar.

Și în Apuseni, la Gârda Seacă, viitura a făcut prăpăd. Drumul a fost blocat cu pietriș și crengi aduse de ape, iar în prezent se lucrează la curățarea acestuia.

Primarul Comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a postat pe Facebook imagini cu dezastrul lăsat de viitură.

”În urma unei ploi torențiale în satul Gârda Seacă – Gârda de Sus, 03 07 2020”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Șrire în curs de actualizare

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO:”Izbucul” de la Gară – o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia. Apare la fiecare ploaie torențială

Publicat

Ploaia torențială care a căzut vineri după-amiaza, în Alba Iulia a transformat din nou partea dinspre gară a  Bulevardului Încoronării în ”piscină”. Deși a durat doar câteva minute, a fost suficient să se blocheze canalizarea și să refuleze, așa cum se întâmplă de obicei, când este vorba despre o cantitate mai mare de apă.

”A reaparut izbucul de la gară”, a scris cititorul care ne-a trrimis imaginile. Este o nouă ”atracție turistică” la Alba Iulia și apare la fiecare ploaie torențială.

Aproape la fiecare ploaie mai puternică zona intersecției Bulevardului Încoronării cu Bulevardul Ferdinand se umple de apă. Capacele canalelor sunt dislocate de presiunea apei colectate care refulează pe stradă ca dintr-o arteziană.

Nu a fost singurul loc în care furtuna a creat probleme. Din imaginea postată de de o albaiuliancă pe Facebook se poate vedea că și străzile din Cetatea Alba Carolina au fost inundate.

Reamintim că meteorologii au anunţat un nou Cod Portocaliu de furtuni valabil pentru jumătate din ţară, inclusiv judeţul Alba. Avertizarea este valabilă până în această noapte, însă condiţii de instabilitate atmosferică vor fi şi la începutul săptămânii viitoare, în unele zone.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate