Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Drama unei minore din Alba părăsită de mamă și crescută doar de tată, povestită în instanță, într-un proces de ordin de protecție

Publicat

Poveștile de viață ale copiilor părăsiți de un părinte, care a ales să plece într-o țară străină, se transformă de multe ori în adevărate drame.

Este și cazul unei fete din Alba, a cărei mama a plecat în Spania când fetița avea doar un an, iar de atunci, tatăl a crescut-o singur. 

Între timp, din cauza posibilităților restrânse, a lipsei de consiliere pentru bărbații care încearcă și se chinuie să crească singur un copil, a nervilor și a frustrăilor, tatăl a început să aibă episoade de violență, puse și pe seama consumului ocazional de alcool. 

Un episod violent a avut loc și în data de 13 iunie 2022, care s-a lăsat cu un ordin de protecție pe numele tatălui. Însă, în motivarea instanței, pe lângă măsurile legale, toți cei în dosar implicați procurori, judecători, rude ale fetei, reprezentații unei fundații au avut de pus în balanță: este mai bine să interzici orice contact între tatăl care timp de 9 ani s-a chinuit să o crească, sau trebuie luate în considerare că un ordin de protecție poate avea efecte, pe termen lung, mai distructive.

De asemenea, cei care au făcut parte din dosar au mai ridicat o problemă: lipsa de consiliere și de ajutor din partea statului pentru bărbații care își cresc copiii singuri, în special prinții de fete.

Deși motivarea instanței este publică, nu vom preciza instanța de judecată, localitatea sau numele fetei.

Fata este născută în urma relației de concubinaj dintre tată și mama sa. Femeia mai are încă două fete de 15 și 12 ani. Când fata avea un an, femeia a plecat în Spania, iar de atunci tatăl a crescut-o singur.

Un desen la școală, motivul de la care tatăl a început scandalul

În seara de 13 iunie, potrivit motivării instanței, motivare disponibilă pe rejust.ro, tatăl a lovit-o pe fata cu palma de mai multe ori și a spart mobila prin casă. Acesta consumase băuturi alcoolice.

Totul a început după ce profesoara fetei i-a trimis tatălui o poză cu un desen realizat de minoră, un desen ce reprezenta organul genital masculin. Apoi fata a mers la o rudă, care a alertat autoritățile.

În motivarea instanței mai este scris că anterior incidentului din data de 13 iunie, bărbatul ar fi lovit-o pe fata cu un furtun.

Bărbatul a fost internat provizoriu la o unitate medicală, iar fata a fost dusă la un centru susținut de o asociație, unde se află și surorile vitrege ale fetei.

Referitor la desenul realizat de minoră, psihologul prezent în timpul procesului a precizat că: ” în opinia sa problema este legată de interpretarea pe care noi ca adulţi o conferim desenelor copiilor, s-a pus foarte mult accent pe acest aspect, fiind vorba despre o parte a corpului, trebuie să vorbim cu copilul despre acest subiect, ce înseamnă acea parte a corpului şi să îi explicăm nişte lucruri, iar copilul nu a făcut acel desen cu rea-intenţie”.

Părțile din proces nu au contestat dăruirea tatălui pentru a-și crește copilul, dar au pus accentul că acesta este depășit de situație.

Reprezentantul Ministerului Public ”în opinia sa indiferent de comportamentul şi ataşamentul său faţă de minoră acesta nu a reuşit să facă tranziţia de la un copil de 2 ani la necesităţile unui copil de 9 ani, nu ştie să gestioneze situaţiile noi care apar în viaţa minorei, raportat la curiozitatea minorului privind aspectele care au fost puse în discuţie.

Reprezentantul Ministerului Public precizează că în opinia sa pârâtul agresor a rămas la stadiul comportamental, în sensul că are un copil mic, nu are mijloacele suficiente pentru a se face înţeles.

Astfel, având în vedere că are un copil, care, în acest stadiu are o personalitate în formare şi nevoi suplimentare, apreciază că nu este bine pentru el, ca pârâtul agresor să asculte muzică la volum maxim şi copilul să fie nevoit să doarmă la alte persoane, ba mai mult pe fondul consumului de băuturi alcoolice să înceapă să-i reproşeze diverse lucruri”, se mai arată în instanță.

Ce a spus avocatul bărbatului

Avocatul bărbatului a precizat că de-a lungul timpului tatăl a făcut sacrificii pentru a o crește pe minoră, iar din ”probele administrate rezultă că pârâtul nu are cunoştinţele necesare pentru a se ocupa în totalitate de creşterea minorei, având în vedere şi faptul că minora este fetiţă, iar pârâtul agresor este bărbat, fetiţa având nevoie de o mamă; precizează că pârâtul a crescut-o de mică, este foarte ataşat, adineauri a şi întrebat de aceasta, a pus suflet, însă nu conştientizează că fata are nevoie de mult mai mult decât poate să îi ofere acesta, iar un ordin de protecţie se impune să fie admis, însă nu pe perioada maximă”, se mai arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, acesta a spus și că are nevoie de o consiliere, ”însă la noi în ţară această instituţie nu este bine pusă la punct, mai ales că este tată de fată, iar ceilalţi copii la şcoală o influenţează pe minoră, iar tatălui său i s-a spus mereu de către profesoară, că îi scade nota la purtare, iar în interiorul său s-a dat o luptă pentru a-şi responsabiliza copilul”.

În final reprezentantul Protecției Copilului Alba a precizat că este nevoie de un ordin de protecție, dar că cei doi trebuie să comunice, telefonic, ”altfel, nu s-a făcut nimic pentru acest copil”.

Magistrații instanței au emis un ordin de protecție prin care îi interzic tatălui să se mai apropie de minoră pentru cinci luni, dar să poată discuta telefonic, de două ori pe lună.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alex

    miercuri, 22.06.2022 at 02:56

    O abordare a institutiilor mai in concordanta cu anul 2022! Felicitari! Articolul mi-a placut foarte mult in ideea ca i-au oferit tatalui o sansa sa isi repare greseala. Stim cu totii cat de mult se pune accent doar pe simpla pedepsire mai mult decat de a invata cel invinuit ceva din asta si sa poata sa faca in asa fel incat sa nu se mai repete. Poate…mai sunt si lucruri bune in tara asta…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate