Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Drama unei minore din Alba părăsită de mamă și crescută doar de tată, povestită în instanță, într-un proces de ordin de protecție

Publicat

Poveștile de viață ale copiilor părăsiți de un părinte, care a ales să plece într-o țară străină, se transformă de multe ori în adevărate drame.

Este și cazul unei fete din Alba, a cărei mama a plecat în Spania când fetița avea doar un an, iar de atunci, tatăl a crescut-o singur. 

Între timp, din cauza posibilităților restrânse, a lipsei de consiliere pentru bărbații care încearcă și se chinuie să crească singur un copil, a nervilor și a frustrăilor, tatăl a început să aibă episoade de violență, puse și pe seama consumului ocazional de alcool. 

Un episod violent a avut loc și în data de 13 iunie 2022, care s-a lăsat cu un ordin de protecție pe numele tatălui. Însă, în motivarea instanței, pe lângă măsurile legale, toți cei în dosar implicați procurori, judecători, rude ale fetei, reprezentații unei fundații au avut de pus în balanță: este mai bine să interzici orice contact între tatăl care timp de 9 ani s-a chinuit să o crească, sau trebuie luate în considerare că un ordin de protecție poate avea efecte, pe termen lung, mai distructive.

De asemenea, cei care au făcut parte din dosar au mai ridicat o problemă: lipsa de consiliere și de ajutor din partea statului pentru bărbații care își cresc copiii singuri, în special prinții de fete.

Deși motivarea instanței este publică, nu vom preciza instanța de judecată, localitatea sau numele fetei.

Fata este născută în urma relației de concubinaj dintre tată și mama sa. Femeia mai are încă două fete de 15 și 12 ani. Când fata avea un an, femeia a plecat în Spania, iar de atunci tatăl a crescut-o singur.

Un desen la școală, motivul de la care tatăl a început scandalul

În seara de 13 iunie, potrivit motivării instanței, motivare disponibilă pe rejust.ro, tatăl a lovit-o pe fata cu palma de mai multe ori și a spart mobila prin casă. Acesta consumase băuturi alcoolice.

Totul a început după ce profesoara fetei i-a trimis tatălui o poză cu un desen realizat de minoră, un desen ce reprezenta organul genital masculin. Apoi fata a mers la o rudă, care a alertat autoritățile.

În motivarea instanței mai este scris că anterior incidentului din data de 13 iunie, bărbatul ar fi lovit-o pe fata cu un furtun.

Bărbatul a fost internat provizoriu la o unitate medicală, iar fata a fost dusă la un centru susținut de o asociație, unde se află și surorile vitrege ale fetei.

Referitor la desenul realizat de minoră, psihologul prezent în timpul procesului a precizat că: ” în opinia sa problema este legată de interpretarea pe care noi ca adulţi o conferim desenelor copiilor, s-a pus foarte mult accent pe acest aspect, fiind vorba despre o parte a corpului, trebuie să vorbim cu copilul despre acest subiect, ce înseamnă acea parte a corpului şi să îi explicăm nişte lucruri, iar copilul nu a făcut acel desen cu rea-intenţie”.

Părțile din proces nu au contestat dăruirea tatălui pentru a-și crește copilul, dar au pus accentul că acesta este depășit de situație.

Reprezentantul Ministerului Public ”în opinia sa indiferent de comportamentul şi ataşamentul său faţă de minoră acesta nu a reuşit să facă tranziţia de la un copil de 2 ani la necesităţile unui copil de 9 ani, nu ştie să gestioneze situaţiile noi care apar în viaţa minorei, raportat la curiozitatea minorului privind aspectele care au fost puse în discuţie.

Reprezentantul Ministerului Public precizează că în opinia sa pârâtul agresor a rămas la stadiul comportamental, în sensul că are un copil mic, nu are mijloacele suficiente pentru a se face înţeles.

Astfel, având în vedere că are un copil, care, în acest stadiu are o personalitate în formare şi nevoi suplimentare, apreciază că nu este bine pentru el, ca pârâtul agresor să asculte muzică la volum maxim şi copilul să fie nevoit să doarmă la alte persoane, ba mai mult pe fondul consumului de băuturi alcoolice să înceapă să-i reproşeze diverse lucruri”, se mai arată în instanță.

Ce a spus avocatul bărbatului

Avocatul bărbatului a precizat că de-a lungul timpului tatăl a făcut sacrificii pentru a o crește pe minoră, iar din ”probele administrate rezultă că pârâtul nu are cunoştinţele necesare pentru a se ocupa în totalitate de creşterea minorei, având în vedere şi faptul că minora este fetiţă, iar pârâtul agresor este bărbat, fetiţa având nevoie de o mamă; precizează că pârâtul a crescut-o de mică, este foarte ataşat, adineauri a şi întrebat de aceasta, a pus suflet, însă nu conştientizează că fata are nevoie de mult mai mult decât poate să îi ofere acesta, iar un ordin de protecţie se impune să fie admis, însă nu pe perioada maximă”, se mai arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, acesta a spus și că are nevoie de o consiliere, ”însă la noi în ţară această instituţie nu este bine pusă la punct, mai ales că este tată de fată, iar ceilalţi copii la şcoală o influenţează pe minoră, iar tatălui său i s-a spus mereu de către profesoară, că îi scade nota la purtare, iar în interiorul său s-a dat o luptă pentru a-şi responsabiliza copilul”.

În final reprezentantul Protecției Copilului Alba a precizat că este nevoie de un ordin de protecție, dar că cei doi trebuie să comunice, telefonic, ”altfel, nu s-a făcut nimic pentru acest copil”.

Magistrații instanței au emis un ordin de protecție prin care îi interzic tatălui să se mai apropie de minoră pentru cinci luni, dar să poată discuta telefonic, de două ori pe lună.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alex

    miercuri, 22.06.2022 at 02:56

    O abordare a institutiilor mai in concordanta cu anul 2022! Felicitari! Articolul mi-a placut foarte mult in ideea ca i-au oferit tatalui o sansa sa isi repare greseala. Stim cu totii cat de mult se pune accent doar pe simpla pedepsire mai mult decat de a invata cel invinuit ceva din asta si sa poata sa faca in asa fel incat sa nu se mai repete. Poate…mai sunt si lucruri bune in tara asta…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Klaus Iohannis: Ultimele săptămâni au fost intense pentru România. Ce spune președintele despre securitatea internă

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, susține marți, 5 iulie, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni. 

Conferința de presă este transmisă live, pe canalul de Youtube al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și-a început discursul cu fraza ”ultimele săptămâni au fost intense pentru România”. Apoi a început să vorbească despre implicarea României în politica de securitate a Europei.

De asemenea a continuat că în ultimele săptămâni, România a fost reprezentată cu succes în plan extern.

Cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis

Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România. Dacă vorbim de politica externă și de securitate au fost săptămâni foarte bune.

Summitul NATO de la Madrid și, cu o săptămână înainte, Consiliul european ne amintim cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România pentru România.

Cred că este potrivit să repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori și acum răspunsul e pe măsură. România e un actor foarte implicat în politica europeană și de securitate. Românii sunt mai bine apărați.

Faptul că Ucraina, dar remarcabil și Moldova au primit statutul de candidat la UE și pe acest palier pentru România a fost o evoluție deosebit de bună.

Aceste rezultate nu au venit de la sine și nu au căzut din cer, sunt rezultatul unei echipe mari. Administrația prezidențială, Guvernul, ministerele, reprezentanțele au lucrat, au fost rezultate muncite. Îmi exprim mulțumirea față de toți cei care s-au implicat.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

AVARIE MAJORĂ la o conductă: Mai multe localități din Alba rămân miercuri fără apă potabilă pentru o zi. ZONELE VIZATE

Publicat

O avarie majoră s-a produs la o conductă de alimentare cu apă potabilă – DN600, în data de 5 iulie 2022, transmit reprezentanții APA CTTA. Din această cauză, mai multe localități din zonă rămân fără apă potabilă pentru o zi, mai anunță compania. 

Mai exact, miercuri, 6 iulie, se va întrerupe furnizarea cu apă potabilă a localităților: Mihalț, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Sâncel, Șona, Jidvei, Cetatea de Baltă, Valea Lungă, Cenade, Cergau, Roșia de Secaș cu satele aparținătoare.

La reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, iar în acel moment apa trebuie folosită doar în scop menajer anunță reprezentații companiei.

Eventualele perturbații, precum și zona în care apar pot fi sesizate la Dispeceratul Alba Iulia la numarul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Directorul Transgaz, Ion Sterian, a câștigat în 2021, un salariu de 1, 6 milioane de lei. Ce sume are în conturi

Publicat

Directorul general al Transgaz, companie cu capital majoritar de stat, a câștigat în anul 2021, 1.650.579 lei, potrivit raportului de remunerare. 

Mai exact, salariul directorului general este format din dintr-o remunerație fixă și o remunerație variabilă: cea fixă este în valoare de 364.478 lei net și cea variabilă de 1.286.101 lei net.

Statul român, prin Secretariatul General este acționar la companie cu 58,5 %. Transgaz este compania care deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale.

Raportul complet poate fi citit AICI

Potrivit g4media.ro, Ion Sterian (61 de ani), directorul general al companiei-monopol, avea în conturi în luna mai 2021, data ultimei declarații de avere, următoarele sume: circa 3,1 milioane de lei, 71.000 euro și 117.000 dolari.

Declarația de avere poate fi studiată AICI

Acesta a lucrat doar la stat sau la instituții sau companii ale statului. Astfel, el a lucrat la Transgaz în diferite poziții de conducere din 2013. Anterior a fost director executiv al direcției tehnice la Patrimoniul de stat (RAAPPS), subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Turismului (2010), director coordonator la RAAPPS, director la direcția de patrimoniu a Primăriei Sector 1 – Direcția de protecția copilului (2009), director RAAPPS (2006-2009), director executiv la direcția tehnică a Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Brăila (2005-2006), director de zonă la compania cu capital de stat Petrotrans Ploiești (1992-2004), șef de zonă Peco Ploiești (1985 – 1992) și adjunct șef de secție la schela de extracție Brăila (1983 – 1985).

sursă foto: Facebook Ion Sterian

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șofer condamnat după ce a lovit cu mașina un biciclist din Sebeș. Care a fost motivul pentru care nu a oprit după accident

Publicat

Un bărbat a fost condamnat recent, de magistrații Judecătoriei Sebeș, după ce a lovit cu mașina pe care o conducea un biciclist, iar apoi a plecat de la locul accidentului. 

În motivarea magistraților este scris și motivul pentru care șoferul nu a mai oprit mașina după ce a comis accidentul. 

Potrivit motivării instanței din data de 28 iunie 2022, ”la data de 18 iunie 2020, în timp ce conducea un automobil în dreptul imobilului cu numărul 22, pe partea carosabilă a intrat în depășirea persoanei vătămat care se deplasa pe bicicletă și nu a păstrat o distanță laterală suficientă, acroșându-i ghidonul, în partea stângă cu partea dreaptă a remorcii.

Urmare a contactului, victima a căzut la pământ, iar conducătorul ansamblului și-a continuat deplasarea, fără a se opri la fața locului, astfel încât organele de poliție au făcut demersuri în vederea identificării acestuia.

Persoana vătămată s-a ridicat singură de la pământ, acuzând dureri puternice în zona costală și a apelat serviciul 112, fiind transportat la spital unde i s-au acordat îngrijiri medicale.

Ulterior, persoana vătămată a fost solicitat de către organele de poliție pentru a recunoaște vehiculul în cauză, fapt afirmativ. Victima a mai precizat că, a doua zi, a discutat cu inculpatul despre cele întâmplate care, i-a relatat că a văzut în oglindă momentul când victima a căzut, însă nu a oprit pe motiv că victima s-a ridicat de la pământ”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, după ce a fost identificat, șoferul în cauză le-a spus polițiștilor că urmele de pe mașină ar fi fost de la un alt incident auto, însă, apărarea bărbatului nu a fost luată în calcul.

După doi ani de la producerea accidentului, șoferul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Sentința nu e este definitivă și poate fi atacată în apel.

sursă foto: arhiva alba24.ro.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax